Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Analýzy Na hrane s ministerkou Milanovou: Rezort pomôže kultúre aj v tretej vlne. Doteraz rozdali 108 miliónov
Zdielať na

Analýzy Na hrane s ministerkou Milanovou: Rezort pomôže kultúre aj v tretej vlne. Doteraz rozdali 108 miliónov

BRATISLAVA / Postará sa štát o umelcov a SZČO v tretej vlne pandémie a čo bude s kultúrnymi pamiatkami? Na aktuálne témy z rezortu kultúry v štúdiu Analýz Na hrane TV JOJ diskutovala ministerka kultúry za OĽaNO Natália Milanová. V diskusii sa venovali aj novej podobe mediálneho zákona a boju s hoaxami a dezinformáciami.

"Neznamená to, že ak niekoho nie je vidieť, tak nepracuje," reagovala ministerka na poznámku, že patrí k najmenej viditeľným členom vlády Eduarda Hegera. Ministerka zdôraznila, že celý jej rezort pracoval tvrdo a to počas nástupu do úradu. "Ministerstvo kultúry sme prevzali v hroznom stave," poznamenala ministerka s tým, že obvinenia, že nechodí na kultúrne podujatia odmieta. Ministerka kultúry totiž chýbala na premiére baletu Popoluška v SND. Na predstavení Baletu Slovenského národného divadla zatiaľ nebola ani raz. 

Pomoc kultúre

Na pomoc kultúre ministerstvo vyčlenilo a odovzdalo 108 miliónov eur. "Výzvy, ktoré sme vypísali sú určené nielen pre umelcov, ale aj pre pomocný personál. Aktuálne finišujeme výzvu pre jednoosobové sro," pokračovala ministerka s tým, že pôvodne malo pomoc poskytnúť ministerstvo hospodárstva. Umelecká obec však s týmto nebola spokojná. 

"Veľká časť našej kultúry sa dlhé roky spoliehala sama na seba. Máme tu zriaďovanú kultúru, kde bežala aspoň časť platov, ale potom tu máme nezávislú kultúru, ktorá bola zvyknutá žiadať si štipendiá," uviedla ministerka s tým, že v rámci pomoci sa snažili podať pomocnú ruku aj slobodným povolaniam a to v hodnote 4-tisíc eur. "Tá pomoc bola veľmi rýchla, veľmi adresná," pokračovala. Ministerku kultúry ostro kritizuje aj jej predchodkyňa Ľubica Laššáková. "Očakávala by som podobnú kreativitu aj v čase, keď pôsobila na ministerstve kultúry," uviedla ministerka na margo kritiky. Laššáková sa o nej vyjadrila, že splynula s múrmi ministerstva. Milanová tvrdí, že od začiatku úzko komunikuje s odborníkmi o tom, či sú podujatia kritické alebo nie. "Nemožno ich porovnávať so štadiónom počas zápasu," zdôraznila šéfka kultúry. 

Matovičov bič na SZČO

Problém s Matovičovou revolúciou majú aj predstavitelia kultúrnej obce. "Bola predstavená daňovo-odvodová reforma, ale sme na začiatku," vyriekla ministerka s tým, že to, či jej nápady prejdú je otázne, ale hovoriť o tom je aktuálne predčasné. Ministerka reformu viac komentovať odmietla.

Mediálny zákon pre slobodu a bezpečie

Podľa šéfky kultúry je aktuálny zákon neaktuálny a dokonca vznikol ešte 10 rokov pred facebookom a je potrebné ho priblížiť k vyspelým európskym krajinám. Mal by sa dotknúť najmä online priestoru, kde nie sú žiadne usmernenia ani regulácie. "Doba aktuálne absolútne praje webom, ktoré šíria hoaxy a dezinformácie. Na ich odstránenie ale nebude stačiť jeden mediálny zákon," uviedla Milanová s tým, že pravidlá budú nastavené pre všetky weby rovnako. Podľa nových pravidiel by malo byť jednoducho dohľadateľné, kto je vlastníkom, ale aj konečným užívateľom výhod.

"Ideme do prvého čítania, a tak možnosti úpravy aj z parlamentu budú," pripustila ministerka s tým, že bude jasne definované aj to, kto je novinárom. "Je tu stále priestor na diskusiu aj v rámci koalície," vyhlásila ministerka s tým, že bude možné sa prehlásiť za novinára, ak dotyčný splní aspoň dva body. "Stanovme rovnaké pravidlá pre všetkých a uvidíme, ako sa nám vyčistí situácia," zdôraznila s tým, že všeliek na dezinformácie neexistuje. Podľa Milanovej je dôležité naučiť deti kriticky myslieť.

Ochrana novinárov

Útoky na novinárov sú z pohľadu ministerky neprijateľné. "Je to veľmi nebezpečné v aktuálnej situácii. Tiež sa občas zarazím a poviem si, že by to mohlo byť aj inak, ale vážim si demokraciu. Boli sme zvolení, mali by sme byť kontrolovaní," spresnila Natália Milanová s tým, že minulosť dokázala, že útoky sú nebezpečné a novinár by sa nemal báť o svoj život. "Rozprávame sa aj o ochrane novinárov, a keď naňho niekto fyzicky zaútočí počas výkonu práce, tak novinár bude chránený tak, ako napríklad zdravotník," uviedla ministerka s tým, že pre tieto snahy by rada získala ústavnú väčšinu, čo nebude ľahké. 

Ničí Maticu slovenskú a pamiatky?

Peniaze pre kultúru sa nepodarilo vytlačiť ani v rámci plánu obnovy, kde je 200 miliónov alokovaných na obnovu historických budov a podľa Milanovej to je pomerne veľká investícia. Dlh na obnovu pamiatok je za dlhé roky 5,5 miliardy eur, čo je niekoľkokrát prekročený rozpočet ministerstva kultúry na niekoľko rokov. 

S vyhoretým hradom Krásna Hôrka sa aktuálne rezort vysporadúva. "Konečne sa nám podarilo vyhlásiť verejné obstarávanie na obnovu hradu Krásna Hôrka. Ideálne si viem predstaviť, že časť hradu by mohla byť sprístupnená v roku 2023," povedala ministerka s tým, že v prípade podkladov verejného obstarávania ide o 12 tisíc nákresov, ale aj infraštruktúru. Priznala, že zatiaľ sú hotové len strechy. "Donedávna sme nevedeli, či bolo použité drevo spĺňalo kvality," dodala k téme. Ministerka aktuálne nastavuje nové obdobie čerpania eurofondov. "Teraz máme prioritu v rámci cieľa 5 a snažíme sa získať eurofondy na pamiatky, ktoré doteraz neboli súčasťou rozpočtu ministerstva kultúry. Pôjde o Spišský hrad, Zvolenský zámok, ale aj hrad Bojnice," konkretizovala ministerka Milanová s tým, že len na Bojnický hrad je potrebná investícia vo výške 50 miliónov eur. 

Múzeum SNP už nepatrí ku kultúre

"Nenaskočím na tento vlak, že ministerstvo kultúry je jediné, ktoré spravuje múzeá. Sústredím sa na budúcnosť. Argumentácia, ale aj emócie, rovnako ako osočovanie nepatria k tejto téme," uzavrela ministerka s tým, že svoj krok neľutuje. 

Drlička má jej obdiv, za Šothom stojí a električku nedovolí

"Som spokojná s každým riaditeľom, ktorý v divadle udrží spoluprácu," uviedla na tému otáznikov ohľadom hospodárenia v Košickom divadle. Ministerka stojí nielen za Matejom Drličkom, ale aj Ondrejom Šothom. "Doteraz nemáme akustickú štúdiu a ja som striktne proti," poznamenala k zásadnej téme s tým, že električka je napríklad pri filharmónii ďalším kultúrnym programom. Mesto ju podľa nej postavilo pred hotovú vec, hoci v hre bolo viacero návrhov. "Pokiaľ nevieme vyhodnotiť dopady električky a to čierne na bielom, tak nevieme nič," dodala ministerka na záver. 

Súvisiace články

Najčítanejšie