Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Minister financií Matovič predstavil prvú časť daňovej revolúcie. Rodiny by si mali prilepšiť o 200 eur mesačne
Zdielať na

Minister financií Matovič predstavil prvú časť daňovej revolúcie. Rodiny by si mali prilepšiť o 200 eur mesačne

BRATISLAVA / Daňová reforma z dielne ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) je natoľko rozsiahla, že sa ju rezort rozhodol predstaviť až v troch dňoch. Nedeľa patrí pomoci rodinám a to bez zvyšovania DPH, nakoľko koaliční partneri sa vyjadrili, že zvyšovanie DPH nepodporia. Aké esá vytiahne expremiér z rukáva?

Reformu zatiaľ nevidel minister hospodárstva Richard Sulík. Minister to priznal v relácii RTVS. V relácii Na telo sa Juraj Šeliga (Za ľudí) vyjadril, že reformu videl, ale bližšie ju predstavovať nehodlá. 

Tlačovú konferenciu môžete sledovať tu:

Na úvod Igor Matovič povedal, že bude bez respirátora, nakoľko sa z tlačovej konferencie bude natáčať dokumentárny film. "Som očkovaný a aj čerstvo otestovaný, " poznamenal expremiér a aktuálny financmajster. 

Problémom je podľa ministra to, že väčšina detí si nemôže dovoliť krúžky a tým sa zanedbáva ich talent a rozvoj.

  • Zvýšenie rodinných prídavkov

 Aktuálny rodinný príspevok je vo výške 25,50 eur, ten sa po novom zvýši na 30 eur do 18 rokov a na 50 eur po dobu, kým dieťa nevyštuduje vysokú školu. Na prídavok by mali právo nielen zamestnaní rodičia, ale aj nezamestnaní. Spolu by to malo byť 455 miliónov eur ročne. Rozdiel oproti dnešku by bol 105 miliónov eur ročne.

  • Služby deťom

Rezort chce zvýšiť aj ďalší príspevok na dieťa a to do výšky 70 eur pre každé dieťa od troch do 18 rokov. Aktuálne štát prispieva sumou vo výške 12 eur. Dieťa by 70 eur mesačne mohlo čerpať na krúžky, doučovanie, ale aj na návštevy divadiel, na športové, ale aj ďalšie aktivity súvisiace s rozvojom osobnosti dieťaťa. Navyše by to malo byť ročne 570 miliónov eur zo štátneho rozpočtu.

Rodič by mohol na karte našetriť až 1 000 eur za 14 mesiacov. Išlo by o maximálny strop. Pokiaľ by ho rodič nezačal čerpať, tak by mu tieto financie prepadali. 

  • Daňový bonus

Rodič musí aktuálne zarobiť mesačne aspoň polovicu minimálnej mzdy. Len vtedy má nárok na daňový bonus na dieťa. Dnes sa tento poplatok pohybuje medzi 23-46 eur a to v závislosti od veku. Po novom by mali všetky deti do 18 rokov 70 eur. Týka sa to len pracujúcich rodičov a tieto peniaze si môže vyčerpať v hotovosti. Mal by to byť magnet pre nepracujúcich rodičov, ktorí by si už pri 100 eurách mohli uplatniť bonus presahujúci 30 eur. Ročne by to malo štát stáť 260 miliónov ročne oproti aktuálnemu stavu. 

  • Rekreačný bonus

Súčasťou tohto opatrenia je nielen podpora voľnočasových aktivít rodiny, ale aj podpora domáceho cestovného ruchu. Dnešných 6 eur by sa zvýšilo na príspevok vo výške 30 eur. Rozpočet by to zaťažilo navyše o 254 eur miliónov eur. 

Výhody a náklady

Dokopy by tieto opatrenia mali rodine priniesť mesačne až 200 eur na dieťa. "Nepracujúci rodičia dostanú len 100 eur," spresnil Matovič s tým, že pôjde len o prvé dve položky - 30 eurový prídavok a 70 eurový prídavok na rozvoj dieťaťa. Matka s dvoma deťmi, ktorá pracuje za minimálnu mzdu, by sa dočkala príspevku vo výške 909 eur. Navyše by dostala mesačne 286 eur a teda by si polepšila o 46 %. 

Kto to zaplatí?

  • Zníženie výdavkov na zbrojenie - 200 mil.
  • Paušálna daň 29 % služby deťom. rodičovský bonus - 293 mil.
  • Menej zamestnancov verejnej správy o 2 %  - 180 mil. (cca 8-tisíc ľudí)
  • Vyšší odvod z hazardu  - 100 mil.
  • Milionárska daň 0,1 % ročne z majetku na 1 mil.  - 20 mil.
  • Obmedzovanie zisku zdravotných poisťovní  - 20 mil.
  • Nižší rast podielových daní - 200 mil.
  • Vyššia efektivita štátnych podnikov - 50 mil.
  • Zrušenie poistiek štátneho majetku - 50 mil. 
  • Dynamické efekty z vyššej podpory rodiny - 150 mil.

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie