Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Vedenie SND už toho má dosť, reagujú na správy o zdravotnom stave Emílie Vášáryovej: Nešírte bludy
Zdielať na

Vedenie SND už toho má dosť, reagujú na správy o zdravotnom stave Emílie Vášáryovej: Nešírte bludy

BRATISLAVA / O Slovenskom národnom divadle sa vie, že zdravotný stav svojich zamestncov zásadne nekomentuje. V prípade bludných informácií, ktoré sa šíria v súvislosti so zdravotným stavom poprednej členky Činohry SND Emílie Vášáryovej urobili vínimku.

K situácii sa vyjadrila nielen riaditeľka Činohry SND Miriam Kičiňová, ale aj generálny riaditeľ Matej Drlička. Správy o ťažkom stave herečky odmietajú - nešírte bludy.

Vedenie SND uviedlo, že práca žurnalistov je dôležitou súčasťou budovania demokracie, kontroly mechanizmov, postupov, odhaľovania nekalých praktík či klamstiev v štátnej a neštátnej sfére, prinášania dôležitých, objektívnych informácií. "Táto služba verejnosti je nezastupiteľná a vyžaduje vzdelanie, trpezlivosť, dôslednosť v dohľadávaní faktov a najmä etiku," odznelo vo vyjadrení, ktoré do redakcií poslala tlačová tajomníčka Slovenského národného divadla Izabela Pažitková. 

"Činohra Slovenského národného divadla málokedy reaguje na články bulvárnych médií, ktoré takmer vždy krutým spôsobom zasahujú do súkromia našich členov, ktoré prinášajú neoverené a nepravdivé fakty získané z označenia „zdroj z divadla“," uviedli vo vyhlásení s tým, že takýmito článkami prispeli niektoré bulvárne médiá k nepravdivému obrazu divadla a toho, čo sa v ňom deje, k lynču osobností, ktoré budovali a budujú značku SND, ktoré budujú kvalitu kultúry na Slovensku práve svojím pôsobením v Činohre SND. 

S pandemickou situáciou bojujú tak, ako sa dá

Vedenie trvá na tom, že divadlo sa tak, ako iné kultúrne inštitúcie snaží v rámci možností a schopností reagovať na opatrenia v súvislosti s pandémiou a prispôsobovať svoje fungovanie platným nariadeniam. "Nie je to jednoduché pri zabezpečení inštitúcie s vyše 800 zamestnancami, ktorí majú špecifický druh práce. Počas každej vlny pandémie sme sa aj my neraz konfrontovali s nákazou zamestnancov umeleckých, technických i administratívnych zložiek," uviedli ďalje vo vyhlásení s tým, že sa snažili, aby to čo najmenej pocítili diváci.

"Napriek snahe sme boli nútení rušiť predstavenia aj tesne pred ich začiatkom, meniť predstavenia či robiť náhle záskoky. Toto fungovanie v permanentnom napätí je ťažké, ale stále sa o to pokúšame. Nechceme zanevrieť na kultúrnosť. Kultúrnosť by sa však mohla odrážať aj v tom, ako sa píše o zdravotnom stave našich zamestnancov a za akých okolností," s tým, že aktuálne máme byť podľa SND svedkami toho, že prístup niektorých médií je dôsledne nekultúrny a nepravdivý.

"Sme toho názoru, že nie je správne informovať o zdravotnom stave členov Činohry SND. Je to súkromná vec. O to desivejšie je dozvedať sa nepravdy o ich stave práve v novinách, ktoré zjavne nehovoria pravdu a podporujú psychózu v spoločnosti. Je to veľká nezodpovednosť," poznamenalo vedenie divadla, ktoré takéto správanie považuje za nepatričné. 

Požadujú osrpavedlnenie. 

"V tejto chvíli by sme radi prekročili rámec taktnosti a budeme reagovať na nepravdivý článok o zdravotnom stave našich zamestnancov. Myslíme si, že je správne, aby sa dané médiá dotknutým osobám verejne ospravedlnili a najmä zobrali zodpovednosť za fakt, že klamali. Aby nevytvárali v spoločnosti ďalšiu paniku, že tretia dávka vakcíny je ohrozením, že očkovanie je ohrozením," zdôraznuili, že ich kolegyne sú doma, cítia sa dobre, dodržujú lekárom nariadenú izoláciu.

"Priebeh ochorenia covid má u nich práve vďaka očkovaniu mierny priebeh. Mrzí nás, že sa ich ochorenie dotklo, a sme veľmi radi, že to má takýto mierny priebeh, pretože dáta hovoria aj o celkom iných priebehoch ochorenia," dodali k téme s tým,že nepravdivé články v snahe získať bombastickú titulku a pozornosť tak iba vydesia rodinu, kolegyne a kolegov aj zamestnávateľa a dokonca aj divákov a klamú čitateľa. Práca novinárov by podľa vedenie nemala čitateľov viesť k zavádzaniu a to tak, ako by práca divadelníkov nemala viesť k zneužívaniu či manipulovaniu s divákom.  

"Verím, že autori či autorky článkov, ktorí sa nezvyknú podpísať svojím menom a ktorí nemajú tendencie byť v skutočnosti investigatívnymi novinármi a novinárkami, zvážia, ako informovali o takej súkromnej veci, ako je zdravotný stav. A možno sa v budúcnosti radšej odhodlajú písať o Činohre SND a jej členoch výsostne v pracovnom kontexte a nie bulvárnom a súkromnom," dodali na záver riaditeľka Činohry SND Miriam Kičinová a generálny riaditeľ SND Matej Drlička. 

Súvisiace články

Najčítanejšie