Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Urológ Roman Sokol: Rakovina prostaty má alarmujúce čísla, najdôležitejšia je prevencia
Zdielať na

Urológ Roman Sokol: Rakovina prostaty má alarmujúce čísla, najdôležitejšia je prevencia

BRATISLAVA / Pred rakovinovým ochorením je najdôležitejšia prevencia. V dnešnej dobe existujú rôzne hnutia, ktoré pomáhajú dostať do povedomia ľudí to, aké dôležité je zdravie, aké dôležité je načasovanie prevencie a hlavne, že treba zabudnúť na strach, či ostýchavosť. Rakovina prostaty je u mužov vďaka skorej diagnostike nie liečiteľná, ale vyliečiteľná. Hnutie Movember sa zaoberá práve týmto ochorením, o ktorom nám viac povedal urológ Roman Sokol.

Čo je to ten Movember, prečo si muži nechávajú narásť fúzy?

Movember je také celosvetové hnutie, ktoré vzniklo v Austrálii a cieľom tohto hnutia je upozorniť na mužské zdravie, hlavne na rakovinu prostaty, rakovinu semenníkov a na mužské psychické zdravie. Je to hnutie, ktoré vzniklo v Austrálii a postupne sa prenieslo cez USA, západnú Európu a našťastie už aj k nám.

Prečo práve športovci majú najviac tieto fúziky?

Nemajú ich len športovci, majú ich aj herci aj nejakí umelci, ale pre športovcov je to typické, že tí chlapci sú veľmi pravidelne kontrolovaní, čo sa týka zdravotnej stránky. Mnohí z nich majú aj osobný príbeh, kvôli ktorému takto upozornia laickú verejnosť na to, že o týchto problémoch, ktoré sú veľmi aktuálne, treba hovoriť.

Poďme si povedať, ako sme na Slovensku, pokiaľ ide o rakovinu prostaty?

Na Slovensku sme na tom dosť dramaticky. Poviem jeden príklad. Možno si pamätáte, prednedávnom bol taký deň venovaný nádorom prsníkov, bol vysvietený hrad na ružovo, ženy mali ružové tričká atď. Ročne na Slovensku ochorie na nádor prsníka 3 000 žien a čo sa týka mužov, je to približne 3 500 mužov s rakovinou prostaty, celosvetovo je to približne 1 200 000 ľudí. V Českej republike 9 000, na Slovensku to je pol tisíca, čiže to číslo je mimoriadne alarmujúce. Je to v súčasnosti druhé najčastejšie onkologické ochorenie alebo druhá najčastejšia malignita u mužov vôbec.

Vieme si povedať, čo to vlastne tá prostata je?

Prostata je žľaza, ktorá sa nachádza pod močovým mechúrom. Má dva významy. Prvý význam je v procese močenia. Pôsobí, laicky povedané, ako taký ventil, keď je plný močový mechúr, vydá impulz cez nervové zakončenia do oblasti prostaty, zvierače, ktoré sú vnútri sa roztvoria a muž sa teda vymočí. Druhý, ešte väčší význam je ten, že v prostate sú žľazové bunky, ktoré produkujú jednu bielkovinu, ktorá sa volá prostatický špecifický antigén, ktorá je zodpovedná za skvapalnenie ejakulátu, tzn. ejakulát, ktorý sa tvorí v semenníkoch, prechádza cez nadsemenníky a semenovod, do oblasti semenných mechúrikov prostaty ide ako želatína. Ak by nebola táto bielkovina, tento enzým, ktorý sa tvorí vnútri v prostate, tak by muž nebol schopný oplodniť ženu, ejakulát by nebol dostatočne aktívny.

Čo majú robiť muži, pán doktor, aby tomuto celému predišli? Treba chodiť na prevenciu alebo aký je ten spôsob?

Treba chodiť na prevenciu, to je obrovský význam. V súčasnosti sú dva druhy preventívnych prehliadok, jednak pre mužov, ktorí majú pozitívnu rodinnú anamnézu, tzn. mal ich buď brat, otec, starý otec, alebo niekto priamy príbuzný mal rakovinu prostaty, tak tí majú nárok na preventívnu prehliadku po štyridsiatke, inak majú muži nárok na preventívnu prehliadku po päťdesiatke. Toto sa už niekoľko rokov pravidelne opakuje a je to veľmi významné znova na to upozorniť, že preventívna prehliadka je v podstate najlacnejšia a najlepšia diagnostická terapeutická metóda a nielen samozrejme, čo sa týka prostaty, ale čo sa týka napr. prsníkov, o ktorých som hovoril, maternice vaječníkov alebo napr. hrubého čreva.

Tak ale viete, kolujú rôzne mýty a muži sa boja chodiť k vám urológom na preventívne prehliadky. Toto sme spolu riešili, ešte ak si pamätáte v relácii Črepiny s hviezdičkou. Zmenila sa situácia? Chodia muži viac alebo stále je tam taký ten rešpekt?

Tá situácia sa zmenila, zmenila sa pozitívne. Je to jednak vďaka osvete, ktorá sa pravidelne šíri aj vďaka týmto chlapcom športovcom, hokejovým tímom, futbalovým tímom, basketbalistom. Muži naozaj naberajú odvahu. Ja som prednedávnom točil aj s džentlmenmi podcast a odzrkadlilo sa to v podstate v zapätí, že tí muži naozaj prišli na preventívne prehliadky, tzn. určite chodia, ten počet sa znásobil, ma to obrovský význam, hlavne v tom, že my dokážeme vďaka prevencii odhaliť štádiá rakoviny prostaty v oveľa skoršom štádiu, tzn. že vieme tých mužov nie liečiť, ale vyliečiť.

Existujú ale aj nezhubné nádory prostaty. Sú aj v tomto nejaké novinky?

Poviem tak, že nezhubných nádorov prostaty je oveľa viac ako je zhubných. Existujú novinky, v súčasnosti sa na Slovensku začala používať jedna fantastická úžasná metóda, ktorá aj v tomto období, keď vlastne minister Lengvarský zrušil bielu medicínu alebo obmedzil, že ochorenia, ktoré sú nezhubné nerakovinové, sa odkladajú kvôli pandémii. Netýka sa to len mužov, týka sa to aj detí, tzn. veci a zákroky, ktoré sa dajú odložiť a môžu odložiť, sa prekladajú, ale existuje mimoriadne moderná metóda, ktorá je dostupná na Slovensku. Volá sa to vodná vaporizácia prostaty, je to zákrok, kedy sa dá prostata vypariť pomocou takého špeciálneho prístroja za 12 minút. Ukazovali ste tú ekologickú loď. Tá ekologická loď, ktorá bola navigovaná, je takisto taký malý zázrak. Táto operácia je tak isto taký malý zázrak. Muž, ktorý by potreboval štandardne interné predoperačné, anestéziologické, PCR testy, hospitalizáciu na 4 - 5 dní, to nepotrebuje. Muži, ktorých nevedeli uspať anestéziológovia kvôli stavu po infarkte, po cievnej mozgovej príhode, ktorí boli odkázaní na permanentný katéter na tú hadičku ako trvalé riešenie, môžu v súčasnosti podstúpiť operáciu, ktorá trvá 12 minút. Za 12 minút dokážeme vybaviť prostatu a je to ambulantný výkon.

Súvisiace články

Najčítanejšie