Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kamenický a Remišová si skočili do vlasov: Máme pripravené dva varianty zmeny paragrafu 363, odhalila ministerka
Zdielať na

Kamenický a Remišová si skočili do vlasov: Máme pripravené dva varianty zmeny paragrafu 363, odhalila ministerka

BRATISLAVA / Sporný paragraf 363! Ministerka Za ľudí v štúdiu Na hrane TV JOJ odhalila, aké konkrétne zmeny plánuje. Hoci v koalícii sa na paragrafovom znení zatiaľ nedohodli, návrh Alojza Baránika zo SaS je zatiaľ z obliga. Čo si Remišová pripravila a čím chce koaličných partnerov presvedčiť?

Šéfka strany Za ľudí Veronika Remišová predložila na koaličnú radu návrh na zmenu paragrafu 363. Proti jej plánom protestoval aj sám generálny prokurátor Maroš Žilinka. Kritikou nešetril ani exminister financií Ladislav Kamenický zo Smeru-SD. Rozšírená o reakciu generálneho prokurátora Maroša Žilinku vo štvrtom odseku.

Ministerka pre investície a regionálny rozvoj a predsedníčka strany Za ľudí Veronika Remišová priniesla svoje návrhy na zmenu sporného paragrafu 363 ešte na pondelkovú koaličnú radu. Zdôraznila, že paragraf v súčasnom znení umožňuje generálnemu prokurátorovi vstupovať do trestného konania tak, že prakticky obchádza nielen rozhodnutia súdov o väzbe, ale aj o stíhaní. Podľa Remišovej sa ustanovenie stalo zbraňou v rukách generálneho prokurátora Maroša Žilinku. Uviedla to vo svojom profile na sociálnej sieti.

"My sme videli, že na jeho základe sa rušia viaceré stíhania vo veľkých korupčných prípadoch. Práve na tento paragraf sa spolieha Robert Fico a jeho kumpáni z chaty. A práve zmien pri tomto paragrafe sa mafia najviac bojí,“ pokračovala šéfka rezortu investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie. Návrh novely paragrafu predložila koalícii tak, ako sa na tom dohodla pracovná skupina pre obnovu dôvery v právny štát. 

Po predložení návrhu sa vyjadrila: "V rokovaniach budeme s kolegami pokračovať. Túto zmenu pokladám za kľúčovú a potrebnú, keďže v týchto dňoch vidíme, ako rastie agresivita tých, ktorým hrozí stíhanie za korupciu a rozsiahlu trestnú činnosť. Akékoľvek pozitívne zmeny a reformy sa dajú robiť iba v krajine, kde sú všetci pred zákonom rovní a kde právo a spravodlivosť skutočne fungujú.“ 

Svoje však k jej návrhom, povedal aj generálny prokurátor Maroš Žilinka, ktorého viacerí poslanci koalície kritizujú a tvrdia, že paragraf 363 nadužíva. "Ak orgány činné v trestnom konaní nebudú porušovať zákon, generálny prokurátor nebude používať paragraf 363 Trestného poriadku," reagoval vo svojom profile na sociálnej sieti generálny prokurátor SR Maroš Žilinka.

Téma prišl na pretrs aj v politickej diskusnej relácii Na hrane TV JOJ. Ministerka Remišová odhalila svoje plány a okúsila horkú pilulku tvrdej kritiky. "Demontujete právny štát," vyčítal jej exminister financií Ladislav Kamenický, ktorý zašiel aj do osobnejších výšitiek. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie