Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Analýzy Na hrane so Zemanovou a Takáčom: Heger nie je predsedom vlády, tvrdí mladý Smerák
Zdielať na

Analýzy Na hrane so Zemanovou a Takáčom: Heger nie je predsedom vlády, tvrdí mladý Smerák

BRATISLAVA / Koalíciou otriasol ďalší rozkol. Zapríčinili ho nielen otvorené školy, čo inciovala SaS, ale aj 500-eurová poukážka ministra financií Igora Matoviča. Proti tej sa zásadne postavila strana SaS. Ešte stále nie je doriešená ani reforma národných parkov, rozpočet a dlhová brzda.

Zdá sa, že Omikron je už na ceste na Slovensko. Hosťami relácie Analýzy Na hrane boli Richard Takáč (Smer-SD) a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. 

Na 500 eurových poukážkach stále nie je zhoda

"Na to, aby som hľadala všetky formy podpory na to, aby sa všetci začali očkovať. Trváme na tom, že by sme mali zvýhodňovať očkovaných. Igor Matovič prišiel s tým, že seniorov v tomto veku treba motivovať 500 eurami," poznamenala Zemanová s tým, že takúto sumu SaS podporovať nemôže. 

"Je to ďalší výmysel v chorej hlave Igora Matoviča," reagoval Takáč a zdôraznil, že dohoda zatiaľ nie je ani v rámci koalície. "V prvom čítaní tento návrh nepodporíme, pretože sme za to, aby sa 500 eur dalo všetkým dôchodcom," zdôraznil Richard Takáč a dodal, že vláda zlyhala a nevysvetľovala nielen pozitívne, ale aj negatívne informácie. 

"My máme názor, že mobilizačné opatrenia by mali byť iné. Zvýhodňovať v rámci núdzového stavu sa môžu očkovaní," podľa predsedníčky klubu SaS by mohli dostať 200 eur v hotovosti. Odborníci sú názoru, že to je skôr emocionálne rozhodnutie, než racionálne. Podľa Zemanovej je riziko, že sa budú musieť platby za očkovanie opakovať aj naďalej.

"Začneme sa pozerať na to, že ten čo je obézny alebo fajčí, tak dostane inú zdravotnú starostlivosť? Senior by mal byť zaočkovaný všetkými dávkami. Ak by sa teraz niekto rozhodol kompletne sa zaočkovať, tak sa to stane tak v septembri budúceho roka," tvrdil Takáč, ktorý si je istý, že tento nezmysel v parlamente neprejde.

"SaS je stranou zdravého rozumu. Nevetujeme to, ale nebudeme za to hlasovať," uzavrela Zemanová.

Rozkol pre otvorené školy

Anna Zemanová si nemyslí, že by otvorenie škôl mala jej strana ľutovať. Rovnako sa jej nezdá vhodné, aby sa školy zatvárali plošne. "Dopady na vzdelaní a na psychike sú veľké," argumentovala šéfka poslaneckého klubu SaS a zdôraznila, že vyzýva aj hygienikov, aby školy nezatvárali plošne, ale individuálne. 

"Skoro všetci sú nakazení od detí," uviedol Takáč s tým, že pozná zmes zaočkovaných a neočkovaných ľudí. "Zaočkovaní majú ľahší priebeh a nekončia v nemocniciach," doplnil, že minister školstva nezohľadnil to, že tu máme Deltu, ktorá je infekčnejšia práve u mladších ľudí. "Vidíme, že hygienici postupne tie školy zatvárajú,"  uviedol Takáč a zároveň zdôraznil, že ak by bol vo vláde Smer-SD, počúval by odborníkov. 

Faktom je aj to, že kopa rodičov svoje deti netestuje a tým by sa mohla vysvetliť 6-percentná pozitivita u detí. Práve malou pozitivitou argumentoval Zemanová. "Treba sa spoliehať na zodpovednosť rodičov," zdôraznila Zemanová a Takáč jej pripomenul, že od včera bol v platnosti nový covid automat a v prípade škôlky nesmie priniesť dieťa rodič, ktorý je neočkovaný. Do priestorov môžu vstúpiť len očkovaní alebo prekonaní. 

Testovanie na pleciach zamestnávateľov a covid lieky

Takáč zdôraznil, že problematické je aj testovanie, a to najmä pre veľké firmy. Takéto zaťažovanie zamestnávateľov podľa Zemanovej snáď mobilizuje zamestnancov, aby sa dali očkovať: "Snáď tí, čo váhajú, sa dajú zaočkovať."

Podľa Takáča nie je očkovanie jedinou cestou. "Vykašľali sme sa na to, aby sme zastabilizovali zdravotníkov, ktorí odchádzajú, chystajú sa odísť ďalší a vláda nič nerobí," zdôraznil Takáč s tým, že je nevyhnutné, aby bolo viacero ciest. 

"Dnes máme na lôžkach 3 200 ľudí a to je už kritická hranica. Navyšovať postele pre päť tisíc nezaočkovaných nie je naša cesta," reagovala Zemanová a Takáč doplnil, že to ani netvrdil. "Každý jeden človek by mal byť zodpovedný, neukradnete rožok, keď nesvieti kamera, lebo sa to nerobí. Čo sa týka vymáhania, treba možno otvorenejšie komunikovaťako dodržiavať opatrenia," dodal Takáč. Zemanová uviedla, že medzi skupiny, ktoré porušujú pravidlá zámerne, patrí aj Mazurek z ĽSNS a v jeho prípade parlament vyzval hygienu, aby konala. 

"Musíme spraviť všetko preto, aby sa pacienti nedostávali do nemocníc, jednou cestou je aj očkovanie," podľa Takáča je upozorňovanie na protesty, ktoré organizovali je neobjektívne. "Strana Smer-SD podporila každý dobrý zákon," a doplnil, že vyzývať na očkovanie nebude, lebo Eduard Heger nie je predsedom vlády.

SaS výhody pre očkovaných podporí

Zemanová povedala, že aj SaS si myslí, že treba zvýhodniť očkovaných a to vstupom do gastro prevádzok, na kultúrne podujatia atď. S tým samozrejme nesúhlasil Richard Takáč, ktorý tvrdí, že nie je možné, aby boli porušené ľudské práva. 

Súvisiace články