Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
SaS sa mala kvôli zatvoreniu škôl vyhrážať odchodom z vlády: Minister Gröhling tvrdí, že všetko bolo inak
Zdielať na

SaS sa mala kvôli zatvoreniu škôl vyhrážať odchodom z vlády: Minister Gröhling tvrdí, že všetko bolo inak

BRATISLAVA / Pandemická situácia sa zhoršuje a podľa dát prinesú covid do domácnosti práve deti. Minister školstva zo SaS Branislav Gröhling tvrdí, že ak udrží deti v školách aj o týždeň dlhšie, bude to považovať za víťazstvo. Michal Šipoš v relácii Tv JOJ Na hrane uviedol, že SaS sa stavala proti opatreniam veľmi tvrdo. Minister Gröhling sa bráni.

Pozvanie do štvrtkovej diskusnej relácie Na hrane TV JOJ prijal pozvanie Michal Šipoš (OĽaNO) a exminister zdravotníctva Richard Raši. vláda zaviedla od 25. novembra nielen lockdown, ale aj núdzový stav na 90 dní. Školy však zostávajú otvorené. V kuloároch sa hovorilo o tom, že SaS sa kvôli zatvoreniu škôl vyhrážala odchodom z koalície.

SaS sa k opatreniam postavila takým spôsobom, že by padla vláda. "Ja osobne som túto vec z jeho úst nepočul, ale prevzal plnú zodpovednosť za to, že školy zostanú otvorené," povedal na margo informácií, že sa mal vyhrážať demisiou. 

"Je dôležitý jeden Sulík alebo to, že nám tu zomierajú ľudia?" pýtal sa Raši, ktorý argumentoval tým, že najväčšia nakazenosť je práve medzi deťmi od 10 rokov. Poznamenal, že na toto veto doplatíme. Šipoš verí, že po 10 dňoch sa krivky začne splošťovať. "Potom si treba zavolať SaS a ministra, aby vysvetlil, ako to vidí on," doplnil Šipoš, ktorý kvituje, že hygienici  celú situáciu pozorne sledujú. Jednu celú školu už uzavreli v Košiciach.

Slovensko zrejme už čoskoro pristúpi k očkovaniu menších detí a to na základe EMA, ktorá schválila vakcínu Pfizer. "Rizikom sú staršie detí a nesústredil by som sa na menšie detí, ale na rizikové skupiny. Ich treba presviedčať," podľa Rašiho je kľúčové otestovať protilátky, pretože výsledky by mohli byť dobrou motiváciou.

Viac sa dozviete vo videu:

Gröhling hovorí o šumoch

Posledným dňom vyučovania by tento rok mal byť piatok 17. decembra. Na tlačovom brífingu to uviedol minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS) s tým, že pri vydaní tohto rozhodnutia sa musí poradiť s odborníkmi a epidemickým tímom. Vysvetlil, že diskutovať bude s nimi aj o počte týždňov, počas ktorých mladí ľudia ostanú doma. Následne by malo padnúť rozhodnutie.

Pôvodne sa mali vianočné prázdniny v školskom roku 2021/2022 začať 23. decembra a trvať do 7. januára. Podľa pôvodného plánu by bola pre žiakov posledným dňom vyučovania streda 22. decembra a do školy by sa vrátili v pondelok 10. januára 2022.

Minister Gröhling zo SaS vysvetlil, prečo zostávajú školy otvorené a zareagoval aj na reči o odchode z vlády. Viac sa dozviete vo videu:

Aké zmeny čakajú školy?​

Minister zároveň oznámil, že na dištančnú výučbu prechádzajú základné umelecké školy (ZUŠ), centrá voľného času (CVČ), jazykové školy, všetky mimoškolské aktivity a krúžky. Otvorené budú naďalej materské, základné, stredné a špeciálne školy a špeciálne výchovné zariadenia, ako aj poradne pre individuálnu prácu so žiakom. 

Ministerstvo zároveň vydalo prísny zákaz miešania tried. Platiť to má nielen pri hodine telesnej výchovy, ale aj pri iných hodinách. Školy musia tiež zaistiť v čo najväčšej možnej miere oddelené stravovanie v jedálňach v oddelených časoch. Jedálne a internáty budú otvorené pre tých, ktorí sú na prezenčnom vzdelávaní. Na vstup do internátu však bude potrebný režim OTP (očkovaní, testovaní, prekonané ochorenie).

Ministerstvo školstva konštatovalo, že zaočkovanosť v školstve stúpla na 71 percent. Najvyššiu evidujú v okresoch Dunajská Streda (81 percent), Bratislava (77 percent), Prešov (76 percent), Šaľa a Košice (75 percent). Naopak najmenšia je v okresoch Kysucké Nové Mesto (55 percent), Detva (60 percent), Čadca, Svidník a Poltár (61 percent). Tretiu dávku zatiaľ dostalo 11 percent zamestnancov škôl.

Celú tlačovú konferenciu si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie