Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Riaditeľ SACKA Berkes: Cestovné kancelárie sa pripravujú už na nasledujúcu letnú sezónu
Zdielať na

Riaditeľ SACKA Berkes: Cestovné kancelárie sa pripravujú už na nasledujúcu letnú sezónu

BRATISLAVA / Kým v lete sme si užívali dovolenky bez výraznejších obmedzení, v jesennom a zimnom období sa musíme pripraviť na prísnejšie pravidlá a opatrenia. Či už sa to týka lyžovačiek a výletov na Slovensku alebo exotickejších destinácií v zahraničí. Ako to v súčasnosti vyzerá s cestovným ruchom, či sa bude dať normálne lyžovať aj na Slovensku a ako sa pripravili cestovné kancelárie na komlpikácie spojené s koronavírusom si môžete prečítať v rozhovore s riaditeľom Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr Romanom Berkesom.

Tak ako to momentálne vyzerá s tým cestovným ruchom

Trápime sa už 2 roky, ale ja hovorím, že pokiaľ ten záujem o cestovanie zo strany klientov bude, dovtedy cestovné kancelárie tieto produkty predávať budú. Takže dá sa povedať, že ten záujem tu je a tie cestovné kancelárie momentálne prípravujú či zimnú sezónu alebo aj nasledujúcu letnú sezónu.

Momentálne je také medzisezónne obdobie predsa november nie zrovna nejaký dovolenkový mesiac, ale predsa len ľudia, ako ste spomínali, cestujú. Predpokladám, že to budú nejaké exotické destinácie niede do teplúčka.

Áno, o to je presne záujem, vycestovať niekde do exotiky z tohto sychravého počasia a taká možnosť tu naozaj aj je zo strany cestovných kancelárií, ktoré pripravujú svoje charterové lety, Omán napr. je veľmi obľúbenou destináciou v zimných mesiacoch, takisto sa pripravuje Maurícius a prípravujú sa aj iné destinácie, ako Egypt alebo Spojené arabské emiráty.

To sú momentálne takéto najobľúbenejšie. 

Áno, cestovky pripravujú tieto pobyty v najbližších týždňoch až samozrejme možno do jarných mesiacov.

Blíži sa zimná sezóna, ako to bude vyzerať s ňou podľa Vás?

V zimnej sezóne si myslím, že cestovné kancelárie tiež stavia na pobyty v zahraničí v okolitých krajinách. Rakúsko, Taliansko, Francúzsko hlásia pripravenosť, že tam situácia bude omnoho lepšia ako vlani v tomto čase, takže tie pobyty budú k dispozícii v týchto krajinách. Otázka bude, aké budú pravidlá a podmienky pre vycestovanie do týchto destinácií a krajín. Ako vieme, Rakúsko už sprísnilo tieto prístupové opatrenia a uvidíme, ako sa k tomu postavia ostatné. Ale myslím si, že ten záujem o cestovanie a o takúto zimnú lyžovačku tu naozaj bude. Otázkou potom sú ešte aj pobyty priamo na Slovensku.

Práve to bude celkom zaujímavé sledovať, ako to vidíte Vy? Bude sa dať na Slovensku normálne lyžovať alebo to bude obmedzené nejako drasticky?

Ja si myslím a dúfam teda, že lyžovať sa bude dať. Otázka je, že či sa bude dať aj bývať, resp. či môžu ľudia stráviť aj nejaký dlhší čas priamo v ubytovacích kapacitách na Slovensku, to je veľkou otázkou. Je tu vidieť ten rozdiel a predsa ten západný svet je trochu v tomto vpredu. Čo sa týka týchto opatrení, pretože tá zaočkovanosť tam je vyššia a ten efekt je omnoho menší. Tým pádom to pomáha domácej ekonomike. Budú môcť byť otvorení, budú môcť poskytovať služby u nás si musíme ešte prejsť ešte týmto ťažkým obdobím a ja pevne verím, že v najbližších dňoch sa podarí dosiahnuť ten efekt, že sa zmenia farby alebo sa dokonca zmení aj systém posudzovania a ľudia budú môcť stráviť viac času v týchto ubytovacích kapacitách na Slovensku.

Dá sa povedať, teda vo všeobecnosti, teraz nehovorím len o dovolenke na Slovensku, že zaočkovaní majú a budú mať viac výhod? Lebo viem napríklad, že Rakúšania na lyžiarske svahy budú vyžadovať priamo očkovanie, ak sa nemýlim. Momentálne je to tak.

Nám naozaj neprislúcha posudzovať, či sme za to, že neočkovaní majú mať viacej obmedzení ako očkovaní, ale tak ako predtým sme sa vždy prispôsobovali opatreniam a nariadeniam kompetentných orgánov, tak to urobíme aj teraz. A v prípade, že bude jednoducho to cestovanie podmienené tým očkovaním, tak cestovky v tomto smere budú takto postupovať. Očakáva sa teda, že ten pohyb už bol aj bude jednoduchší pre zaočkovaných.

Čo tretia dávka? Hovorí sa o tom, že možno v najbližších týždňoch a mesiacoch bude tretia dávka vlastne povinná pri vycestovaní do zahraničia. Máte takéto informácie?

O tomto sa stále hovorí, nie sú ešte jasné pravidlá. Najbližšie týždne, možno mesiace by nemali byť ešte zásadne ovplyvnené. Určite sa tam počíta s nejakým časom, ktorý ľudia dostanú na to, aby v prípade nejakých plánovaných obmedzení túto tretiu dávku mali čas nejakým spôsobom absolvovať.

Ako sa vôbec celá tá situácia, nemyslím teraz, ale za uplynulé mesiace a týždne, dotkla cestovných kancelárií? Lebo leto, ako Danka spomínala, bolo fajn, celkom dobré, čiže tam sa mohli aj cestovné kancelárie trošičku nadýchnuť, ale teraz sa to opäť trošičku pridusilo.

My sme na túto pozíciu, v ktorej sa nachádzame, už dá sa povedať, zvyknutí s nadsázkou a úvodzovkami. Za ten čas vieme reagovať, samozrejme, na prípadné zmeny, ktoré sa teraz naozaj opäť dejú. Ale cestovky vo všeobecnosti zmenili spôsob podnikania. To zásadné je, že sa snažíme držať omnoho väčšiu kontrolu nad financiami, ktoré vyzbieravame od klientov

a potom posúvame ďalej dodávateľom do služieb v zahraničí čiže robíme tak až vtedy, keď je jasné, že ten zájazd sa bude dať zrealizovať, aby sme boli pripravení v prípade potreby tieto peniaze už klientovi vrátiť späť. Aby nenastala situácia spred pandémie, keď naozaj cestovky v tomto boli zaskočené, pretože si splnili svoju povinnosť a peniaze uhradili, tak nemali akým spôsobom vrátiť klientom, tak teraz už by vo veľkej miere takéto niečo nastať nemalo. A tak isto sledujeme aj tie opatrenia, ktoré sú zavedené a stále sú ešte takým spôsobom zavádzané destináciách a tieto informácie poskytovať klientom. Mnohé z týchto opatrení naozaj prispieva k zvýšeniu samotného štandardu priamo v ubytovacích zariadeniach alebo destináciách.

Keď už hovoríte o tých peniazoch, hovoríme o koronavíruse. Ako to je momentálne keď napríklad 2 dni pred odchodom zistím, že som pozitívny, nikam nemôžem ísť. Dá sa to nejak rozumne stornovať?

Toto je teraz veľkou témou resp. už aj niekoľko plných mesiace v lete sme sa tomuto venovali intenzívne. Toto je trošičku taký neuralgický bod tohto celého problému, pretože naozaj poisťovne to videli ako veľké riziko. V lete prišli s produktom, kde sa mohli cestujúci pripoistiť voči takýmto neočakávaným udalostiam a dnes už prichádzajú poisťovne na trh s produktom, ktorý zahŕňa v rámci komplexného poistenia aj covid-19 čiže toto už nebude vo výluke, bude to brané ako jedna z mnohých možností rizík, ktoré cestujúceho môžu sprevádzať. Veľmi dôležité zase na druhej strane je sa pozrieť a presne špecifikovať tú zmluvu resp. ten rozsah poistenia covidu-19, že či v rámci toho poistenia poistnej zmluvy je kryté poistenie aj v prípade, že je testovaný tesne pred nástupom na zájazd alebo že či toto poistenie uhrádza iba možno repatriáciu alebo aj pobyt priamo v zahraničí v prípade, že je v pozícii niekto testovaný alebo aj cestu späť, ktorá by mohla byť odložená. Týchto špecifík je viacej, treba trošku viacej študovať a viacej si prečítať rozsah poistenia, ale už na trh prichádzajú a že do budúcna ešte budú prichádzať rôzne produkty, ktoré budú riešiť aj tuto to riziko, čiže je dôležité, aby naozaj ten cestujúci, ktorý chce cestovať, mali istotu, že v prípade, že bude pozitívne testovaný pred cestou, že nepríde o svoje peniaze, tak toto je dôležité.

Najčítanejšie