Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Hlavný lekár Bratislavy Tomáš Szalay: 500 eurové poukážky sú blbosť. Zdravotníctvo likviduje štát
Zdielať na

Hlavný lekár Bratislavy Tomáš Szalay: 500 eurové poukážky sú blbosť. Zdravotníctvo likviduje štát

BRATISLAVA / Na Slovensku, podľa hlavného lekára Bratislavy Tomáša Szalaya nie je o medicínu záujem už ani v lekárskych rodinách. Profesia, ktorá sa v týchto rodinách dedila, už deti lekárov neláka. Dôvod? Neatraktívne prostredie. Máme málo pediatrov, lekári starnú ale vláda nerobí nič, aby tento stav zvrátila. Mládež v medicíne nevidí perspektívu a tí najlepší neštudujú doma ale v zahraničí.

Ako vnímate aktuálne opatrenia vlády? Lockdown ale aj 500 euro pre seniorov?

To je sprostosť, typická sprostosť ako lotéria. To mi ani nesypte soľ do rán. To je typická hlúposť, ktorá je blbosťou už len preto, že sa o nej rozpráva. Tým, že sa o nej rozpráva, manažuje očakávania ľudí. Už len tá samotná téma dokáže meniť očakávania ľudí.

Ľudia, ktorí sa chceli zaočkovať si mohli povedať, že počkám si až na tých 500 euro. Rovnako to môže u niektorých ľudí spôsobiť devalváciu hodnoty tej vakcíny a môžu si povedať, že tam bude dáka kuleha. Pred druhou dávkou si môžu povedať, že na ňu pôjdu až keď im dajú tých 500 euro. To budeme teraz korumpovať národ, aby urobil niečo preto aby neumrel? Vôbec.

Toto na mňa na žiadnom leveli nepôsobí a vôbec ako človek, ktorý očkuje trištvrte roka, prečo tie peniaze nedostanem ja a za to, že som niečo urobil. Ja sa tu pozerám na to, že sa tu chcú rozhadzovať peniaze z vrtuľníka a vravím halo- zdravotníkom a organizátorom, ktorí tu potia krv 16 hodín denne už trištvrte roka, tak na nich sa vykašleme?

Najviac ma ruší 7-dňový antigen, lebo ten nemá žiadnu hodnotu. Neviem prečo to schválili. Je to hlúposť a myslím si, že buď nevedeli zohnať dostatočné množstvo testov, alebo by to bolo príliš drahé...neviem. Nechcem porciovať medveďa bez toho, že by som pri tom bol. 7 dňový antigen vám nedá žiadnu informáciu o nákazlivosti a bude sa to i tak obchádzať a ľuďom to dá falošný pocit istoty, že sú v poriadku. 

Ako vnímate to, že tých 500 eur sa nerozdelí medzi zdravotníkov? Najmä, keď sa riešilo, že na zvýšenie platov zdravotníkov nie sú peniaze...

Tam je potrebné robiť zásadnejšie opatrenia, čo sa týka zdravotníkov. Nemyslím len tých očkujúcich, ale aj tých, čo sa o pacientov starajú na covidových oddeleniach. Tie mzdy treba razantnejšie navýšiť tak, ako sa to stalo v susedných krajinách. Napríklad v takom Maďarsku majú dnes už niekoľkonásobne vyššie platy než je tomu u nás.

Táto vláda hlásala, že chce zvýšiť atraktivitu prostredia, aby lekári neodchádzali a aj sa vracali zo zahraničia. No nemám pocit, že sme preto niečo urobili. Podľa mňa len prilievame oheň do ohňa, aby tí lekári odišli. Nevidím dôvod, prečo by mal zdravotník zostať na Slovensku, keď všade okolo zarobí viac.

Hovorili ste aj o nezáujme o medicínu zo strany mladej generácie. Ako to zmeniť?

Nie jednoducho. Toto je bohužiaľ na dlho. Je to Titanic, v ktorého prípade keď strhnete volant, tak ešte pôjdete 200 kilometrov rovno, než sa začnete otáčať. Je dôležité, aby ste vedeli, čo chcete robiť. Ministerstvo za posledných dvoch ministrov nevedelo, čo chce robiť a musí to byť premiérska téma.

Už veľmi dlho sme tu nemali premiéra, ktorý by stál za svojim ministrom zdravotníctva. Pellegrini stál za svojou Kalavskou, ale obidvaja dupotali ako mravce. Naposledy to boli Dzurinda a Zajac. Inak Fico svojich ministrov zdravotníctva podrážal jedna radosť a títo tiež nemajú bohvieaký výtlak. Musí to byť premiérska téma a premiérska vízia, ktorá tu dlho nebola. Možno naposledy u Druckera s Kalavskou, ale tiež mal za sebou Fica, ktorý ho nepodržal. Musí to byť premiérska téma so silným ministrom zdravotníctva a to aj preto, že sa možno nedožijú toho obratu.

Čo je podľa vás pôvodom tejto frustrácie v rezorte zdravotníctva?

Štátne zdravotníctvo je dôvodom marazmu, ponorky, dezilúzie a frustrácie a to je moje hlboké presvedčenie. Je to preto, že štát je taký dominantný hráč v nemocničnej starostlivosti, ale aj na poistnom trhu. Tým, že štát stanovuje pravidlá, tak je v pokušení tie pravidlá ohýbať v prospech štátnych inštitúcií a v neprospech súkromných. To vedie k celej plejáde problémov, ktoré tu máme. 

Zlepšilo by to podľa vás väčšie percento súkromnej zdravotnej starostlivosti?

Je to veľmi jednoduchá otázka, ale zložitejšia odpoveď. Treba to vysvetliť ľuďom, lebo si budú hneď myslieť, že on to chce predať Pente, alebo inému súkromníkovi, ktorý nás bude zdierať, ale štát je lepší, štát sa o nás postará. Nie je to tak. Odpoveď je, že ľudia už dnes v zdravotníctve platia, aby sa vôbec dostali k starostlivosti, hoci to zdravotníctvo máme oficiálne bezplatné.

Štátny sektor neznáša reputačné riziko. Ak sa niečo pokazí v štátnej inštitúcii, tak prinajhoršom vymenia riaditeľa, dostanú pokutu, ktorú z jedného štátneho vrecka prelejú do druhého štátneho vrecka a nebude to viesť k ich bankrotu. Pokiaľ by sa stalo u súkromníka, že lekár zoperuje zlú nohu, nesprávnu obličku, tak má prúser a v každých novinách to bude na titulnej strane. Má zničenú reputáciu minimálne na dvadsať rokov a všetci si budú hovoriť, že v tej nemocnici sa toto stalo a pacienti tam nebudú chodiť. Ten doktor, ktorému by sa to stalo, by bol odpísaný do konca života.

Ak sa niečo podobné stane v štátnom zariadení, tak prinajhoršom niekoho vyhodia z roboty, ale nebude to znamenať, že tú nemocnicu zavrú. Zmeniť nemocnicu, ale pacienti nemôžu, lebo nemajú inú možnosť. V štátnom špitáli sa teda len otrasú a ide sa ďalej.

Keďže neznáša reputačné riziko, tak nepotrebuje skvalitňovať svoje služby pre zákazníkov a to najmä preto, že je to lokálny monopol, lebo nemáte inú nemocnicu, kde by ste si mohli ísť dať vyoperovať nádor. Zároveň má aj všeobecná zdravotná poisťovňa na území SR približne 70% podiel. No skúste niekde  ďaleko od Bratislavy ísť dupotať s tým, že ste Dôvera alebo Union, tak nevyrokujete vôbec nič, lebo podmienky určuje hlavný hráč.

Pomohlo by zdravotníctvu konkurenčné prostredie?

Jednoznačne a myslím si, že aj tej Pente by pomohlo, keby mala väčšie konkurenčné prostredie. Teraz je jednooká medzi slepými. Možno by mohli byť ešte lepší, ak by tá konkurencia bola väčšia. Keby sme "všeobecku" rozdelili na tri časti a každú z tých častí by sme na medzinárodnej aukcii predali veľkému poistnému domu, ktorý je na burze a je to niekto, kto nefunguje na báze schránkových firiem, netrčí mu slama z topánok a dokáže jesť príborom, docielili by sme zdravé konkurenčné prostredie.

Takýto medzinárodne uznávaný hráč by tú súťaž dokázal skultivovať do tej miery, že by to bolo podobné, ako súboj mobilných operátorov. Štátneho operátora nemáme a ani nikomu nechýba. Operátori sa predbiehajú, kto zákazníkom poskytne lepší balík služby za nižšiu cenu. Všeobecka je bankomatom pre politikov, kedy si tam zavolajú a vždy sa dáko tie peniaze vyberú a následne ju oddlžia, a to bez ohľadu na to, či sú pacienti spokojní, alebo nie.

Súvisiace články

Najčítanejšie