Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Platnosť covid pasov pomaly končí. Cestovať bez tretej dávky môže byť veľký problém, upozorňuje štátny tajomník Klus
Zdielať na

Platnosť covid pasov pomaly končí. Cestovať bez tretej dávky môže byť veľký problém, upozorňuje štátny tajomník Klus

BRATISLAVA / Problémom v prípade cestovania je rôzna časová lehota, počas ktorej krajiny uznávajú platnosť covid passov. Zatiaľ čo niekde je to 9 mesiacov, inde rešpektujú druhú dávku len pol roka. Podľa štátneho tajomníka Martina Klusa bola táto téma na stole od začiatku, ale nikto nevedel predvídať presný čas, po ktorom bude podanie druhej dávky irelevantné. Problémom zostáva aj neregistrovaná vakcína Sputnik V.

Téme sa bude rezort zahraničných vecí a európskych záležitostí venovať a Rade pre všeobecné záležitosti, ktorá sa bude konať 23. novembra. Už teraz je však jadné, že voľne cestovať bez tretej dávky bude problém. 

"Práve tam to chceme otvoriť ako osobitný bod, kde sa chceme v prvom rade dohodnúť na spoločnej lehote, ktorú si budeme vzájomne akceptovať," uviedol štátny tajomník Klus pre Noviny PLUS TV JOJ s tým, že do úvahy prichádza 9 až 12 mesiacov. "Bavme sa o nejakom čase, ktorý si budeme vedieť akceptovať a podľa toho si budeme my vedieť nastaviť naše vakcinačné schémy," doplnil Martin Klus zo SaS. 

Ďalšou dôležitou témou je aj mix vakcín

Podľa štátneho tajomníka rezortu zahraničia je práve kombinácia rôznych vakcín ďalšou kľúčovou otázkou. "Väčšina európskych krajín doteraz neakceptovala Sputnik a teraz u nás Sputnikári dostanú Pfizer Biontech. Je teda otázkou, či ich už teraz budú akceptovať ako zaočkovaných vakcínou registrovanou v Európe a budú akceptovať ich certifikáty," uviedol Klus s tým, že odpoveď na túto otázku zatiaľ nepoznajú a preto túto tému budú chcieť otvoriť. 

Štátny tajomník zároveň uviedol, že o konkrétnom výsledku bude rezort samozrejme informovať a zdôraznil, že táto téma sa skloňovala už v období, kedy sa covid certifikáty zavádzali. "Hovorilo sa o tom, že budú časovo podmienené. Vtedy sa konkrétny čas nepovedal, ale už vtedy sa to spájalo s treťou dávkou, ak by sa ukázalo, že bude potrebná," doplnil štátny tajomník Klus s tým, že lehoty sa v jednotlivých krajinách rôznia a práve preto je kľúčové, aby sa dohodli na jednotnej lehote pre všetky krajiny EU.

Odpovede do konca roka?

Možnosťou je aj to, že by sa lehoty rôznili V tomto prípade by však rezort musel dokázať svojich občanov o lehotách informovať a to ideálne v predstihu. Odpovede na tieto kľúčové otázky očakáva rezort v najbližších týždňoch, až mesiacoch. Témou by sa mali zaoberať ministri zdravotníctva, alebo premiéry jednotlivých krajín s tým, že Slovensko v novembri túto tému otvorí. "My sme tí, ktorí otvárajú témy, tzv. poštári a doručujeme ich tým, ktorí o nich môžu rozhodnúť. Vieme o tom, že toto je problém a nielen pre nás, ale pre celú Európsku úniu," uzavrel Martin Klus pre Noviny PLUS TV JOJ a dodal, že situácia by sa mala vyriešiť do konca roka.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie