Oblačno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Podľa zistení TV JOJ vyšetrovateľ NAKA obvinil v prípade Mýtnik syna oligarchu Jozefa Brhela
Zdielať na

Podľa zistení TV JOJ vyšetrovateľ NAKA obvinil v prípade Mýtnik syna oligarchu Jozefa Brhela

BRATISLAVA / Podľa zistení TV JOJ je ďalším obvineným v prípade zmanipulovaných štátnych nákupov informačných technológií aj syn oligarchu Jozefa Brhela. Ešte donedávna bol Jozef Brhel ml., ktorý je synom väzobne stíhaného Jozefa Brhela, len v procesnom postavení svedka. Brhela mladšieho podľa informácií TV JOJ obvinili z legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Dňa 22. septembra 2021 Jozef Brhel ml. absolvoval ako svedok výsluch pred vyšetrovateľom NAKA. Napriek tomu, že výpoveď mohol odmietnuť, keďže ide o trestné stíhanie, v ktorom je obvinený jeho otec, neurobil tak a pred vyšetrovateľom vypovedal niekoľko hodín. 

Konkrétny obsah jeho septembrového výsluchu TV JOJ nepozná, ale po výsluchu mimo kameru Brhel mladší uviedol, že sa vyšetrovateľovi vyjadril k podnikateľským aktivitám, pre ktoré je stále väzobne stíhaný jeho otec Jozef Brhel. Napríklad aj k tomu, na koho previedol podiel vo svojej spoločnosti Alexis tiež obvinený Michal Suchoba. Brhel mladší mal polícii údajne uviesť, že podiely Suchobovej spoločnosti odkúpil on a nie jeho otec. "Dúfam. že som polícii svojou výpoveďou objasnil dôležité skutočnosti, ktoré sú predmetom podozrení smerujúcich na môjho otca," povedal po septembrovom výsluchu svedok. 

Podľa zistení TV JOJ Jozef Brhel mladší je od 27.10. obvinený z legalizácie príjmu trestnej činnosti (vo veľkom rozsahu) spáchanú závažnejšou formou - organizovanou skupinou. Je tak zaradený do zoznamu všetkých obvinených v pôvodnom prípade Mýtnik. Jeho strýkovi Petrovi Brhelovi pred časom zrušili obvinenie rozhodnutím generálneho prokurátora. 

Zo svedka obvinený

Ako zistila televízia JOJ po výsluchu Jozefa Brhela ml. vyšetrovanie vyústilo do zásadnej zmeny práve smerom k synovi stíhaného veľkopodnikateľa Jozefa Brhela. V stredu ráno NAKA opäť vypočúvala Jozefa Brhela ml. Ako zistil webový portál noviny.sk, Brhel mladší prišiel na NAKA vypovedať už nie ako svedok, ale ako obvinený v uvedenej kauze. NAKA Jozefa Brhela totiž obvinila v rovnakom prípade, a to podľa zistení portálu pravdepodobne pre podozrenie zo skutkov súvisiacich s jeho vstupom do Suchobovej firmy Alexis, jej štruktúrou alebo aj s vyberaním peňazí získaných zo štátnych nákupov informačných systémov, ktoré NAKA vyšetruje v trestnom stíhaní Mýtnik. 

Konkrétne znenie obvinenia Jozefa Brhela ml. zisťujeme a v prípade získania konkrétnych informácií, ich zverejníme. 

Webový portál noviny.sk ďalej zistil, že stredajší výsluch syna oligarchu Jozefa Brhela trval len krátko, keďže obvinený využil svoje právo nevypovedať. NAKA výsluch obvineného zrejme ešte zopakuje. 

Pokúšame sa získať aj stanovisko samotného obvineného Jozefa Brhela mladšieho. 

Súvisiace články

Najčítanejšie