Skoro jasno
14°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Na hrane TV JOJ s Pčolinským a Tomášom: Ostrá hádka o daňovo-odvodovej reforme a obviňovanie Sme rodina
Zdielať na

Na hrane TV JOJ s Pčolinským a Tomášom: Ostrá hádka o daňovo-odvodovej reforme a obviňovanie Sme rodina

BRATISLAVA / Daňovo-odvodová revolúcia, ale aj revolúcia pri prijímaní protikovidových opatrení, ktoré z obchodov vytlačia neočkovaných. Aktuálnym témam sa v diskusnej relácii Na hrane TV JOJ bude venovať koaličný poslanec Peter Pčolinský (Sme rodina) a opozičný "hlasista" Erik Tomáš. Témy doplní zaujímavý prieskum o tom, či má hnutie Borisa Kollára opustiť koalíciu ak bude aj naďalej brzdiť reformy.

Do horúcich kresiel sa proti sebe postavili Peter Pčolinský, predseda poslaneckého klubu Sme rodina a Erik Tomáš podpredseda strany Hlas-SD Petra Pellegriniho. Ako poslanci vnímajú daňovo-odvodovú revolúciu Igora Matoviča a ako budú poslanci reagovať na exkluzívny prieskum?

Lockdown pre neočkovaných a ďalšie opatrenia

Podľa Pčolinského je nutné zdôrazniť, že schválené opatrenia vzišli z rokovaní konzília odborníkov. "My sa tu nemôžeme tváriť, že vymyslíme teplú vodu," uviedol s tým, že rovnaká situácia je v Česku, ale aj v Rakúsku. Tvrdé opatrenia ho mrzia, ale vláda podľa Pčolinského aktuálne nemá na výber. "Dúfam, že tomuto predídeme, pretože to je krajná možnosť," odpovedal Pčolinský na margo tvrdého lockdownu pre všetkých. 

Hlas po schválení argumentoval tým, že vláda opäť rozdeľuje občanov na dve kategórie. Podľa Erika Tomáša je na mieste si položiť otázku prečo sme sa do tejto situácie dostali. "Déjá vu. Úplne sa opakuje jeseň minulého roka. Vláda váhala, neprijímala opatrenia a dnes to predviedli na vláde opäť," zdôraznil Tomáš s tým, že výsledok je mačkopes. Problémom je, že veľa lekárov a sestier sa rozhodlo opustiť zdravotníctvo. "Nehovorím to ja, ale šéf lekárskych odborov a výsledkom je mačkopes a nespokojní sú všetci. Výsledkom chaotického riadenie číslo tri je to, že nespokojní sú všetci," argumentoval Tomáš s tým, že výsledkom bude to, čo sa dialo na začiatku tohto roka, keď sme boli na čele v úmrtnosti. 

"Držme sa faktov pán Tomáš a neskáčte mi do reči," začal Pčolinský s tým, že stav zdravotného systému a jeho pracovníkov je vizitkou 12. rokov Smeru-SD. Zmenilo sa podľa koaličného poslanca to, že teraz tu máme Deltu, ktorá je podstatne infekčnejšia a agresívnejšia. "Tento problém nemá len Slovensko, ale majú ho všetci," pridal poslanec zo Sme rodina. Hlas-SD podľa Pčolinského politikárči, pretože je treba kritizovať vládu. "Čo by ste robili vy, ak by ste boli vo vláde?" spýtal sa Pčolinský s tým, že chce od Tomáša počuť riešenia. Tomáš zdôraznil, že by mali byť pacientom dávané lieky na covid-19 a pozitívni pacienti by mali byť podchytení ambulantným sektorom. 

"My si nemyslíme, že je to správne, pretože zamestnávatelia sú skúšaní už ekonomickou krízou," poznamenal Pčolinský s tým, že chápe nesmierne náklady. Riešením by mal byť odškodňovací zákon, ktorý však je v nedohľadne. Zamestnávatelia by podľa Pčolinského mali dostať testy do konca novembra. "V čase, keď treba prijímať rýchle opatrenia, tak hovoriť o zvolaní komisie je nemiestne," komentoval Pčolinský skutočnosť, že SaS lockdown nepodporila, ale na vláde sa zdržala.

Proti tomu, že by vláda ekonomicky nepomáhala sa zásadne postavil Pčolinský s tým, že vymenoval viac ako 3 miliardy, ktorými vláda pomohla krajine. Tomáš argumentoval 24 miliónmi, ktoré skončili v schránkových firmách namiesto pomoci. 

Problémy s reformami

Problémy s reformou ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej má Sme rodina aj naďalej. "Dnes je to len niečo na papieri, čomu už nikto neverí," poznamenal Pčolinský s tým, že podobne je na tom aj reforma Lengvarského. Pčolinský opakuje, že odmieta podpisovať bianko šek. "Na čo nám je taký koaličný partner, ktorý kritizuje daňovo-odvodovú reformu," kontroval Pčolinský na margo kritiky zo strany SaS. 

Mala by Sme rodina odísť z koalície? Skôr áno odpovedalo 25 % opýtaných. Proti sú však voliči Sme rodina. Odpoveď skôr nie si zvolilo viac než 37 % respondentov. Viac sa dozviete v článku.

"Máme právo a to mať vlastný názor," reagoval Pčolinský s tým, že reformy podporia, ak budú za aj regióny a ak budú mať reformy "zdravý rozum". "Ako hovorí klasik, je to pol na pol," reagoval na prieskum Erik Tomáš. "Ani my v opozícii nesúhlasíme so všetkými reformami," poznamenal Tomáš s tým, že vláda je amatérska a peniaze z Plánu obnovy Slovensko nemusí ani vidieť. 

"Boris Kollár konečne priznal pravdu. Celý čas tvrdíme, že Boris Kollár je najväčším spojencom Igora Matoviča a želáme mu veľa šťastia," argumentoval Tomáš s tým, že Sme rodina iba hrá hry. Názory podľa neho Boris Kollár mení často a pravidelne. Vytiahol aj citát Borisa Kollára, ktorý tvrdil, že pre referendum treba zmeniť zákon. "Naozaj príde s iniciatívou zmeny ústavy, lebo ak by sme s takýmto návrhom prišli my, ako opozícia, tak to nebudú brať na vedomie," zaútočil Tomáš. Pčolinský tvrdí, že zákon o referende predložia na februárovú schôdzu. "Ja neviem, ja to nepíšem," poznamenal Pčolinský na margo otázky ohľadom paragrafového znenia. 

Daňovo-odvodová "revolúcia"

"Výhrady by boli, ale o tomto návrhu minister financií niekoľko mesiacov rokoval s koaličnými partnermi," uviedol predseda klubu Sme rodina s tým, že pokiaľ sa dodrží prezentované, tak jeho klub to podporí. "Mňa prekvapuje, aký kúzelník je financmajster Igor Matovič. Keď sme chceli zvýšiť príspevky, tak neboli peniaze," tvrdil Tomáš s tým, že dve miliardy na reformu by mali byť. "On sa len tvári, že sú. Sú tam fiktívne zdroje, alebo nerealizovateľné zdroje" pokračoval Tomáš s tým, že 200 miliónov chce Matovič vziať samosprávam a doplatia na to občania. 

"Výsledok bude taký, že slovenské rodiny dostanú viac peňazí a zostane im viac peňazí. Pán Matovič nič nevyčarovala, ale ideme zmeniť zdaňovanie tých najbohatších a ideme zrušiť odvodový strop," vysvetlil Pčolinský s tým, že chcú presadiť aj to, aby sa viac zdanili monopoly a oligopoly. "O 200 miliónov menej dostane aj obrana," doplnil. Podľa Tomáša sa vláda opäť vracia k bankovému odvodu. 

Prieskum volebných preferencií

Na prvom mieste je stále Hlas-SD s 18,5 %. Za ľudí klesli na 2,2 %. Mimo parlamentu by ostala aj SNS, Aliancia. Druhá najsilnejšia parlamentná strana by bola SaS Richarda Sulíka. Progresívne Slovensko by predbehlo Sme rodina. 

"Máme svoj štýl komunikácie a ostatných nebudeme komentovať," povedal na konto rastúceho Smeru. "Jediný relevantný prieskum sú parlamentné voľby," poznamenal Pčolinský ako reakciu na 6,8 % výsledok v prieskume AKO pre TV JOJ. 

Súvisiace články

Najčítanejšie