Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
NAKA navrhuje obžalovať Kočnera. Pre podvody s bytmi vo Five Star
Zdielať na

NAKA navrhuje obžalovať Kočnera. Pre podvody s bytmi vo Five Star

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Podľa zistení TV JOJ vyšetrovateľ NAKA ukončil vyšetrovanie kšeftov s neoprávnenými vratkami DPH medzi firmami Mariana Kočnera a spoločnosťami Petra Zemka, Viliama Grossa a Janny Šlachtovej. Ide o verejnosti známe prevody bytov v bratislavskej rezidencii Five Star Rezidence, ktorá stojí v centre Bratislavy.

Ako zistil webový portál Noviny.sk NAKA ukončila vyšetrovanie a podala návrh prokuratúre na podanie obžaloby dňa 11.novembra 2021. Pre neoprávnené skrátenie dane z pridanej hodnoty vo veľkom rozsahu. Vyšetrovateľ navrhuje Kočnerovu spoluobvinenú Janu Šlachtovu obžalovať za to, že poskytla pomoc pri páchaní trestného činu v úmysle skrátiť daň vo veľkom rozsahu.

Podľa polície obvinení ako konatelia vyšetrovaných spoločností alebo ako kupujúci či veritelia medzi sebou v rokoch 2011 previedli zmluvne 14 bytov, dva nebytoví priestory a podiely na spoločných častiach a zariadení spomínaných bytov. Všetko za podhodnotenú kúpnu cenu 1 eur vrátane DPH. Pričom len podľa znaleckého posudku bola stanovená počas trestného konania všeobecná hodnota podozrivo prevádzaných nehnuteľností na takmer 3,7 milióna eur.

Trhová hodnota by bola nad sumou 7 miliónov. Okrem toho so spoločnosťou Inkasný servis a.s., konkrétne s jej predsedom predstavenstva Marianom Kočnerom zazmluvnili predaj 17 bytov, 3 nebytových priestorov - garáže s 30-timi garážovými státiami, tiež za podhodnotenú sumu 1€ s DPH. Pritom trhová cena bola viac ako 9 miliónov eur a podľa znaleckého posudku len ich všeobecná hodnota bola znalcom stanovená na takmer 5 miliónov eur. Následne všetky uvedené byty a nebytové priestory založili v prospech britskej spol. Commecial Development Investment, LTD so sídlom v Londýne. Následne medzi sebou spoločnosti postúpili pohľadávky v sume presahujúcej 36 miliónov eur, ktoré predstavovali hodnotu - všetkých založených bytov a nebytových priestorov.

Podľa polície ale zriadení záložných práv len predstierali. Pohľadávkami fiktívne deklarovali zníženie reálnej hodnoty nehnuteľnosti, aby sa vyhli daňovej povinnosti. Neskôr v roku 2011 až 2013 14 bytov predali iným osobám za takmer 1 milión eur a Kočner ako predseda predstavenstva spoločnosti Inkasný servis a.s. predal všetkých 17 bytov a garážových státi ďalším osobám za takmer 5,8 mil. eur. Týmto skrátili daňovú povinnosť DPH v rozsahu 1,7 milióna eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie