Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prípad Kováčik a Košč: Predseda Špecializovaného trestného súdu tvrdí, že kľúčová je spôsobilosť obžaloby
Zdielať na

Prípad Kováčik a Košč: Predseda Špecializovaného trestného súdu tvrdí, že kľúčová je spôsobilosť obžaloby

Archívna reportáž

BRATISLAVA / V kauze obvineného Dušana Kováčika a Petra Košča, by podľa predsedu Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubalu, návrhy na mimoriadne opravné prostriedky nemali ovplyvniť rozhodnutie o podanej obžalobe.

Kľúčová by mala byť spôsobilosť podanej obžaloby

"Podanie či nepodanie opravných prostriedkov pred podaním obžaloby súd vôbec nezaujíma. Zaujíma nás len spôsobilosť podanej obžaloby," hovorí predseda Špecializovaného trestného súdu Ján Hrubala. Podľa Hrubalu na rozhodnutie o podanej obžalobe nemá vplyv to, či počas vyšetrovania boli alebo neboli podané návrhy na mimoriadne opravné prostriedky. Sudcu, ktorý prokurátorom podanú obžalobu musí preskúmať, zaujíma len to, či obžaloba je spôsobilá na prijatie a prejednanie v súdnom procese.

Hrubala tak reagoval na otázky TV JOJ súvisiace s prípadom podanej obžaloby v trestnej veci obvineného Dušana Kováčika a obvineného Petra Košča, ktorý má mať silný vplyv v prostredí tajnej služby.

Postup podľa sporného paragrafu 363? 

Podľa Hrubalu je doležíté, aby podaná obžaloba prokurátorom spĺňala náležitosti spôsobilé pre jej prijatie sudom. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek podal na dvojicu obvinených obžalobu pre korupciu v čase, keď obvinení už mali podané návrhy na mimoriadny opravný prostriedok smerom ku Generálnemu prokurátorovi Marošovi Žilinkovi. Žiadajú od šéfa prokuratúry postup podlá paragrafu 363, teda zrušenie policajného uznesenia o vznesení ich obvinenia. Na rozhodnutie o návrhu na postup podľa paragrafu 363 dozorový prokurátor Šúrek nepočkal a obžalobu na obvinených podal. Ako informovala TV JOJ začiatkom týždňa, sudca Špecializovaného trestného súdu Michal Truban podanú obžalobu prokurátorovi Šúrekovi odmietol prijať s tým, že počas prípravného konania mali byť porušene pravá obvinených a chýba rozhodnutie Generálneho prokurátora Žilinku k návrhu na postup podľa 363.

Stanovisko predsedu Špecializovaného trestného súdu Hrubalu k všeobecnému postupu súdu v rozhodovaní o prijatí či odmietnutí podanej obžaloby prokurátorom je nasledovne: "Sudcovia žiadneho súdu nemajú dôvod komentovať a posudzovať správnosť či nesprávnosť postupu orgánov činných v trestnom konaní vrátane prokurátora s jedinými výnimkami, ktoré stanovuje Trestný poriadok - napr. posudzujú nevyhovenie žiadosti o prepustenie z väzby na slobodu v rámci štádia konania pred podaním obžaloby. Vec vybavujúci prokurátor má právo podať obžalobu, kedy uzná za vhodné a podanie, či nepodanie návrhov na využitie mimoriadnych opravných prostriedkov v rámci prípravného konania súd doslova nezaujíma. Súd posudzuje len to, či podaná obžaloba je spôsobilá na prejednanie na hlavnom pojednávaní alebo je potrebné ju odmietnuť. Podaním obžaloby zanikajú kompetencie Generálneho prokurátora podať mimoriadny opravný prostriedok týkajúci sa prípravného konania." 

Súvisiace články

Najčítanejšie