Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Na hrane TV JOJ s ministerkou Remišovou a exministrom Kamenickým: Ktorá koalícia je lepšia? Tá čo parazituje, alebo tá čo sa háda?
Zdielať na

Na hrane TV JOJ s ministerkou Remišovou a exministrom Kamenickým: Ktorá koalícia je lepšia? Tá čo parazituje, alebo tá čo sa háda?

BRATISLAVA / Očkovaní budú mať po zmene pravidiel navrch. Otázkou však zostáva akým spôsobom sa tieto opatrenia budú vymáhať. Ďalšou horúcou témou stále zostáva blokáda reforiem zo strany hnutia Sme rodina. O pandémii, ekonomickej situácii a reformách diskutovali v relácii Na hrane TV JOJ ministerka Veronika Remišová (Za ľudí) a exminister Ladislav Kamenický (Smer-SD).

"Je to niečo, čo pokladá pani Záborská už druhý krát a zrejme je to pre ňu dôležité," povedala Remišová na margo toho, že dnes v parlamente neprešli interrupcie. Pre Noviny PLUS TV JOJ sa Anna Záborská vyjadrila, že nevie, či zákon o pol roka predloží znovu. "Ešte som sa nerozhodla," vyjadrila sa Záborská. "Každý poslanec, ktorý je v parlamente má právo na svoju legislatívnu iniciatívu a preto pani Záborskej nič odporúčať nebudem," reagovala ministerka zo Za ľudí. Podľa Kamenického má krajina omnoho závažnejšie problémy než sú interrupcie. 

Paragraf 363 rovno 2x

Remišová prišla s dvoma návrhmi na zmenu 363. "Problém je ten, že generálny prokurátor svojím rozhodnutím obchádza celú sústavu súdov," uviedla na margo problematického konania generálneho prokurátora. 

Kamenický nemá  pocit, že by sa paragraf 363 nadužíval. "Porušuje sa tu právny štát, vy ho likvidujete pani ministerka," reagoval Ladislav Kamenický s tým, že v prípade Pčolinského bolo porušených cca 17 zákonných nariadení. 

"Slovenská úprava, kde má generálny prokurátor takúto právomoc je unikátna v celej EU," pokračovala Remišová s tým, že oslobodzovanie a posielanie odkazov od GP smerom k politikom považuje za veľmi problematické."kompromisný návrh je určený len pre niektoré činy," špecifikovala Remišová s tým, že druhý návrh je zrušením paragrafu 363.

Lengvarského reforma v prvom čítaní

Na dokrútku s tlačovej konferencie premiéra reagoval Ladislav Kamenický smiechom. Exminister sa vyjadril, že sa bavil už na Hegerovom výstupe v pléne Národnej rady. "Musíte ísť pod okná ministerstva a priamo pred tie inštitúcie, ktorých sa to týka a kde sú protesty. Sú to skôr deformy," poznamenal Kamenický s tým, že koalícia sa stále vyhovára na Roberta Fica. "Mnohé tieto deformy budú mať dopad práve na tých ľudí, ktorých sa týkajú," doplnil exminister financií. 

Posunutie do prvého čítania je podľa Remišovej aj signálom, že vzťahy v koalícii sa zlepšujú. "Reforma zdravotníctva má tri dôležité veci - kvalitu, dostupnosť a bezpečnosť," povedala na konto vízie reformy ministra. Smeru vyčíta to, že čo sa týka zdravotníctva zmohla sa strana na jednu reformu a ešte aj tá v parlamente neprešla. 

"Ja chápem, že máte nejakú víziu, hovoríte o špecializácii a ja to chápem, ale pýtam sa s kým budete tú špecializáciu robiť," pousmial sa Kamenický s tým, že argumentoval odchodmi zdravotníkov. "Tí ľudia sú vyťažení a preťažení," pokračoval Kamenický. "Nedofincovali ste zdravotníctvo, nezdvíhali ste platy," vyčítal Kamenický. Problémom je aj to, že na Slovensku je problém s akceptáciou diplomov zo zahraničia. 

"Áno, pani Remišová ja viem, že tam je platový automat, na ktorý majú zo zákona nárok a na rozdiel od Vás viem, koľko je DPH," spustil Kamenický s tým, že koalícia sa ešte rozháda tak, ako pri Národných parkoch. Treba podľa neho zabrániť tomu, aby lekári odchádzali do dôchodku. "Treba ich motivovať," poznamenal Kamenický. 

Má ísť koalícia od toho?

"Je to signál, že tu je politická vôľa nielen reformy urobiť, ale aj presadzovať," povedala Remišová na margo kritiky, ktorú smerovala prezidentke Zuzane Čaputovej. "My vládneme rok a pol, kolegovia vládli 12 rokov a pripraviť komplexnú systémovú reformu nejaký čas trvá," poznamenala s tým, že žiadna veľká reforma sa nestihla zrealizovať ani počas Radičovej vlády. Do protikladu postavila koalíciu, ktorá parazituje na štáte s ich koalíciou, ktorá sa pravidelne háda. "Ktorá je lepšia," spýtala sa Remišová v živom vysielaní. 

"Aká je Súdna reforma, keď pani Kolíková len presúva súdy a aby zase zarobila na budovách. Pán Matovič jej povedal, že je podvodníčka," pokračoval vo výčitkách Kamenický, ktorý sa opýtal aj na reformy ministra financií. Matoviča. "Reforma Národných parkov neprejde ani v koaličnom hlasovaní," zasmial sa Kamenický. 

"My sme sociálni demokrati a snažili sme sa nastaviť sociálny štát," zdôraznil Kamenický s tým, že reformy by mali byť pre ľudí. "Vy hovoríte o Pláne obnovy a tých 200 miliónov, ktoré sa mali vyčerpať tento rok, ste si presunuli do budúceho roka," zaútočil Kamenický. 

"Vy ste majster nečerpania," argumentovala Remišová s tým, že do Bruselu sa vracalo 150 miliónov, ktoré vláda Smeru-SD nedokázala vyčerpať. "Tento projekt skontrolovalo NKÚ a zistil veľké pochybenia. Teraz je to veľký prípad za 50 miliónov eur a teraz to vyšetruje európska prokuratúra. Za jednu likvidáciu za obal od monitora si účtovala firma cez 400 eur," vysvetlila Remišová na margo poslednej eurofondovej kauzy, ktorú mal spáchať ešte Smer-SD. "Vy ste veľká moralistka, ale keby ste tak moralizovali u pána Krajniaka, kde zmizlo 24 miliónov eur, alebo u pána Matoviča, ktorý tu pretestoval miliardu," vracal údery Kamenický. 

Protipandemické opatrenia

"Ja som v koalícii asi jeden zo zástancov zaočkovaných," prehlásila Remišová s tým, že očkovaní si slobodu zaslúžia. Firmy protestujú proti tomu, aby zamestnancom platili testy. "Pravdepodobne ich firmám poskytne štát," špecifikovala Remišová. 

Kamenický opäť argumentoval tým, že ľudí nemožno deliť na zaočkovaných a nezaočkovaných. "Dôvera je veľmi nízka a nedokážete ľudí presvedčiť," poznamenal s tým, že vakcína nefunguje na 100 %. Čísla podľa Kamenického stúpajú aj tam, kde je zaočkovanosť vyššia než 80 %. Podľa exministra je nemožné, že vláda nenakúpila pľúcne ventilácie. "Očkovanie bude prinášať ďalšie mutácie a očkovanie je omyl medicíny," citoval Kamenický s tým, že citoval laureáta Nobelovej ceny. 

"Pán Kamenický povedal množstvo dezinformácií a hoaxov, ktoré nie sú založené na žiadnych dátach," argumentovala Remišová. Spomenula dva nezaočkované prípady skončili v nemocnici. Argumentovala tým, že vakcína stojí 20 eur a pľúcna ventilácia a lieky stojí 20-tisíc eur a preto očkovanie nie je žiadnym farmabiznisom. "Žiadna vláda v Európe nemá takú opozíciu, ako ste vy," reagovala s tým, že Smer-SD zvážal ľudí na protest do Rimavskej Soboty. "Vy ste ľudí dohnali do absolútneho kúta a rastie tu agresivita," poznamenal Kamenický. 

Súvisiace články

Najčítanejšie