Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Analýzy Na hrane s politológom Lenčom: Matovič robí to, čo robil doteraz. Prezentuje sám seba
Zdielať na

Analýzy Na hrane s politológom Lenčom: Matovič robí to, čo robil doteraz. Prezentuje sám seba

BRATISLAVA / Oslavuje výročie Nežnej revolúcie a pritom sa nálada v spoločnosti systematicky zhoršuje. Politológ Jozef Lenč v relácii Analýzy Na hrane zhodnotila aktuálnu politickú situáciu aj situáciu okolo reforiem.

Definitívne nebola schválená zatiaľ ani jedna reforma. Do druhého čítania poslanci posunuli reformu nemocníc ministra Lengvarského a schválili aj nové protipandemické opatrenia. Nálada v spoločnosti sa zhoršuje rýchlym tempom.

Novinárom a politológom nenadáva len spoločnosť, ale aj politici. "Systém, ktorý bojuje proti politológom dokazuje, že nechce vedieť ako politika funguje," začal Jozef Lenč s tým, že sa nájdu problémy nielen s jeho názormi, ale aj s oblečením.

Komplikované reformy

"Dá sa povedať, že jedna malá časť sľubovaných reforiem sa podarila, ale nie je celý reformný plán," začal politológ s tým, že jeho pohľad je optimistický a skutočný zároveň. Koalícia podľa neho má šancu byť reformnou v intenciách, aké pôvodne prezentovala. "Signifikantným znakom vajatavého procesu fungovania koalície je to, že vládne strany sa navzájom vydierajú a s ostrými lakťami si presadzujú svoje záujmy na úkor reforiem dôležitých pre štát a spoločnosť," poznamenal politológ s tým, že pripomenul Krajniakovi dôchodkový prílepok, ktorý si Sme rodina pretlačila do ústavy. 

Nekonečné konflikty

Situácia je pod vedením Eduarda Hegera rovnaká, ako predtým, pretože kríza pretrváva. "Keď sa pozrieme na fungovanie vládnej koalície, tak je to permanentná vládna kríza," uviedol politológ s tým, že miera konfliktov sa preniesla z vlády do parlamentu. "Poslanci vládnej koalície agresívne vystupujú proti sebe a nie v rámci opozície, ale voči koaličným partnerom," zhodnotil odborník. Pre konflikt vláda podľa Lenča naozaj nejde ďaleko.

Reformy v parlamente podporili dvaja poslanci z mimoparlamentnej opozície, čo je podľa politológa tiež absurdná situácia. "Boris Kollár ako človek rovnakej krvnej skupiny ako Igor Matovič si s ním dokáže hrkútať," poznamenal odborník s tým, že obaja lídri nemajú politické strany, ale sro-čky. Konflikty môžu reformy zhatiť. 

Igor Matovič sa nemení. Stále prezentuje sám seba

"Môže byť, že pritom ako Igor Matovič doteraz robil politiku, nie všetko na čom sa strany dohodli sa muselo na tlačovke objaviť," upozornil Lenč s tým, že si treba počkať na názor Richarda Sulíka. "Igor Matovič sa podľa politológa neposunul nikam, ale Daňová revolúcia zapadá do koloritu jeho osobnosti a spôsobu, akým robí politiku," uviedol s tým, že podľa niektorých kritikov trpí expremiér Mesiášskym komplexom. "Druhou jeho črtou je hnev a pomstichtivosť," upozornil ďalej. "On ľúbi kameru a sebaprezentácia je jeho základným bodom," prekvapil politológ s tým, že politik najprv rokuje a potom prezentuje. "Neurobil nič iné, než to, čo robil doposiaľ - prezentoval Igora Matoviča," zopakoval politológ. 

Kollárovi ide len o zisk

Boris Kolár sa podľa odborníka nezmenil tiež, ale svoju náhlu chuť jemne ustúpiť zobchodoval ako správny obchodník. "Treba za tým skôr hľadať vzájomnú blízkosť a spoluprácu v iných oblastiach," povedal na margo postojov Borisa Kollára. "Borisovi Kollárovi ide predovšetkým o zisk," uviedol s tým, že v jeho prípade platí doslova, že je dobrý obchodník. Minister Lengvarský zároveň nie je miláčikom Igora Matoviča a tak ho Boris Kollár nepodporuje aj s požehnaním expremiéra. "Reforma národných parkov nie je pre Igora Matoviča zásadná," povedal s tým, že Budajova reforma by nemohla naštrbiť jeho vzťah s Borisom Kollárom. 

Smer sa stal Hlasom

Za výrazne nespokojných občanov hovorí aktuálne skôr Smer-SD alebo Hlas-SD. Peter Pellegrini podľa odborníka prišiel o akcieschopnosť, ktorú naplno prevzal Robert Fico. Pellegrinimu zároveň zostalo len reagovať. "Smer-SD blokuje aj jeho snahu o zvolanie schôdze na odvolanie premiéra," pripomenul politológ s tým, že Smer-SD mu nechce dať podpisy. "Bývalá premiérska strana už nie je ani demokratická, ani moderná a blíži sa ku krajnej pravici," zhodnotil politológ. Podľa neho z úst niektorých predstaviteľov strany je tento postoj mimoriadne výrazný. "Dokážu však zvolať mimoriadnu schôdzu a dokážu tvoriť tú politiku, nemusia na ňu reagovať," spresnil Lenč s tým, že toto Petrovi Pellegrinimu nevychádza. 

Očakáva štvrtú vládu Roberta Fica?

"Nemusí to byť on, ale môže to byť podobná zostava, akú sme tu mali v minulosti," poznamenal politológ s tým, že za to bude môcť tvrdohlavosť koaličných strán a ich predstaviteľov. To, či bude Fico vládnuť s extrémom je podľa Lenča otázkou jeho percent. Pripomenul, že zúfalú snahu očistiť sa, predstavuje hnutie Republika. "Možno to bude iná odnož krajnej pravice, ale aj krajne pravicová republika," poznamenal s tým, že Smer-SD môže argumentovať tým, že Republika nie je ĽSNS. 

Víťazí v nás nenávisť?

"Nie som sociológ a nesledujem prieskumy verejnej mienky, ale miestom, kde sa darí hejtu sú sociálne siete a často úplne zbytočne a to aj od ľudí, ktorí na jednej strane nenávisť kritizujú a na druhej strane sa na nej podieľajú," uviedol Jozef Lenč s tým, že sa z online prostredia môže preniesť aj do ulíc. "Ja som presvedčený, že v Lidli bola hlasná menšina a väčšina nakupujúcich s tým nebola komfortná," zhodnotil politológ a dodal, že si nemyslí, že by to mohlo vyrásť do podoby, ktorú sľubuje Robert Fico. "Nebezpečný je spôsob, akým to Robert Fico komunikuje a a vyzýva ľudí k nepokojom," upozornil odborník.

Protesty, odpor a vzdor

V tomto prípade je podľa odborníka dôležité vziať v úvahu viacero premenných. "Vyžadujú si aj ísť niekam, niekde, kde si to musím zaplatiť a ešte z toho aj nič nemám," povedal na margo protestov. "Môže sa však stať aj niečo, čo vyvolá rovnakú emóciu ako vražda novinára a do ulíc pôjdu aj ľudia, ktorí doteraz sedeli doma," spresnil Lenč s tým, že dôležitá je aj pluralita názorov. "Zároveň však netreba dávať priestor názorom, ktoré podkopávajú demokratické zriadenie," doplnil. 

Pomohlo by uzavretie veľkých káuz?

"Ak sa to podarí legálne, tak určite áno, ale nesmie sa to robiť na silu a okato ohýbajúc realitu a právny systém. Vtedy by to mohlo mať pozitívny dopad," zdôraznil politológ s tým, že takáto zmena musí prísť rýchlo, pretože ľudia sú neúprosní. Absurdné sa politológovi zdá nielen angažovanosť politikov, ale aj novinárov. Sú veľmi viditeľné výrazné a spochybňujú právny štát," pokračoval s tým, že u ľudí môže takýto prístup vzbudiť veľkú nevôľu. 

Kam sme sa posunuli od "Nežnej"?

Podľa odborníka sme bližšie k Rakúsku a každý, kto mal príliš veľké očakávania musí byť sklamaný a to rovnako, ako ľudia, ktorí si mysleli, že budú mať rakúsky plat a slovenské ceny. "To nebolo nikdy reálne," povedal s tým, že po revolúciách sa situácia väčšinou zhoršuje. Ľudia sú podľa neho stále málo nastavení napríklad proti korupcii, ktorá tu bola vo veľkom množstve aj za bývalého režimu. "Ekonomicky sme na tom však omnoho lepšie než predtým," doplnil s tým, že realitu zhoršuje a víťazí spomienkový optimizmus. "Veľa mladých ľudí má často správy najmä od svojich príbuzných a nie každému sa žilo zle," vysvetľoval politológ. "Víťazí u nás túžba vlastniť," dodal odborník s tým, že súkromné vlastníctvo bolo 40 rokov potláčané. 

Súvisiace články

Najčítanejšie