Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Igor Matovič predstavuje poslednú časť svojej reformy. Živnostníci by mali platiť 19 % daň a 29 % odvod
Zdielať na

Igor Matovič predstavuje poslednú časť svojej reformy. Živnostníci by mali platiť 19 % daň a 29 % odvod

BRATISLAVA / Prezentáciu poslednej časti daňovo-odvodovej reformy plánoval minister financií a bývalý predseda vlády Igor Matovič ešte v piatok (19. 11. 2021). Napokon však tlačovú konferenciu, ktorá odhalí k akým zmenám dôjde v prípade zdaňovania a odvodov SZČO, zvolal až na pondelok (22.11.2021).

V predchádzajúcich častiach predstavil minister financií Igor Matovič (OĽaNO) nielen výhody a benefity pre rodiny, ale aj novú formu zdaňovania. V rámci svojej reformy sa rozhodol presadzovať jednu daň a jeden odvod. Podľa kritikov by to bola revolúcia len pre mzdové účtovníčky. V prípade detských krúžkoch mu oponenti zase vyčítajú to, že sa k voľnočasovým aktivitám detí stavia tak, akoby to bola dopravná aplikácia.

Tlačovú konferenciu môžete sledovať naživo tu:

Igor Matovič zdôraznil, že v minulosti bol aj on sám živnostníkom a platil najväčšie dane. Aj živnostníci by mali platiť spravodlivé dane, tak ako zvyšok. Zatiaľ čo zamestnanci zaplatia 16 miliárd ročne, SZČO zaplatia len 0,8 miliardy eur. Jeden zamestanenc zaplatí 8-tisíc eur ročne. Živnostník zaplatí 2-tisíc eur ročne. "Myslím si, že je na mieste aby som z pozície ministra vnútra (zrejme ministra financií pozn. red.) ukázal, ako by to malo byť," uviedol Matovič. Ak by platili 8-tisíc aj živnostníci, tak by do štátneho rozpočtu prispievali 2,4 miliardy eur. 

Rovnaká práca, rozdielna pláca

Igor Matovič si vybral cenu práce v hodnote 1352 eur. V tabulke ukazuje rôzne prístupy od sro až po zamestnanca. Zatiaľ čo SZČO sa zdaňuje 6,6 %, klasický zamestnanec splatí dane vo výške 42,8 %. "Nemám to srdce si ďalej pýtať toľko peňazí od zamestnancov, keď máme takúto dieru v systéme," poznamenal Matovič. 

Férové dane?

Igor Matovič navrhuje aby SZČO platilo 29 % odvod a 19 % daň. Zamestnanec by platil 39 % odvod a rovnakú 19 % daň. Na oplátku im Igor Matovič sľubuje v prípade zrážkovej dane žiadne registrácie, žiadne účtovníctvo a žiadne kontroly. Paušálna daň by teda bola spomínaných 29 %. 

Daň z príjmu by mala dosahovať 19 percent z hrubého zisku a poistný odvod by mal byť pre SZČO vo výške 29 percent z vymeriavacieho základu. Na SZČO s hrubým príjmom do 100-tisíc eur ročne sa pritom v súčasnosti vzťahuje 15-percentná sadzba dane z príjmov. Namiesto paušálnych výdavkov by si mohli SZČO uplatňovať tzv. paušálnu daň vo výške 29 percent z hrubých príjmov. Takáto paušálna daň by podľa Matoviča bola v skutočnosti súčtom dane z príjmov a sociálnych a zdravotných odvodov.

"Ide o to, aby sme sa o zmenu aspoň pokúsili, a mohli sa deťom a vnúčatám pozrieť do očí," dodal Matovič. Podľa ministra financií niekto kto ťuká do notebooku nie je skutočným živnostníkom. 

Reštauračný balík zmien

V prípade reštauračného balíka by podľa zmeny pribudol na účet aj tringelt. Pri 100 eurovom účte by tringelt tvoril 9 eur. Daň z pridanej hodnoty by bola 10 %. Finálny účet by tak bol 119,90 eur. V prípade 20 % DPH to bolo 120 eur. 

Matovič navrhuje aj polovičnú detskú porciu za polovicu cenu. Novinkou by malo byť aj EKO menu, čo by mala byť polovica porcie za trištvrtinu ceny. Krčah vody by mal byť zadarmo a tringelt by mal byť povinnosťou. 

Nová "lotéria"?

Každý občan nad 60 rokov, ktorý sa od 1.7 do 12. 12. 2021 zaočkuje dostane 300 eurový gastrobonus. Gastrobunus je prenosný aj na inú zaočkovanú osobu a uplatniteľný by mal byť v roku 2022. 

Súvisiace články

Najčítanejšie