Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Igor Matovič predstavuje druhú časť svojej reformy: Po novom by sa mala zvýšiť hrubá, ale aj čistá mzda
Zdielať na

Igor Matovič predstavuje druhú časť svojej reformy: Po novom by sa mala zvýšiť hrubá, ale aj čistá mzda

BRATISLAVA / V nedeľu (14. novembra) predstavil minister financií a bývalý premiér Igor Matovič prvú časť svojej reformy, ktorú nazval daňovou revolúciou. Po prorodinných opatreniach, vďaka ktorým by si mohli pracujúci rodičia mesačne prilepšiť až o 200 eur, odprezentoval minister financií aj jeho nový koncept zdaňovania práce.

Cena práce je na Slovensku pomerne vysoká. Základom dane z príjmov sú zdaniteľné príjmy zo závislej činnosti znížené o poistné a príspevky, ktoré je zamestnanec povinný platiť. Sadzba dane z príjmov fyzickej osoby zo základu dane je 19 %. Sadzba dane právnickej osoby zo základu dane zníženého o daňovú stratu je aktuálne 25 %.

Prvá časť revolúcie má podporovať rodiny

Ministerstvo financií SR navrhlo zlúčiť prídavok na dieťa pri študentoch nad 18 rokov a daňový bonus na 50 eur z dnešných 25,50 a 23,22 eura. Nárok má vzniknúť automaticky každému študentovi nad 18 rokov, bez ohľadu na to či jeho rodič pracuje. Rekreačný bonus, na ktorý by mali nárok deti s pracujúcim rodičom by mal slúžiť na podporu domáceho cestovného ruchu a celkovú výšku podpory. Ministerstvo odhaduje na viac ako 320 miliónov eur ročne, čo je päťnásobok dnešnej podpory. 

Revolúcia aj pri zdaňovaní práce?

V súvislosti s daňovo-odvodovou reformou sa skloňuje aj jedna daň, jeden odvod, ale aj návrh na férové dane. Na úvod tlačovej konferencie Igor Matovič vyrátal na čo sa používajú dane slovenských občanov. Štát by mal podľa neho rozdeľovať prostriedky tak, aby sa nerozkrádali a neslúžili korupcii.

Systém je podľa ministra financií nastavený zle a je príliš komplikovaný. Ako vizuálnu pomôcku si Igor Matovič vzal roll-up, kde zverejnil schému so 65. životnými situáciami, ktoré vplývajú na odvody zo mzdy. Na jednom roll-upe je viac než 7000 slov a čísel. "Ja predstavím 23 slov a čísel ako alternatívu k tomu chaosu v ktorom žijeme," uviedol minister financií.

Marginálne zdaňovanie práce podľa ministra aktuálne dosahuje až 50 %. Polovica z príjmu teda ide štátu, čo demotivuje legálne zamestnávať. "Motivuje to prechádzať na živnosť, ale aj zakladať jednoosobové sro-čky," zdôraznil minister s tým, že to spôsobuje miliardové výpadky v príjmoch. 

Plánované zmeny

  • Mzda zamestnanca pre všetky úväzky by mala byť vo výške 39 % odvodu v prípade zamestnávateľa a zamestnanec 19 % z hrubej mzdy. Odvody by zamestnanec neplatil. 
  • Zamestnanecký bonus pre nízkoprijímových vo výške dane. Maximálne by išlo o 100 eur a teda 9 % hrubej mzdy. Bolo by to 367 eur bez daní a odvodov. Zamestnanecký bonus by mal však postupne klesať a nulu dosiahne pri mzde okolo 1100 eur. Priniesť by to malo pol miliardy ročne.
  • Odvodový bonus má byť odmenou zamestnávateľovi. Vráti sa mu späť 10 % ak zamestná študenta, ale aj 20 % z hrubej mzdy ak zamestná zdravotne ťažko postihnutého, ktorý má viac ako 70 % postihnutie. 
  • Týmito zmenami by sme mali mať podľa ministra financií najjednoduchší systém výpočtu miezd v Európskej únii a OECD.
  • Vplyvom na zamestnanca je nižšie zaťaženie práce v priemere o cca 5 %
  • Výrazne nižšie marginálne zdanenie práce o cca 15 %
  • 99 % zamestnancov by malo zarobiť viac
  • Vplyvom by mala byť aj ústavná garancia nezvyšovať dane a odvody z práce
  • Do ceny práce sa započíta aj stravné, sociálny fond a rekreačné poukazy
  • Každá firma by mala následne vypočítať novú výšku a to tak, aby všetci zamestnanci firmy získali po zmene na cent rovnako v čistom. Upratovačka by mala mať teda hrubú mzdu rovnakú, ako generálny riaditeľ
  • V prípade zamestnancov verejnej správy sa nové hrubé mzdy prepočítajú tak, akoby celá verejná správa bola jedna firma. Rovnako by tak podľa ministra financií získal pracovník DSS a prezidentka
  • Podľa nového systému by sa mali mzdy zvýšiť a to nielen hrubá, ale aj čistá mzda

Kto to zaplatí?

  • Zrušenie odvodových výnimiek - 300 mil. eur
  • Zrušenie daňových výnimiek - 250 mil. eur
  • Úspory z jednotného výberu - 50 mil. eur
  • Zvýšenie legálnej práce o 2 % - 200 mil. eur
  • Dynamické efekty - 100 mil. eur

Ak si opatrenia nájdu politickú podporu minister si vie predstaviť okamžitú platnosť. Minister si však vie predstaviť aj postupný prechod od 1. júla 2022. Igor Matovič zároveň priznal, že reformu držal v úzkom kruhu na ministerstve financií. "Stretávali sme sa s expertami za jednotlivé strany," poznamenal Matovič s tým, že nechcel, aby niekto z koalície komunikoval len určitú časť a téma si tak začala žiť vlastným životom. "S Richardom Sulíkom sa mi ani na päťkrát stretnúť nepodarilo," poznamenal Matovič a dodal, že verí, že zmenu sa podarí prijať ako jeden celok. 

Súvisiace články

Najčítanejšie