Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Živnostníkovi môže z 1000 eur ostať len 310 mesačne. Daňová poradkyňa vysvetlila daňovú reformu
Zdielať na

Živnostníkovi môže z 1000 eur ostať len 310 mesačne. Daňová poradkyňa vysvetlila daňovú reformu

BRATISLAVA / Daňová reforma Igora Matoviča mnohých rozčarovala a už aj nahnevala - medzi inými aj živnostníkov. Podľa bývalého ministra financií a experta na verejné financie, Ivana Mikloša neprináša Igor Matovič veľkú revolúciu. Potvrdzuje to aj jeden zo zásadných bodov reformy, ktorý pre nás prerátala finančná expertka.

Igor Matovič prišiel s takzvanou daňovou revolúciou. Sú to balíky opatrení, z ktorých naposledy rozbalil prekvapenie pre živnostníkov. Revolučnou by podľa neho mala okrem iného byť jednotná, 29 percentná paušálna daň. Tvrdí, že to práve tomuto typu podnikateľov pomôže

Daňová poradkyňa vysvetlila, aké zmeny by mali nastať

Prepočet je na 1 000 eurový príjem mesačne, čiže živnostník má uhradiť faktúru v tejto výške. Ak by si uplatňoval skutočné výdavky vo výške tisíc eur (základ dane), je aj v súčasnosti vo výške nula eur. Takže ako keby neplatil nič, žiadne odvody. Rozdiel je taký, že síce má nulový príjem, s odvodmi sa ale nedostane tak ako v súčasnosti, do straty.

Ak má živnostník skutočné výdavky 400 eur

Ak by mal skutočné výdavky 400 eur, vtedy je jeho základ dane 600 eur. Po novom sa navrhuje, že z týchto 600 eur sa navýši suma 29% na odvody. Odvody sa zaplatia na príslušný účet finančnej správy. K tomu sa však zaplatí ešte 19 percentná daň zo základu dane. V tomto prípade teda z tých 600 eur. Celková platba bude 288 eur. Čistý príjem živnostníka je teda 312 eur po odpočte výdavkov a odvodov daní. 

Paušálna daň a paušálne výdavky

Daň sa počíta z príjmov, nie odpočtom paušálnych výdavkov z príjmov. V tomto prípade sa zaplatí 29 percent z príjmov a v prípade, ak by živnostníkovi zostávalo 600 eur, odrátal by od nich odvody a dane, zostalo by mu 310 eur. Výhodnejšie je teda viesť si účtovníctvo, ako si uplatniť paušálnu daň.

Ak živnostník nemá žiadne skutočné výdavky

Paušálna, alebo zrážková daň (podľa toho, či si zvolí aplikáciu), by bola po novom vo výške 290 eur, jeho čistý príjem by bol 710 eur. Ak by si uplatňoval paušálne výdavky dnes, mal by celkové odvodové a daňové zaťaženie 267 eur a jeho čistý príjem by bol vo výške 733 eur, čím by po novom klesol o 23 eur. Daňové a odvodové zaťaženie sa teda zvýši o 23 eur. 

"To je vec, ktorú sme chceli riešiť ešte v roku 2010 a 2011 a nepodarilo sa nám to vyriešiť. Mimochodom preto, že vtedy jeden z tých, ktorí boli proti bol práve Igor Matovič a pamätám si dodnes ako som s ním o tom rokoval," povedal Ivan Mikloš.

O Matovičovej daňovej reforme treba podľa jeho predchodcu ešte debatovať s odborníkmi, aby dobré navrhované zmeny ostali zachované a zlé odstránené. No v dnešnej podobe ju vníma ako populistickú, podobnú šéfovi OĽaNO. 

"Tým, že má rád veľké gestá, a že ak čím ostane v histórii známy ako jeden z najvýraznejších politických marketérov," doplnil Mikloš.

Súvisiace články

Najčítanejšie