Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V prípade obžaloby Kováčika a Košča Žilinka podľa paragrafu 363 už nerozhodne
Zdielať na

V prípade obžaloby Kováčika a Košča Žilinka podľa paragrafu 363 už nerozhodne

BRATISLAVA / Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek stále trvá na tom, aby špecializovaný trestný súd prijal ním podanú obžalobu na dvojicu obvinených Dušana Kováčika a Petra Košča. Vyplýva to z jeho ďalšieho postupu, ktorým chce dosiahnuť prijatie podanej obžaloby.

Ako už informovala televízia JOJ, sudca špecializovaného trestného súdu neprijal Šúrekovu obžalobu na dvojicu obvinených, pretože podľa súdu obžaloba nespĺňa spôsobilosť na prijatie a prejednanie v súdnom konaní. Konkrétne boli podľa sudcu Michala Trubana porušené práva obvinených počas trestného konania a taktiež prokurátor podal obžalobu skôr, ako bolo generálnym prokurátorom rozhodnuté o návrhu obvinených na postup podľa 363, ktorým sa domáhali zrušenia uznesenia o vznesení obvinenia. 

Súd tak konštatuje porušenie práv obvinených a vrátil podanú obžalobu späť prokurátorovi. Lenže dozorový prokurátor podal proti neprijatiu obžaloby sťažnosti. To znamená, že vo veci bude rozhodovať sťažnostný súd. V prípade špecializovaného trestného súdu je ním Najvyšší súd SR. Popoludní hovorca prokuratúry TV JOJ potvrdil podanie sťažnosti vo veci neprijatia obžaloby podanej na ŠTS vo veci obvinených Dušana Kováčika a Petra Košča. 

Dalibor Skladan, hovorca Generálnej prokuratúry SR: "Uznesenie Špecializovaného trestného súdu bolo doručené dňa 9. novembra a voči tomuto bola zo strany prokurátora podaná sťažnosť, o ktorej bude rozhodovať Najvyšší súd Slovenskej republiky."

Podaním sťažnosti Šúrek zákonne blokuje rozhodnutie o paragrafe 363. Ide o právne a odborne zaujímavý, a pritom ojedinelý prípad, ktorý nemá v prokuratúre obdobu. V prípade podania obžaloby prokurátorom v trestnej veci Kováčik -Košč, došlo k raritnej situácii, keď prokurátor podal obžalobu v čase, keď mal vedomosť o tom, že obvinení podali návrhy generálnemu prokurátorovi, aby svojou kompetenciou cez diskutovaný paragraf 363, zrušil obvinenie vznesené policajtom. 

Podľa platných pravidiel mal dozorový prokurátor s podaním obžaloby čakať, pokiaľ generálny prokurátor Maroš Žilinka o návrhoch obvinených na postup podľa 363 rozhodne. Prokurátorovi tento postup priam prikazuje "príkaz GP z roku 2006", ktorý bol modifikovaný v roku 2012 a je platný. 

Prokurátor Šúrek na Žilinkove rozhodnutie nečaká, obžalobu podal a tým docielil to, že v merite veci teraz už nerozhoduje prokuratúra, ale súdy. Problémom je čas a Šúrekova sťažnosť. Hoci sduca Truban podanú obžalobu aj pre opísanú 363 Šúrekovi neprijal, stále do rozhodovania v zmysle paragrafu 363 sa generálny prokurátor Žilinka nemôže vrátiť, hoci na rozhodnutie by ešte pár dni z lehoty mal. 

Tým, že Šúrek ale podal na Trubana sťažnosť v zákonnej lehote, do trestného konania de facto Žilinka nemôže vstúpiť, lebo vec stále držia súdy a aktuálne bude konať najvyšší súd. 

A čo sa stane? 

To je otázka, na ktorú nepochybne s očakávaním bude čakať nielen obvinený Košč, Kováčik, a ich obhajoba, ale aj samotný dozorový prokurátor Michal Šúrek aj vedenie generálnej prokuratúry. Do okamihu rozhodnutia NS SR o Šúrekovej sťažnosti lehota na rozhodnutie podľa paragrafu 363 Žilinkovi uplynie a nastane zaujímavá situácia. Ešte zaujímavejšia bude, ak najvyšší súd dá za pravdu sudcovi Špecializovaného trestného súdu Trubanovi a potvrdí jeho uznesenie o odmietnutí obžaloby. 

Obžaloba sa vráti Šúrekovi a Žilinka nebude mať zrejme ako o návrhu na 363 rozhodnúť, lebo mu lehota dávno vypršala tým, ako Šúrek do veci nainštaloval rozhodovanie dvoch súdov. Ale môže nastať aj opačná situácia. Ak by sa Najvyšší súd SR s Trubanovým uznesením o odmietnutí obžaloby nestotožnil. 

Šúrek by dosiahol svoj zámer a obvinených Kováčika a Košča by dostal do súdneho konania na obžalobe. A celý tento nesmierne zaujímavý, najmä odborne raritný "cirkus s 363" by ho mohol prestať na chvíľu trápiť. Prečo na chvíľku? No najmä pre jeho zrejmú svojvôľu, ktorou sa rozhodol podať obžalobu a tým spôsobil odňatie práva Žilinkovi rozhodnúť o podanom návrhu podľa paragrafu 363, čo je výlučná kompetencia priamo generálneho prokurátora. 

A to zrejme hlava prokuratúry bez povšimnutia nenechá. Za prekročenie kompetencií či porušenie zákona prokurátorom hrozí disciplinárne stíhanie. To by voči Šúrekovi malo byť začaté, ak by na to videl dôvod jeho priamy nadriadený, ktorým je špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. 

Mať dôvod znamená mať presvedčenie o tom, že podriadený prokurátor konal nezákonne alebo v rozpore s nastavenými pravidlami. Inak, ak by na to Lipšic dôvod nevidel, mohol by ho zasa pri špeciálnom prokurátorovi pre zmenu vidieť na konci generálny prokurátor Žilinka. Obaja šéfovia prokuratúry sa k tomu zatiaľ pre TV JOJ priamo nevyjadrili. Zatiaľ. Akokoľvek to dopadne, je takmer isté, že obvinení nateraz musia zabudnúť na to, že o ich návrhoch na zrušenie ich obvinenia generálny prokurátor Maroš Žilinka, rozhodne. 

A Šúrek ak na NS SR uspeje, bude mať v rukách zrejme legitímnu cestu na to, ako v budúcnosti opäť podať obžalobu bez čakania na rozhodnutie generálneho prokurátora o zákonom garantovaného práve obvineného na podanie mimoriadneho opravného prostriedku cez toľko diskutovaný paragraf 363. 

Súvisiace články

Najčítanejšie