Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Týždeň v politike podľa odborníka: Nemožná koalícia, 500 eurové poukážky, ale aj bordel v prímestskej doprave
Zdielať na

Týždeň v politike podľa odborníka: Nemožná koalícia, 500 eurové poukážky, ale aj bordel v prímestskej doprave

BRATISLAVA / Vláda ohlásila lockdown na poslednú chvíľu. Vrásky na čele to spôsobilo nielen drobným podnikateľom, ale aj občanom. Pritom sa zdá, že aj tento lockdown je deravý, ako sito. Má totiž viac výnimiek, než povinností. Igor Matovič vypustil ďalšiu "atómovú bombu" a rozhodol sa motivovať dôchodcov na očkovanie poukážkami do welnessu a na gastroslužby.

Lockdown až do januára?

Podľa politológa Ekonomickej univerzity Radoslava Štefančíka je najdôležitejšou udalosťou uplynulého týždňa práve spomínaný lockdown. "Udalosťou týždňa a možno aj mesiaca (aj toho ďalšieho a možno aj januára) je lockdown. Vládna koalícia zas a znovu ukázala, aká je nemožná, nemohúca, ľavoruká. Namiesto tvrdého lockdownu prijala totiž niečo, čo sa podobá na čudo, ktoré zvykneme označovať výrazom mačkopes," vyjadril sa odborník pre noviny PLUS TV JOJ.

Odborník zároveň zdôraznil, že máme lockdown, ale deti chodia do školy a teda sa pohybujú tam, kde sa to dnes šíri v súčasnosti mimoriadne rýchlo. "Mnohé obchody sú aj naďalej otvorené, chodíme normálne do práce, tlačíme sa v električke, dýchame si na krk a po tichu dúfame, aby toto všetko bol len sen, z ktorého sa jedného dňa zobudíme. Síce spotení, ale mimoriadne šťastní," poznamenal sarkasticky Štefančík. 

"Najväčšou hviezdou zdôvodňovania tohto mačkopsa je minister školstva. Absolvent externého štúdia práva na súkromnej vysokej škole totiž uviedol, že svojimi argumentmi prevalcoval argumenty odborného konzília zloženého z lekárov, infektológov, či epidemiológov. Neskôr sme sa dozvedeli, že tým hlavným argumentom mala byť údajne vyhrážka, že SaS odíde z vlády, pokiaľ bude lockdown platiť aj pre deti. SaS ako keby zabudla, že tu nejde o Hru o tróny, ale o Hry o život," zhodnotil odborník s tým, že takýto prístup je absurdný. 

Helikoptérových 500

Politológ spomenul aj nápad ministra financií Igora Matoviča - 500 eur pre každého staršieho občana tejto republiky, pokiaľ sa dá očkovať. "Nejde síce o cash, ale 500 eur je viac ako mesačný dôchodok mnohých slovenských dôchodcov. Na prvý pohľad to vyzerá ako dobrý nápad. Dôchodcov si vždy opíjali rožkom Fico s Pellegrinim, prečo by ich na svoju stranu nemohol získať aj Matovič," zdôraznil politológ pričom upozornil na zaujímavú paralelu s bývalými vládami.

"Počas Matovičovej tlačovky som si predstavoval, ako si dôchodcovia v miestnom fitku budú robiť súťaž v tlaku na lavičke, či počte urobených kotrmelcov na kladine. Z tohto nápadu mi však nie je jasné, komu má toto opatrenie vlastne pomôcť. Dôchodcom, ktorí sú už zaočkovaní a tak, ako sa dali zaočkovať druhou dávkou, dali by sa aj treťou? Dôchodcom, ktorí chodia na Ficove zhromaždenia bez rúšok a z výberu medzi kyslíkovou maskou alebo maličkou „včeličkou“ do pleca si radšej volia prvú možnosť? zamyslel sa odborník a zdôraznil, že pomoc by mala smerovať úplne iným smerom. 

Podľa politológa by financie mali smerovať k podnikateľom, ktorí by ale tú pomoc potrebovali teraz počas pseudolockdownu, počas vianočných sviatkov, kedy zvyčajne mávajú najväčšie tržby." pokračoval Radoslav Štefančík a dodal, že to vyzerá tak, že Igor Matovič mal opäť nápad a my ho zaplatíme z našich daní. "Či je to ale dobrý nápad, netuším. Opozícia by možno aj niečo k tomu kritické povedala, ale kto by bol proti helikoptérovým poukážkam pre mimoriadne dôležitú voličskú skupinu?" uzavrel politológ druhú najdôležitejšiu udalosť týždňa. 

Za zmienku stojí aj arriva, ktorá zatiaľ neprišla skoro nikam

Meno spoločnosti arriva (v preklade  prichádza), je v súčasnej situácii skôr na smiech, keby obyvatelia okolitých miest nemuseli plakať. Politológ Štefančík vníma situáciu okolo kolabujúcej dopravy jasne. 

Bordel v prímestskej doprave v bratislavskej župe je podľa politológa poslednou správou týždňa, hoci nezačal tento týždeň. "Vždy keď o tomto škandále počujem, pýtam sa, či skutočne žijeme v civilizovanej krajine 21. storočia, alebo skôr kdesi na okraji ľudskej civilizácie. Keď som niekedy videl obrázky alebo videá z Indie alebo Bangladéša, kde ľudia sedia na streche vlaku a tak sa prepravujú z jedného miesta na druhé, myslel som si, že je to vzdialená realita. Pri pohľade na problémy s prepravou medzi hlavným mestom tejto krajiny a okolím si hovorím, či sme od toho Bangladéša skutočne tak ďaleko alebo s ním máme predsa len niečo spoločné," dodal Radoslav Štefančík na záver. 

 

Najčítanejšie