Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Analýzy Na hrane s Krúpom a Šutajom-Eštokom: V štúdiu sa strhla poriadna hádka! Kto je ako Andersen a Dobšinský?
Zdielať na

Analýzy Na hrane s Krúpom a Šutajom-Eštokom: V štúdiu sa strhla poriadna hádka! Kto je ako Andersen a Dobšinský?

BRATISLAVA / Vyšetrovanie Santusovej nie je ukončené a tento týždeň sa konal mimoriadny brannobezpečnostný výbor, ktorému predsedá Juraj Krúpa (OĽaNO). O nahrávkach z chaty, ale aj ďalších problémoch bezpečnostných zložiek bude diskutovať so zástupcom Hlasu Matúšom Šutajom-Eštokom.

Polícia sa už neprizerá, ale razantne zasahuje voči ľuďom, ktorí porušujú protipandemické opatrenia. Mimoriadny brannobezpečnostný výbor sa týkal aj nahrávok z poľovníckej chaty. 

Problémoví poslanci

Predsedovi NR SR Boriskovi Kollárovi sa Krúpa sťažoval, pretože Kotleba pravidelne nenosí rúško. "Kotleba sa chová ako pubertiak," povedal predseda výboru s tým, že nemá kompetencie ho zásadne riešiť. "Je už čas, aby sme tohto človeka začali riešiť," pokračoval Juraj Krúpa s tým, že rozhodnutie súdu o šekoch nie je právoplatné už vyše roka. Nič nerieši ani vykázanie poslanca, pretože tam poslanec jednoducho zostane sedieť. "Je mu jedno, ajkeď mu vezmete časť platu," rozčúlil sa predseda za OĽaNO s tým, že na výbore má jedinú možnosť a prerušovať výbor po piatich minútach. V parlamente nemajú právo zasiahnuť ani ochrankári, ani polícia. 

"Ja si myslím, že mi dnes nemusíme radiť ani predsedovi parlamentu, ani pánu Krúpovi," zhodnotil Šutaj-Eštok s tým, že nálady v spoločnosti sa zhoršujú. Vláda zároveň požíva extrémnu nedôveru. "On to rúško nosí preto, aby rešpektoval, že tí ľudia sa boja," zhodol sa Eštok s Krúpom s tým, že anarchia nie je riešením. "Apelujem na to,aby sa dodržiavali vyhlášky, zákony a dohody," zdôraznil poslanec od Petra Pellegriniho. 

Aktuálne opatrenia sú jemnejšie než sa čakalo

"Vítam takéto rozhodnutie koaličnej rady," začal Krúpa s tým, že súhlasil už s opatreniami, ktoré ešte v lete navrhoval minister práce Lengvarský. "Už dnes sme mohli mať schválený takýto návrh," pokračoval s tým, že otázke vykonateľnosti sa poslanec spočiatku vyhol. "Pozrite sa, je to úplne bežná prax všade v Európe," dodal a argumentoval vedľajším Rakúskom. "Keď máte problém s hosťom, ktorý to odmieta, tak zavoláte hliadku," vyjadril sa predseda brannobezpečnostného výboru.

"Ja, ako právnik poviem, že to bude vykonateľné vtedy, keď to bude mať oporu v zákone," uviedol Šutaj-Eštok s tým, že ako právnik si to vie predstaviť len veľmi ťažko a z aktuálnej debaty je zdesený. "Hovoríme tu o tom, aby sa ľudia vyhadzovali z reštaurácií," pokračoval a na margo premiéra povedal, že "ho konečne niekto zosadil z lopúcha a vytiahol". Tlak bude podľa neho opäť presunutý na drobných podnikateľov. "Nečudujem sa, že voči vláde je veľká nedôvera," povedal s tým že vláda pandémiu každým krokom zhoršuje a v okolitých krajinách vedú normálny život. Podľa Krúpu je cesta to, že ak niekto neukáže covid pass, tak nevôjde dovnútra. 

Útoky na policajtov a obťažovanie ľudí v supermarketoch

"Nazval tých ľudí pravým menom," povedal Krúpa na margo vyjadrení ministra obrany Jaroslava Naďa s tým, že útočníci v supermarketoch sú grázli a opice. "Väčšina ľudí sa správa slušne," uviedol Krúpa ďalej s tým, že začal spomínať aj pôsobenie Šutaj- Eštoka na Úrade vlády.

"Vyprosujem si, aby sa sprísňovali pravidlá kvôli pár nešťastníkom v supermarkete," uviedol Šutaj-Eštok a Krúpa sa doňho okamžite pustil: "Chcete mi tvrdiť, že neviete, že sú na čierno otvorené krčmy?! Odkiaľ ste prišli?!" Šutaj-Eštok sa bráni nízkymi dôchodkami a tým, že vláda zrušila trináste dôchodky a tak nemajú starší občania ani na tú obyčajnú krčmu. "Vy ste zaočkovaný?! Akú zodpovednosť máte voči svojim voličom?!" opäť zaútočil Krúpa.

"Pán Šutaj-Eštok teraz potvrdil, že ľudia sedia v tej krčme aj na čierno. Zo strany Hlas-SD som nezachytil, že by povedali - ja som zaočkovaný, poďte sa aj vy zaočkovať," zhodnotil predseda brannobezpečnostného výboru. Preňho by boli riešením pokuty, ale aj akcie polície tak, ako v Piešťanoch. "Mali by byť predvedení pred sudcu, lebo ohrozujú svojich spoluobčanov," pokračoval Krúpa a Šutaj-Eštok súhlasil.

"Ja som, ale proti násiliu a vyzývam ľudí, aby nechodili protestovať pod okná vedcov," uviedol hlasista s tým, že zákroky polície by mali byť primerané. "Zodpovednosť za krajinu má vláda, nie koalícia," dodal Šutaj-Eštok s tým, že on by v supermarkete takéto výtržnosti netoleroval. "Neviem či je správne policajtov huckať, že ak budú ešte tvrdší, tak dostanú odmenu," argumentoval tým, že tlak ľudí sa ešte vyšpičkuje. "Vy nie ste ani tak, ani tak," zaútočil Krúpa s tým, že Hlas predvádza politický oportunizmus a preto vajatá. 

Odposluchy z chaty - zákonné či nie?

Podľa ministra vnútra, ale aj šéfa polície sú odposluchy zákonné. "Nachomietli sa niekde, kde nečakali, že prebieha iné vyšetrovanie," vysvetlil Krúpa s tým, že môže ísť o záujmovú osobu, ktorá môže figurovať aj v iných trestných činoch, ako je len pytliactvo.

"Máte bezpečnostné kamery napríklad na ulici, kde sa stane trestný čin, ale tá kamera nie je na to určená. Zábery sú však dôkaz," rozviedol Krúpa svoju tézu. Zaujímavé podľa neho je aj to, že opozícia rieši formu, ale nie obsah s tým, že odposluchy trvajú celé hodiny a prepísané boli len určité úseky, ktoré následne dávali kontext. "Keď sme tu mali v minulosti tieto úniky z politických dôvodov, tak si vezmime Gábora Grendela, keď nebol ešte ani v politike, ale aj Daniela Lipšica a Jaroslava Naďa," doplnil Krúpa s tým, že úniky sa zneužívaloi aj predtým na politické ciele. Opozícia podľa neho spochybňuje celý proces, aby sa dôkazy hodili do koša. 

"Ja navrhujem potom, čo ste pustili Hamrana, ste pustili aj Hansa Christiana Andersena alebo Dobšinského,"zhodnotil Šutaj-Eštok s tým, že použitie ITP voči opozícii je neprijateľné. "Opodstatnené by to bolo, ak by išlo o približne kamión zveriny," doplnil zástupca Hlasu-SD. Matúš Šutaj-Eštok argumentoval aj tým, že v prípade pichania Kaliňáka do čela vidličkou, mohlo byť preskúmané ako pokus o vraždu a súd mohlo nariadiť nové ITP. "Vo veci Čurillovskej mafii - ako ich nazval Boris Kollár - bolo podané obvinenie, pretože sa v práci bavili o tom, ako obviniť vyšetrovateľku Santusovú," pokračoval Šutaj-Eštok s tým, že sa diví, že občania dokážu spávať. 

"Ja som už predtým upozorňoval, že sa bude spochybňovať proces, ale aj dôkazy," pokojne odvetil Krúpa s tým, že ITP bolo nasadené v júli, predĺžené bolo o tri mesiace a to v momente, keď sa tam začala objavovať táto chatová partia, ktorá už vtedy mala vedieť o odpočúvaní a stíhaní Čurillovcov. "Všetci sa mýlia, lebo vám sa to nepáči," fľochol smerom k hlasistovi. 

"Ak sú podozrenia, dôkazy, tak padni komu padni," zhodnotil Šutaj-Eštok s tým, že všetko treba preveriť, hoci Šutaj-Eštok tvrdí, že špeciálny prokurátor Daniel Lipšic je zaujatý. "Všetko potrebuje svoj čas," zhodnotil Krúpa s tým, že vyšetrovatelia sú preťažení a bolo by treba celú armádu vyšetrovateľov. 

Stratené peniaze na Smere - nedorozumenie či krádež?

"Môžem v tomto povedať len to, že keď vykradli byt podpredsedu parlamentu Petra Pellegriniho, tak sa neobjasnilo nič. My nemáme 50-tisíc nie, že na účte, ale už vôbec nie v hotovosti," uviedol Šutaj-Eštok. Podľa Krúpu išlo zo strany Roberta Fica o ťah, aby nemusel dokazovať pôvod mincí a hotovosti. Reagoval tak na to, že Fico stratu peňazí a zlatých mincí na polícii poprel. "Taká truhlica Smeru to musí byť magická vec," zasmial sa Krúpa. 

Šutaj-Eštok argumentoval, že sa nerieši krádež 24 miliónov, ktoré putovali do schránkových firiem. "Zásadný rozdiel je v tom, že 24 miliónov sa vyšetruje," dodal Juraj Krúpa z OĽaNO s tým, že na každé vyšetrovanie je treba školený personál a tieto aspekty boli za pôsobenia Smeru potláčané. "Nech si ľudia urobia test Ficom a test Matovičom. Ozaj si myslia, že 24 miliónov ukradli štyri tety v Pezinku," doplnil so smiechom a je to podľa neho absurdné. 

Súvisiace články

Najčítanejšie