Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Najvyšší súd potvrdil Branislavovi Adamčovi obnovu konania. Je obvinený a ide do väzby
Zdielať na

Najvyšší súd potvrdil Branislavovi Adamčovi obnovu konania. Je obvinený a ide do väzby

Archívne video Archívna reportáž

BRATISLAVA / Prelom v trestnom konaní, ktoré spochybňoval od samého začiatku niekdajší boss zemplínskeho podsvetia Branislav Adamčo, dopoludnia nastal rozhodnutím Najvyššieho súdu. Ten podľa zistení TV JOJ potvrdil nedávne rozhodnutie krajského súdu, ktorým Adamčovi bola povolená obnova konania v prípade vraždy korunného svedka proti Mikulášovi Černákovi.

Mariána Karcela podľa polície, prokuratúry aj súdu zavraždil Branislav Adamčo a dostal za to 15 rokov. Adamčo hoci do výkonu trestu nastúpil, stále poukazoval, že vrahom nie je a usvedčil ho len kajúcnik, ktorý na mieste vraždy bol. Bol to Adamčov komplic, ktorý začal s políciou spolupracovať, čím získal beztrestnosť. A to Adamčo napadol sťažnosťou na Európskom súde pre ľudské práva, kde prednedávnom uspel. Rozsudok ESĽP spochybnil dôveryhodnosť svedka polície a poukázal aj na dôkazy založené na zištnom svedkovi. Aj preto po dlhých rokoch Krajský súd v Banskej Bystrici obnovu konania v tejto vražde povolil už 17. 6. 2021

"Krajský súd povolil obnovu konania. Voči rozhodnutiu som podal sťažnosť, o ktorej rozhodne Najvyšší súd," ozrejmil prokurátor KP Banská Bystrica Jakub Mikuda. "Tam nemôže padnúť iný rozsudok ako oslobodenie," dodal Adamčov obhajca, Milan Kuzma.

Najvyšší súd SR prokuratúre nevyhovel

Dopoludnia Najvyšší súd SR o sťažnosti prokurátora rozhodol na neverejnom zasadnutí. Uznesenie NSSR znamená pre Adamča prelom nielen v prípade vraždy Karcela, ale v jeho doživotnom treste. Obnova konania v starej mafiánskej vražde vykonanej údajne na pokyn Mikuláša Černáka totiž má deštruktívny následok na doživotný trest, ktorý udelil pred rokmi Adamčovi vtedajší sudca ŠTS v Pezinku Ján Hrubala na procese s gangom Adamčovcov. Hrubala totiž Adamča odsúdil na súhrnný trest doživotia preto, že ho uznal vinným aj z ďalšej vraždy niekdajšieho priekupníka s ukrajinskými cigaretami Arpáda Nistora. Keďže ale Hrubala uložil doživotie Adamčovi aj na odpykávanom prvom treste za vraždu Karcela, dnešné uznesenie Najvyššieho súdu de facto ruší aj Hrubalov rozsudok. A to znamená jedno: z odsúdeného Adamča sa stal po dlhých rokoch väzenia opäť len obvinený, čo znamená aj jeho presun z výkonu trestu do výkonu väzby. A to sa udeje v priebehu dňa. Potvrdil to pre TV JOJ priamo Adamčov dlhoročný obhajca Milan Kuzma: "zásada trestného konania je aj v tom, že všetky ďalšie obsahom nadväzujúce rozhodnutia sa musia zrušiť, keďže sme dosiahli obnovu konania v prípade vraždy Karcela. Najvyšší súd dnes v uznesení v prípade môjho klienta vydal dva výroky. Prvým ruší všetky rozhodnutia obsahovo nadväzujúce na ten základný rozsudok. A po druhé, že bol vzatý do väzby z dôvodov preventívnej a útekovej väzby."

Adamča z Bratislavy eskortujú do Banskej Bystrice

Aktuálne je podľa zákona z Adamča opäť len väzobne stíhaný obvinený. Z výkonu trestu ho musia presunúť do výkonu väzby, čo je v prípade odsúdených na doživotie pre spáchanie viacerých vrážd a záväzných zločinov veľmi ojedinelá skutočnosť. Ale Adamčo je v tomto jeden z mála zločincov, ktorým sa to podarilo, a ktorý na dosahovaní svojich práv obžalovaného pracuje naozaj veľmi intenzívne. Aj samotný Ján Hrubala, keď vyhlásil pre Adamča rozsudok s doživotným trestom adresoval Adamčovi nasledujúce konštatovanie: "Vaša inteligencia je ako ostrý nôž. Máte vysoké IQ a stačí málo a ste v Mense."

Aktuálne sa okrem zvrátenia svojho doživotného odsúdenia Adamčo úspešne domohol ďalšej ochrany svojich práv na ESĽP. Pre neúmerne dlhé konanie v obžalobe z vraždy dieťaťa a ženy v Moste pri Bratislave, Adamčovi a jeho komplicovi Balghovi ľudskoprávny súd v Štrasburgu odklepol finančnú náhradu vo výške 9 000 eur. 

Stále môže byť odsúdený a na dlho

To, že Adamča čaká nanovo dokazovanie spáchania vraždy Karcela a Nistora neznamená, že sa väzeniu vyhne. Dôležité bude pri Karcelovi dôkazná situácia a pri Nistorovi akú výšku trestu mu súd dá, ak znova rozhodne o jeho vine. Z doživotia si totiž Adamčo odsedel už 16 rokov. Za vraždu Karcela dostal 15 -ročný trest. Dokázanie viny z vraždy dieťaťa a ženy je na bratislavskom súde tiež v nedohľadne. 

Súvisiace články

Najčítanejšie