Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Vláda stále nezfunkčnila Radu UVO. Zamrzlo tak vyšetrovanie Matovičových testov, ale aj Kmotríkovho štadióna
Zdielať na

Vláda stále nezfunkčnila Radu UVO. Zamrzlo tak vyšetrovanie Matovičových testov, ale aj Kmotríkovho štadióna

BRATISLAVA / Úrad pre verejné obstarávanie je už niekoľko mesiacov nefunkčný. Projekty financované z verejných zdrojov a peňazí Európskej únie zrejme na vláde nemajú prioritu aj naďalej. Hoci vláda menovala jedného chýbajúceho člena do rady UVO, ešte stále chýba druhý člen, ale aj podpredsedníčka či podpredseda.

Na skutočnosť, že štátne obchody za viac než 700 miliónov eur zamrzli na Rade Úradu pre verejné obstarávanie upozornila Nadácia Zastavme Korupciu. Úrad pre verejné obstarávanie je pritom jedným z najdôležitejších kontrolných orgánov v štáte. Na to, že nefunkčný je už od leta sme upozorňovali už dávno.

​"Vláda namiesto toho, aby vypísala riadne výberové konanie, dopĺňa nových členov pomaly a čudne," uviedla NZK s tým, že v decembri 2019 uplynula zákonná lehota na rozhodnutie o pokute pre Národný futbalový štadión (NFŠ), ktorý postavil podnikateľ Ivan Kmotrík. "Podľa ÚVO bol pri súťaži na vybavenie stavby za takmer desať miliónov eur porušený zákon. Na diskriminačné podmienky pri výstavbe upozorňovala aj Nadácia Zastavme korupciu," pokračovali v blogu, ktorý upozorňuje aj na to, že NFŠ s verdiktom úradu o pokute nesúhlasil a odvolal sa na Radu. "Tá potvrdzuje, alebo naopak ruší výsledky kontrol úradu. Zhodnúť sa na tom musia piati jej členovia. V prípade, keď je Rada neúplná, býva to problém. A to je práve súčasná situácia," napísala NZK vo svojom blogu. 

Zo zákona by totiž v Rade mali sedieť predseda, podpredsedovia ÚVO a šesť osôb, ktoré vymenúva vláda. Tá však blokuje vymenovanie podpredsedníčky a donedávna nebola schopná zvoliť dvoch ďalších riadnych členov a to už od leta. O tom, že dvom členom Rady sa končí mandát v septembri pritom premiér Eduard Heger vie od začiatku. Pre Noviny PLUS sa vyjadril, že "zvolili iný postup".

​Nadácia ďalej upozorňuje na skutočnosť, že čo sa týka NFŠ, tak Rada nemá dosť hlasov na rozhodnutie. "Jedna aktuálna členka Nina Komorníková sa totiž vylúčila pre možný konflikt záujmov. Je totiž manželkou Kmotríkovho manažéra Pavla Komorníka. 

Fungujúca Rada ÚVO je dôležitá nielen kvôli kontrolám zákazok a prípadným pokutám. Na jej stanovisko čaká vo viacerých kauzách polícia, ktorá rieši podozrenia z machinácií a podvodov," poznamenala NZK s tým, že v prípadoch, kde ÚVO riešil tender ešte pred podpisom samotnej zmluvy, kontrolované ministerstvá či štátne podniky musia s nákupom čakať, kým sa k celej veci nevyjadrí Rada.

Nadácia Zastavme korupciu doložila, že si cez infozákon vyžiadala zoznam všetkých zákaziek, ktoré sú na Rade ÚVO. Je ich celkom 40. Z nich 22 za viac než sedemsto miliónov eur je po lehote, ktorú zákon stanovuje na rozhodnutie.

Kauzy sú citlivé aj politicky, týkajú sa aj aktuálnej vlády

NZK ďalej pripomenula, že po lehote je aj rozhodovanie o dvoch zákazkách na výstavbu strategického parku Jaguar pri Nitre, ktoré zadávala štátna firma MH Invest, pričom projekt vtedy zastrešoval nominant Smeru Viktor Stromček. Nadácia Zastavme korupciu dokonca podávala aj podnet a ÚVO konštatoval porušenie zákona. MH Invest sa odvolal v marci, Rada nebola schopná dodnes rozhodnúť.

"Porušenie zákona o verejnom obstarávaní ÚVO videl pri zmluve na prípravu cestnej infraštruktúry za takmer 186 miliónov eur. So štátom ju podpísal Strabag v združení s Doprastavom, subdodávateľom bola však okrem iných aj bezpečnostná firma Bonul, ktorá patrí nitrianskemu podnikateľovi Miroslavovi Bödörovi. Zákon mal byť porušený aj pri hrubých terénnych úpravách za 110 miliónov eur," uviedla Nadácia ZK a dodala, že stanovisko môže byť mimoriadne dôležité aj pre vyšetrovanie. Trestné oznámenie pre možnú manipuláciu tendra podala Nadácia, špeciálna prokuratúra listom oznámila, že začala trestné stíhanie.

Nadácia ďalej upozornila aj na to, že politicky citlivou je aj kauza, ktorá sa týka už súčasnej vlády. Podľa blogu ide o dodávku skríningových testov, ktoré nakúpila Správa štátnych hmotných rezerv. "Použili sa na plošné testovanie, ktoré presadil ešte bývalý premiér Igor Matovič. Rezervy si cez priame rokovacie konanie objednali testy za vyše 50 miliónov eur od troch spoločností. Aj tu ÚVO konštatoval porušenie zákona, presnú informáciu, ktorej z troch zmlúv sa to týka ale nezverejnil, keďže sa stále neskončilo odvolacie konanie. Viazne na Rade, termín na rozhodnutie uplynul v auguste," vysvetila NZK a upozornila, že “po lehote” sú aj tri zbrojárske nákupy za desiatky miliónov eur. Štátna firma Konštrukta Defence sa podľa úradu vyhla súťaži pri obstaraní delostreleckého zbraňového systému húfnic Zuzana.

Neschopnosť alebo zámer? Pýta sa Nadácia Zastavme korucpiu

Rozhodovanie pritom viazlo najmä preto, že Rade chýbali viacerí členovia. Podpredsedníčka dlhšie a dvom členom vypršal mandát v septembri. Hoci vláda sľubovala transparentné výberové konania, v tomto prípade sa tak nestalo. To, aby na tieto pozície nestúpili nezávislí odborníci bez silných väzieb na podnikateľov profitujúcich zo štátnych biznisov je dôležité aj podľa Nadácie Zastavme korupciu. Prepojenia by nemali existovať ani v prípade jednotlivých členov vlády, ale aj inštitúcií, ktoré má Ůrad následne kontrolovať.  

"Kabinet však žiadne výberové konanie nevypísal s tým, že sa neoplatí. V tom čase totiž vicepremiér Štefan Holý (Sme rodina) predkladal nový zákon o verejnom obstarávaní, ktorý počítal so zrušením Rady ÚVO. Jej právomoci mali prejsť na správne súdy. Napokon však Rada ÚVO v zákone zostala. Parlament schválil zmeny, podľa ktorých má existovať dovtedy, kým nevznikne správne súdnictvo. Reforma justície je pritom pre nesúhlas koaličných strán zablokovaná," zdôraznila Nadácia ZK a dôrazom, že ani tak kabinet riadny výber do Rady ÚVO nevyhlásil.

Oslovil bývalých kandidátov, zverejnil výzvu a z prihlásených uchádzačov vláda minulý týždeň vybrala nového člena rady Ľubomíra Kubičku. Ten šéfoval verejnému obstarávaniu na ministerstve vnútra. V konflikte záujmov sa tak môže, podľa Nadácie, ocitnúť hneď pri niekoľkých zakázkach, o ktorých má rokovať Rada ÚVO - pri dodávke serverov za takmer 164 miliónov eur či pri nákupe pyrotechnických robotov za dva milióny eur.

"Stále neobsadené je jedno miesto člena Rady ÚVO a vláda váha aj s vymenovaním podpredsedníčky úradu. Tá má tiež v rade jeden hlas. Vláde Eduarda Hegera sa v poslednom čase s výberovými konania nie vždy darí. Naposledy napríklad pochybne vybrala šéfa Národného centra zdravotníckych informácií. Stal sa ním kandidát, ktorého prísediaci (medzi nimi aj zástupcovia občianskeho sektora) neodporúčali. Viacerých jeho súperov vyradil test z anglického jazyka, ktorý podľa odborníkov nie je pre danú pozíciu až taký dôležitý," uzavreli s tým, že spôsob, akým sa obsadzujú kľúčové posty v štáte sa nepozdáva viacerým mimovládnym organizáciám, vrátane Nadácie Zastavme korupciu.

Najčítanejšie