Oblačno
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Politici reagujú na reformu Igora Matoviča: Zabíjanie živnostníkov aj zbytočné džbány vody
Zdielať na

Politici reagujú na reformu Igora Matoviča: Zabíjanie živnostníkov aj zbytočné džbány vody

BRATISLAVA / Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO) by mali po schválení daňovo-odvodovej reformy rovnako ako zamestnanci a zamestnávatelia platiť len jednu daň a jeden poistný odvod. Na pondelkovej tlačovej besede to oznámil minister financií Igor Matovič (OĽaNO).

Daň z príjmu by mala dosahovať 19 percent z hrubého zisku a poistný odvod by mal byť pre SZČO vo výške 29 percent z vymeriavacieho základu. Na SZČO s hrubým príjmom do 100-tisíc eur ročne sa pritom v súčasnosti vzťahuje 15-percentná sadzba dane z príjmov.

Namiesto paušálnych výdavkov by si mohli SZČO uplatňovať tzv. paušálnu daň vo výške 29 percent z hrubých príjmov. Takáto paušálna daň by podľa Matoviča bola v skutočnosti súčtom dane z príjmov a sociálnych a zdravotných odvodov.

Hlas-SD vidí zbytočné vymýšľanie kolesa

"Igor Matovič vo svojom "reštauračnom" daňovom balíku znova predvádza nezmyselné marketingové piruety a vymýšľa koleso, ktoré už dávno bolo vynájdené. Návrhy na vopred predpísanú výšku tringeltu, zahrnutie tringeltu do DPH či povinné podávanie vody a polovičných porcií v reštauráciách sú ďalším tragickým potvrdením jeho absolútnej nekompetentnosti," vyjadrila sa strana Hlas-SD s tým, že ministrovi odporúčajú Igorovi, aby sa namiesto diktovania jedálneho lístka reštauráciám a zdaňovania tringeltov zaoberal skutočnými problémami verejných financií, ktoré idú počas jeho funkcie od desiatich k piatim. 
"Ak chce minister financií reálne pomôcť gastrosektoru, nech si osvojí návrh HLASu na dočasné zníženie DPH pre gastrosektor na 5 percent a po roku jej automatickú úpravu na finálnych 10 percent. Nemusí vymýšľať koleso, ani si cez ministerskú funkciu riešiť nespokojnosť svojich detí s konkrétnym podnikom - stačí v stredu na vláde predložiť návrh na zníženie DPH a v skrátenom legislatívnom konaní ho schváliť v parlamente," uviedol HLAS s tým, že takéto riešenie určite podporí a to aj bez vody zadarmo, či polovičnej porcie obeda.

SNS tvrdí, že Matovič zabíja živnostníkov

Slovenská národná strana sa vyjadrila, že dôrazne protestuje proti návrhu ministra financií Igora Matoviča, ktorý chce zrušiť paušálne výdavky a nahradiť ich vysokými daňami. "Paušálne výdavky vo výške 60% sa podarilo Slovenskej národnej strane len veľmi ťažko presadiť. Osvedčili sa. Živnostníci nemusia platiť účtovníkov. Jednou sumou bez zberania bločkov dokážu vypočítať svoju daň a môžu sa venovať svojej práci. Na jednej strane hovorí táto vláda o podpore podnikania, na druhej strane dane zvyšuje. Živnostníci totiž aj malé firmy, ktoré mali obrat do 100 000 eur, to sa týka eseročiek aj malých právnických osôb, nemuseli platiť 21% daň z príjmu, ale boli zvýhodnení 15% daňou z príjmu. Navrhli sme 15% daň ako optimálnu pre malé firmy," uviedla SNS v tlačovom vyhlásení, ktoré zaslala do redakcií.  

Strana argumentuje aj tým, že Igor Matovič a vláda zlikviduje živnostenský stav. "Doslova zabíjajú všetko, čo dokáže ešte v tejto dobe vďaka daňovým úľavám prežiť. Vyzývame Igora Matoviča aj túto vládu, aby ani v najhoršom sne neschválili zdvihnutie odvodov pre živnostníkov, zdvihnutie daní pre živnostníkov, a aby o 19% alebo 29%-tých daniach ani nesnívali. Živnostníci si toto od tejto vlády nezaslúžia," dodala strana na záver. 

Gastro víta zníženie DPH

Voľné zoskupenie viac ako 700 reštaurácií Zachráňme gastro! víta návrh zníženie DPH pre reštaurácie a dodáva: „DPH treba znížiť čo najskôr!“ Dúfa, že sa táto vec nestane predmetom mesiace a mesiace dlhých medzirezortných bojov. ZG! prosí všetkých politikov, z opozície i koalície, aby urobili všetko preto, aby ťažko skúšanému sektoru pomohli v parlamente, čo najskôr."

 „Samozrejme, výhodu ponúkaného znižovania DPH môžu ovplyvniť detaily pridružených „podmienok“, no z toho čo sme počuli, pre nás nie je nič absolútne nepriechodné. Veríme, že ministerstvo financií bude o týchto detailoch rokovať aj s našimi zástupcami,“ skonštatoval Ján Laš zo Zachráňme gastro!

 Zachráňme gastro zdôraznilo, že súhlasí s ministrom financií v tom, že pomoc musí prísť hneď, či z ministerstva hospodárstva, či dopravy, či práce. "O polroka už môže byť neskoro! Pripomína, že na Slovensku sú gastrospoločnosti, ktoré ešte stále nedostali, bez akéhokoľvek podielu ich viny, schválenú pomoc z ministerstva dopravy za marec 2020 (áno, 2020!). O pomoci s nájomným (hoc ako bola zle koncipovaná) dnes už nikto nehovorí. A hoci tretia vlna je tu, ministerstvo dopravy stále nevypísalo nové schémy pomoci. Ministerstvo práce prepláca im malú časť vyšších miezd, čím trestá najmä tých, kto počas celého podnikania v reštauračnom sektore vyplácali svojim ľuďom riadne, plné mzdy nad národným priemerom. Aj tak slabá pomoc k reštauráciám dnes prichádza z absurdnými omeškaniami, alebo vôbec," uzavrela iniciatíva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie