Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štátny tajomník Martin Klus: Lukašenko sa neštíti cynicky zneužívať ani zúfalých ľudí na úteku
Zdielať na

Štátny tajomník Martin Klus: Lukašenko sa neštíti cynicky zneužívať ani zúfalých ľudí na úteku

BRATISLAVA / Hranice Bieloruska navštívil štátny tajomník rezortu diplomacie počas oficiálnej návštevy Litvy. Poľsko, Litva a v menšej miere aj Lotyšsko sa v posledných mesiacoch sťažujú na nezvyčajne prudký nárast počtu migrantov, ktorí sa snažia prekročiť ich hranice z Bieloruska. Všetky tri krajiny a Európska únia vinia bieloruského prezidenta z vytvorenia novej migračnej trasy s cieľom destabilizovať spoločenstvo európskych krajín v odvete za sankcie Západu. On však tieto obvinenia odmieta.

 „To, čo sa deje na vonkajších hraniciach Európskej únie (EÚ) s Bieloruskom, je súčasťou vážnych hybridných útokov proti členským štátom EÚ. A je to tiež vrchol cynizmu nedemokratického bieloruského systému, ktorý už nemá žiadnu legitimitu," uviedol Martin Klus, ktorý v kritike ostro pokračoval. 

"Alexandr Lukašenko ‚obchoduje s nešťastnými ľuďmi v núdzi‘, vytláča ich do nedôstojných podmienok v lesoch a v chlade, núti ich nelegálne prekračovať hranice a zneužíva ich ako nástroj politického boja s cieľom destabilizovať EÚ," uviedol ďalej s tým, že situáciu na hraniciach videl na vlastné oči. Ako ďalší z príkladov uviedol aj Poľsko. 

Situácia sa vyostruje

Viacerí migranti hádzali kamene na poľské bezpečnostné zložky. Poľská polícia obvinila bieloruské sily, že migrantom dodávajú omračujúce granáty. Podľa reportéra BBC sa migrantom nakoniec nepodarilo prekročiť hranicu. Už niekoľko týždňov sa tisíce migrantov, väčšinou z Blízkeho východu, zhromažďujú na hraniciach s Bieloruskom v snahe dostať sa do Európskej únie. Tá obvinila režim bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že podnecuje príliv migrantov a využíva ich v rámci odvety za sankcie EÚ.

Sankcie európskej dvadsaťsedmičky proti Bielorusku prišli po tom, ako Lukašenkov režim začal tvrdo zasahovať proti oponentom. Spomenutý prezident sa po vlaňajších voľbách ocitol pod tlakom. V nich podľa oficiálnych výsledkov zvíťazil, no opozícia i zahraničie považujú výsledky hlasovania za zmanipulované. 

V uliciach bieloruských miest následne vypukli demonštrácie proti Lukašenkovi, ktoré trvali niekoľko mesiacov. Režim v Bielorusku neváhal na potlačenie protestov použiť tvrdé zásahy, pričom výsledkom boli tisícky zatknutých, uväznených či dokonca mučených ľudí. V ostatných týždňoch sa vyskytli aj početné represie voči zástupcom médií. Podľa poľskej pohraničnej agentúry nastalo v doterajšom priebehu tohto mesiaca viac ako päťtisíc pokusov o prekročenie hraníc osobami prichádzajúcimi z Bieloruska. V celom minulom roku to bolo iba 88 takýchto prípadov.

"Považujem preto za nutné zdôrazniť, že našou spoločnou prioritou je v prvom rade vystríhať zúfalých ľudí na úteku pred bezohľadnými a nebezpečnými praktikami bieloruského systému, ako aj pašerákov, a podľa možnosti adekvátne potrestať všetkých zodpovedných,“ pokračoval ďalej s tým, že toto vyhlásenie bolo dôsledkom pracovnej cesty. 

 Spolu s litovskými partnermi navštívil vonkajšiu hranicu EÚ a stretol sa aj so štyrmi príslušníkmi Policajného zboru SR, ktorí v rámci misie Frontexu pomáhajú pri ochrane litovsko-bieloruských hraníc. Vzhľadom na limitované a vyčerpané kapacity si túto pomoc zo strany Slovenska Litovčania veľmi vysoko cenia. Slovensko už v rámci solidarity poskytlo Litve aj dve humanitárne zásielky.

Zápas o vonkajšiu hranicu

 „Nezabúdame, že litovské hranice s Bieloruskom sú zároveň aj vonkajšími hranicami EÚ a teda aj našimi hranicami. Litovčania sú naši blízki partnermi a spojenci, a preto platí heslo: ‚Jeden za všetkých, všetci za jedného.‘ Nemali by niesť bremeno ochrany vonkajších hraníc EÚ len na svojich pleciach. Veríme v európsku solidaritu, a preto Slovensko stojí po boku Litvy od samého začiatku súčasnej krízy,“ doplnil Klus a  opätovne zdôraznil, že výstavbu fyzických bariér na hraniciach vníma Slovensko len ako dočasné a krajné riešenie v krízovej situácii. 

„Naďalej pritom pevne veríme v európsku budúcnosť Bieloruska, čo som zdôraznil aj na stretnutí s bývalou bieloruskou prezidentskou kandidátkou a exilovou opozičnou líderkou Sviatlanou Cichanovskou. Žiaľ, je evidentné, že Alexandr Lukašenko naďalej pokračuje v represiách voči vlastným občanom a zastrašovaní opozície či občianskej spoločnosti, vrátane mimovládnych organizácií a nezávislých médií,“ uviedol Martin Klus po rozhovore so S. Cichanovskou v litovskej metropole Vilnius.

 Podľa štátneho tajomníka rezortu diplomacie treba striktne rozlišovať medzi Alexandrom Lukašenkom a ľudom Bieloruska, ktorý túži po slobode a demokracii. Stretnutia s predstaviteľmi bieloruskej demokratickej opozície a občianskej spoločnosti vysielajú jasný signál našej podpory demokratickej a európskej budúcnosti Bieloruska, v ktorej žiadne ploty nebudú potrebné,“ uzavrel štátny tajomník Klus.

Súvisiace články

Najčítanejšie