Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Obžalovaným z vraždy malého Riška a mladej ženy dal Európsky súd pre ľudské práva za pravdu
Zdielať na

Obžalovaným z vraždy malého Riška a mladej ženy dal Európsky súd pre ľudské práva za pravdu

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Rodina malého Riška, ktorého nájomní vrahovia popravili so samopalmi pred Novým rokom v roku 2004 v Moste pri Bratislave márne čaká na spravodlivé odsúdenie obžalovaných vrahov ich dieťaťa už neuveriteľných 13 rokov. Presne toľko ubehlo od prijatia obžaloby na členov vražedného komanda, ktorí mali v pláne usmrtiť Riškovho otca, no v osudný večer urobili fatálnu chybu.

Adamčo a Balogh dostanú od vlády po 9-tisíc eur. Za prieťahy

A zatiaľ, čo pozostalí očakávajú, kedy sa slovenská justícia rozhýbe a uzatvorí tento prípad, obžalovaní pred Európskym súdom pre ľudské práva dosiahli úspech v sťažnostiach práve na konanie súdu, pred ktorým čelia obžalobe z vraždy. Podľa zistení TV JOJ práve hlavní obžalovaní Branislav Adamčo a jeho verný vojak “Joťu” Balogh uspeli so svojou sťažnosťou podanou proti Slovenskej republike, ktorú podali na ESĽP pre neprimeranú dĺžku trestného konania, ktoré sa vedie proti ním na Okresnom súde Bratislava 1 od roku 2008. Ide o spomínaný prípad vraždy dieťaťa.

"V predmetnej trestnej veci Okresný súd Bratislava I na neverejnom zasadnutí senátu uznesením zo dňa 07. 04. 2021 rozhodol tak, že vec postupuje Špecializovanému trestnému súdu z dôvodu vecnej príslušnosti podľa ustanovenia § 16 ods. 1 Tr. por. s poukazom na ustanovenie § 14 písm. a) Tr. por. Proti uzneseniu podali sťažnosť prokurátor a viacerí obvinení. Vec bola Krajskému súdu v Bratislave predložená dňa 01. 10. 2021. Odvolací (sťažnostný) súd zatiaľ vo veci nerozhodol," vyjadril sa hovorca krajského súdu, Pavol Adamčiak.

Viac ako 13 rokov prešlo, a súd stále s procesom stojí

Branislav Adamčo, ktorý podľa obžaloby na dieťa a ženu údajne vystrieľal zásobníky z dvoch samopalov spolu so svojím spoluobvineným Baloghom sa ešte pred sťažnosťou na ESĽP obrátili na Ústavný súd Slovenskej republiky. Ten im dal za pravdu a 16. júna 2020 rozhodol, že v konaní došlo k porušeniu ich práv a priznal každému z nich finančné zadosťučinenie vo výške 4 000 eur.

Ešte viac pred ESĽP

Na ESĽP podali následne Adamčo s Baloghom ďalšiu sťažnosť v súvislosti s neprimeranou dĺžkou konania pred bratislavským súdom, uspeli aj v Štrasburgu. ESĽP odmietol argumenty slovenskej vlády a tiež zdôraznil vo svojom rozsudku, že prieťahy nie len, že boli, ale vec nie je stále ukončená a len pred dvomi rokmi bola k tomu prikázaná úplne novému sudcovi. A preto, ak vnútroštátne súdy rozhodli o výške náhrady za porušenie práv obžalovaných, tak náhrada je nedostatočná. Čo to znamená? Podľa ľudsko-právneho súdu je nezlučiteľná dĺžka konania v prípade vraždy pred súdom s požiadavkou “primeranej lehoty”, a preto Adamčo a Balogh od vlády dostanú po 9-tisíc eur. A okrem toho aj po 250 eur - ako náhradu trov spojených s konaním pre ESĽP.

Veľká kauza a MS SR o rozhodnutí ESĽP informuje len na svojom webe

To, že na Slovensku došlo v mafiánskom prostredí počas vyrovnávania si účtov k zavraždeniu dieťaťa a nevinnej ženy, vzbudilo vo verejnosti, v prostredí orgánov vyšetrovania, ale aj v zločineckom prostredí šok. Médiá po vražde poukazovali na nepísané pravidlá medzi zločineckými gangami a mafie, podľa ktorých sa deti a ženy nevraždia. Politici očakávali rýchle objasnenie vraždy, čo sa stalo aj vďaka tomu, že jeden z údajných členov zabíjačského komanda začal s políciou spolupracovať. Neskôr ďalší. Je ale nesmierne zarážajúce, ako sa k prípadu postavila samotná justícia, ktorá proces s obžalovanými nedokáže doviesť plynule do konca, včasne a s právoplatným rozhodnutím.

To, že justícia nedokázala zabezpečiť primeranú dĺžku súdneho procesu, už povedal ESĽP. Samotne MS SR ale do médií s takýmto rozsudkom štrasburského ľudsko-právneho súdu už nejde. Zhrnutie svojej prehry pred ESĽP v spore s údajným zabijakom Adamčom a Baloghom, zverejnilo MS SR v tichosti na svojom webe, v časti aktuality. V časti svojho webu, ktorú poväčšine navštevuje len odborná verejnosť. TV JOJ o stanovisko k ESĽP požiada aj rodiny pozostalých. Ich názor následne zverejníme.

Pre pozostalých malého Riška a tiež mladej ženy, ale očakávanie spravodlivosti netrvá len 13 rokov. Pre nich ich očakávanie spravodlivosti a potrestania zodpovedných trvá od osudnej noci 29.12.2004. A tomu bude už o mesiac presne 17 rokov.

Dieťa bolo synom expolicajta, ktorého chceli vrahovia zavraždiť na objednávku. Pomýlili sa a s Riškom prišla o život aj mladá Henrieta, priateľka chlapcovho otca. Vraždu polícia objasnila pomerne rýchlo. Podľa vyšetrovateľov to boli zabíjaci z východného Slovenska a malo ísť o Branislava Adamča, Jozefa “Joťu” Balogha, Nikola Pajdiča a Petra Tirpaka. Objednávku na likvidáciu mali dostať od Karola Mella.

Súvisiace články