Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rezort zahraničia o Lukašenkovi: Dianie na východnej hranici sa nás bytostne dotýka. Bielorusko odsúdil aj parlament
Zdielať na

Rezort zahraničia o Lukašenkovi: Dianie na východnej hranici sa nás bytostne dotýka. Bielorusko odsúdil aj parlament

BRATISLAVA / Zatiaľ čo minister zahraničia Ivan Korčok (nom. SaS) rokoval s kolegami v zahraničí. Na vláde ho zastúpil štátny tajomník rezortu Martin Klus (SaS). Pre Noviny PLUS TV JOJ priblížil, ako sa vyvíja situácia na hraniciach Bieloruska a Poľska. Prezident Lukašenko si podľa Klusa len chce zaistiť doživotný úrad.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok sa 1. - 3. decembra 2021 zúčastňuje na 28. zasadnutí Ministerskej rady Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v Štokholme.

„Za hlavné bezpečnostné problémy v našom regióne považujem situáciu v Bielorusku, ako aj dianie na východe Ukrajiny a na Kryme. Je neprijateľné, aby bieloruský režim využíval ženy a deti na vytváranie migračného tlaku a zastrašovanie členských štátov Európskej únie,” skonštatoval vo svojom vystúpení Ivan Korčok a zároveň vyzval Bielorusko na dodržiavanie záväzkov v OBSE.

„Musíme sa vrátiť k napĺňaniu Minských dohôd,“ apeloval minister Korčok na strany konfliktu, keď vyjadril znepokojenie nad nárastom porušovania režimu zastavenia paľby a obmedzení pre voľný pohyb pozorovateľov Osobitnej pozorovateľskej misie OBSE na Ukrajine.

Švédske predsedníctvo v OBSE v 2021 kládlo dôraz na plnenie základných úloh organizácie: udržanie európskeho bezpečnostného poriadku, komplexného konceptu bezpečnosti a riešenie konfliktov. V roku 2022 prevezme predsedníctvo v OBSE Poľsko.

Zareagoval aj parlament

Parlament odsúdil kroky bieloruskej vlády vrátane stupňovania násilia a zneužívania ilegálnej migrácie na politické účely s cieľom umelého vyvolania politického tlaku na Európsku úniu (EÚ) a na jej členské štáty. Odsúdil tiež deštrukčnú politiku bieloruského režimu ako aj hybridné útoky na vonkajšej hranici EÚ a proti jej členským štátom vytváraním nových migračných trás s ambíciou destabilizovať demokratické spoločenstvo európskych krajín. Konštatuje sa to v uznesení Národnej rady SR (NR SR) k situácii na vonkajších hraniciach EÚ s Bieloruskom. Za prijatie uznesenia hlasovalo 95 poslancov zo 143 prítomných.

Parlament vyjadril plnú solidaritu a silnú podporu Poľsku, Litve a Lotyšsku pri zvládaní tohto hybridného útoku. Podporil opatrenia týchto krajín na zabezpečenie ochrany hraníc s cieľom čeliť tomuto hybridnému útoku a predchádzať vzniku nových krízových situácií, či prevencie nelegálnej migrácie smerujúcej do EÚ. „Udržanie integrity východnej hranice EÚ a Severoatlantickej aliancie je kľúčové,“ stálo v uznesení.

Poslanecké plénum zároveň vyslovilo znepokojenie a hlbokú ľútosť nad opakovanými a vytrvalými útokmi zo strany Bieloruska so snahou o destabilizáciu regiónu. Striktne odmieta zneužívanie migrantov na politické účely a vyjadruje ľútosť nad konaním štátov, ktoré zneužívajú ľudí z tretích krajín ako rukojemníkov. Parlament vyzval bieloruské politické vedenie na dodržiavanie demokratických princípov tak, aby sa urýchlene skončilo zneužívanie bezbranných ľudí v núdzi na presadzovanie politických cieľov voči susedným krajinám, ako aj na okamžité skončenie mimoriadne vypätej situácie na východnej hranici EÚ a Severoatlantickej aliancie.

​Situácia na Poľsko-Bieloruskej hranici znepokojuje aj státneho tajomníka

Podľa Martina Klusa je správanie prezidenta Lukašenka hanebné. Pre Noviny PLUS TV JOJ potvrdil, že rezort robí všetko preto, aby zostala hranica Éurópskej únie chránená. "Partnerom poskytujeme všetku možnú pomoc," poznamenal štátny tajomník, ktorí vzápätí uznal, že humanitárnu pomoc pre utečencov sa darí poskytovať iba problematicky. 

Viac o pomoci Poliakom sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie