Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
ROZHOVOR Politológ Štefančík: Igor Matovič sa Roberta Fica bojí. Vie, že ak by padla vláda prišiel by revanš
Zdielať na

ROZHOVOR Politológ Štefančík: Igor Matovič sa Roberta Fica bojí. Vie, že ak by padla vláda prišiel by revanš

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa odborníka vládna koalícia postupne vyhníva. Tvrdí, že dovládne určite, ale ťažko povedať dokedy. Politológ Radoslav Štefančík z Ekonomickej univerzity v rozhovore pre Noviny PLUS TV JOJ vysvetlil, prečo sa darí Robertovi Ficovi a na čo dopláca Peter Pellegrini.

Vyzerá to tak, že na pandémiu sme rezignovali. Čo sa to aktuálne deje vo vládnej koalícii?

Pandémiu musia riešiť iba odborníci, čo je pozitívne, pretože pred rokom ju riešil Igor Matovič, ktorý mal svoje vlastné nápady. K takým patrilo napríklad celoplošné testovanie, ktoré sa ukázalo ako nezmyselné. Na druhej strane by bolo výborne, keby odborníkov niekto aj počúval, a keby vláda robila to, čo títo odborníci odporučia. To sa bohužiaľ na Slovensku nedeje. 

Vidíme tu blokovanie každej jednej reformy. V akom stave je vládna koalícia?

Vládna koalícia hnije, prehníva a nie je schopná riadiť tento štát. Je vidieť, že neboli pripravení na vládnutie, hoci vládnuť veľmi chceli. Ukazuje sa, že majú jeden veľmi dôležitý a závažný nedostatok. Je to Boris Kollár so svojim hnutím. Ukazuje sa, že on je ten, ktorý je prepojením na predchádzajúce obdobia, kedy tu bačoval Smer so svojimi poskokmi. Vyzerá to tak, že práve kvôli nemu sa Slovensko v nadchádzajúcom období nepohne ani o krok dopredu. 

Čo to bude znamenať ak prídeme o financie, ktoré sú naviazané na reformy v rámci Plánu obnovy?

V závislosti od čoho. Ja, ako zástupca vysokých škôl, som zásadne proti tomu, aby sa vysoké školy reformovali tak, ako si to naplánoval Brani Gröhling (minister školstva vedy výskumu a športu Branislav Gröhling pozn. red), pretože to je celé zle. 

Zároveň to však vyzerá, že oporu v parlamente nemajú ani ďalšie reformy a preto ich navrhovatelia do parlamentu nepredkladajú. Pravdepodobne prídeme o veľké peniaze, ktoré mali slúžiť na reštart Slovenska po dlhom covidovom období. 

Myslíte si, že si Boris Kollár uvedomuje čo to bude pre Slovensko znamenať do budúcnosti?

On si samozrejme uvedomuje, čo to bude znamenať pre budúcnosť Slovenska, ale keď si dá na váhy svoju budúcu prosperitu, politickú kariéru a prosperitu Slovenska, tak politická kariéra je preňho dôležitejšia, než blaho tejto spoločnosti. Boris Kollár neuvažuje čo je dobré pre Slovensko, ale čo je dobré pre neho. To však koaliční partneri určite museli vedieť, keď s ním vstupovali do vlády. 

Čo sa Vám nepáči na reforme vysokých škôl?

Absolútne všetko, najmä to, že ide o politizáciu a štát získava kontrolu nad voľbou rektorov, čo sú najdôležitejší predstavitelia univerzít. Takéto zmeny sú možno dobré do dobrého počasia a vysokých politických kultúr, ale určite nie pre Slovensko.

Dosadzovanie vlastných nominantov do funkcií a to potom, čo táto vláda sľúbila, že predstavitelia a riadiaci funkcionári jednotlivých či už štátnych inštitúcií sa budú vyberať na základe pohovorov, sme svedkami toho, že sa to nedeje. Ja sa jednoducho obávam, že vysoké školy, ktoré odolávali politickým tlakom vďaka svojej samospráve, budú politizované a nakoniec sa ukáže to, že ich nebudú riadiť schopní manažéri, ale kariérni politickí nominanti, ktorým ide len o vlastný prospech a záujem. 

Myslíte si, že táto vládna koalícia dovládne?

Dovládne určite. Otázkou je dokedy. Prešľapujú už dlhší čas z miesta na miesto a už dlhšie hovorím, že sa to už malo rozpadnúť. Na druhej strane majú silného súpera a to nemyslím Petra Pellegriniho, ale Roberta Fica, ktorý sa vôbec neštíti hovoriť o revanši po voľbách.

Viem si predstaviť, že keď sa po voľbách vymenia ľudia, a to nielen na tých vysokých školách, ale aj v polícii a v NAKA, tak práve títo ozbrojení chlapci zaklopú u jedného pána v Trnave na dome, v putách ho vyvlečú z domu, určite mu nájdu dáky paragraf, ktorí mu našijú a on pôjde za mreže. Myslím si, že toto si Igor Matovič uvedomuje, že ten revanš môže prísť a takto nechce skončiť. To je dôvod prečo to budú naťahovať až do riadnych volieb. 

Myslíte si, že sa Igor Matovič Roberta Fica bojí?

Myslím si, že ten strach tam je. Robert Fico rastie a myslím si, že nemožno vylúčiť, že v ďalších voľbách nebude rozdávať karty resp. nebude jej dôležitým elementom. Ak Robert Fico karty rozdávať bude, tak nemožno vylúčiť, že k revanšu dôjde. Ak sa pozrieme aj na bývalé vyjadrenia Roberta Fica, tak on sa nevyhráža len politikom, ale aj policajtom a neviem, či nie aj sudcom. Máme sa na čo tešiť. 

Čo robí zle Peter Pellegrini?

Pellegrini je za veľkého slušáka. Chce robiť slušnú sociálno-demokratickú politiku, čo mu nemožno vyčítať, ani kritizovať. Myslím si, že ešte stále je dominantný hráč, ale súčasná doba praje hulvátom a pokiaľ ste schopná osloviť hulvátov ich slovníkom, čo Robert Fico naposledy predviedol vo svojom blogu na denníku Sme, tak vidíme, že toto je ten druh politiky, ktorý týchto hulvátov robiacich výtržnosti v supermarketoch oslovuje.

Robert Fico prišiel na to, že ho tento volič zaujíma, pretože je schopný prejsť od Kotlebu, alebo Uhríka k nemu a na základe toho mu rastú preferencie. Nepovedal by som, že Peter Pellegrini robí niečo zle, len sa vybral svojou cestou slušného politika, ktorý sa chce dištancovať od hulvátstva Smeru a všetkých tých káuz. Dnes však doba žičí práve hulvátskemu a vulgárnemu štýlu politickej komunikácie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie