Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Na hrane TV JOJ s Bittó Cigánikovou a Blanárom: Zase len klamete, vyletela mladá saskárka
Zdielať na

Na hrane TV JOJ s Bittó Cigánikovou a Blanárom: Zase len klamete, vyletela mladá saskárka

BRATISLAVA / Pandémia naberá na sile, ale politikov stále rozdeľuje 500 až 600 eurový poukaz. Ten chce zaočkovaným dôchodcom rozdať minister financií Igor Matovič. Exkluzívny prieskum ukáže či občania považujú Eduarda Hegera za silného premiéra. V štúdiu Na hrane TV JOJ sa utkajú šéfku zdravotníckeho výboru Jana Bittó Cigániková zo SaS a podpredseda Národnej rady a strany Smer-SD Juraj Blanár.

V covide lámeme rekordy

Na covid aktuálne zomrelo až 103 ľudí. "Tie čísla nie sú niečo z čoho by sme sa mohli radovať, ale verím, že to bude stagnovať," začala Bittó Cigániková. "Ak zoberieme vyjadrenia ministra zdravotníctva, ale aj pani prezidentky, keď hovorili, že sme pripravení na tretiu vlnu," oponoval Blanár a zdôraznil, že je nemiestne hovoriť o humanitárnej kríze a pritom nechať odísť zo systému viac ako tisíc lekárov.

"Ja by som chcela poprosiť, aby sme neplytvali veľkými slovami. Humanitárna kríza je 7 miliónov detí v Jemene,"oponovala Bittó Cigániková a dodala, že my riešenie máme a tým riešením je vakcína. Uznala, že situácia je zlá, ale nie je to katastrofa. "Je to tak ťažké preto, že môžeme mať 700 až 800 ventilátorov, keď ich  nemá kto obsluhovať," predsednčka zdravotníckeho výboru priznala, že vláda nezvládla komunikáciu očkovania. 

"Ak sa v októbri minulý rok nakúpilo 1000 ventilátorov a pán Krajčí hovoril, že zaškolí lekárov, ale aj medikov zo zahraničia, ale nestalo sa," poznamenal Juraj Blanár a doplnil, že ešte pred mesiacom minister Lengvarský spomenul, že keď dosiahneme určité čísla, tak reprofilizujú ďalšie lôžka.

Podľa podpredsedu Smeru-SD zavádzal. Odporúčanie očkovania je podľa Blanára sugestívne presviedčanie."Ministerstvo zdravotníctva nepripravilo žiadny program, aby informovalo občanov," doplnil Blanár. Bittó Cigániková oponovala tým, že vychovať jedného anesteziológa trvá 5 rokov. "To ste boli pri moci ešte vy," uhodila na Blanára. 

"Neklamte," reagovala na podpredsedu Smeru-SD, ktorý reagoval tým, že koalícia sa tvári, že je čistá ako ľalia. Blanár opäť pokračoval mantrou o Sputniku V, ale aj tým, že zaočkovať sa nedal ani predseda výboru pre financie a rozpočet Marián Viskupič. 

Školy sa zatvárajú

Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru je zatváranie škôl chyba. Konzílium podľa nej pochopiteľne hovorí len o tom, že ak budú všetci doma, tak vírus sa nebude šíriť. "Nikto sa nepozerá aké následky to bude mať na deti, ktoré budú zase pol roka bez vzdelania," vysvetľovala v štúdiu. Argumentom však je, že chorľavejú aj učitelia. "Nemôžeme sa zmieriť so zatváraním, keď sa viac ako 80 % detí vzdeláva prezenčne," pokračovala s tým, že vďaka lockdownu sa ľudia prestali očkovať. 

Blanár začal tým, že jeho oponentka hovorí ako opozičná poslankyňa. "Ja som pre vás strašne dôležitá," odbila ho saskárka. Podľa Blanára mali vetovať zatváranie,. keď sú v koalícii. "Mali zabrániť takýmto polovičatým veciam,"pokračoval Blanár a dodal, že naši občania chodia nakupovať do Maďarska, zatiaľ čo u nás máme zatvorené obchody. 

Výhody pre očkovaných

Dnes sa v kontexte väčších výhod pre očkovaných vyjadril premiér Eduard Heger. "To je balzám pre moje uši,"reagovala Bittó Cigániková a doplnila, že vďaka SaS je regionálny semafor a výhody pre očkovaných presadzovali od začiatku. Poslankyňa dúfa, že opäť nebudú skutky iné, ako reči. 

Blanár opäť uviedol, že Smer-SD odmieta delenie občanov, pretože aj zaočkovaný prenáša covid a verí tomu, že vírus budú prenášať práve zaočkovaní. "Ja vám verím, že ste sa dostali do vlády, kde vám to je nekomfortné," uznal Blanár na základe vety jeho oponentky o výsledku volieb. Bittó Cigániková poznamenala, že je z Igora Matoviča unavená a bývalý premiér nahráva opozícii. Bittó Cigániková doplnila, že riziko sa nikdy nedostane na nulu, ale očkovaní nekončia v nemocniciach. SaS by mala podľa Blanára odísť z koalície a dat najavo, že sú vo vláde s Matovičom nespokojní. 

500 eur pre seniorov

Poukážky pre zaočkovaných sú podľa Blanára ďalším prekrytím neschopnosti. "Sputnik bol škandálom?" rozčúlil sa poslanec. Bittó Cigániková povedala, že je možné, že od neočkovaných sa možno bude vyžadovať spoluúčasť na liečbe."Je to vymáhateľné a malo by to fungovať, ako keď niekto veľmi riskuje a napríklad šoféruje pod vplyvom alkoholu, alebo omamných látok. Poďme sa baviť o tom, že by to malo byť aspoň iste % z nákladov, aby si tie náklady uvedomili," vysvetľovala predsedníčka zdravotného výboru a uviedla, že spoluúčasť by mohla byť 10 % účasť nezaočkovaného pacienta. 

"Pani Cigániková toto je hrubá diskriminácia, pretože ak by ste robili toto, bola by to diskriminácia. Rovnako sa môžeme pozerať aj na ľudí, ktorí fajčia, alebo pijú alkohol," začal Blanár. "Oni to ale robia, lebo na alkohol a tabak je vyššia daň," odbila ho mladá liberálka. "My by sme chceli počuť, čo urobí koalícia, ktorá nerešpektuje ústavu a tlačí ľudí bezdôvodne do očkovania," rozhorčil sa Blanár, ktorý povedal, že mu oponentka nemá skákať do rečí, lebo hoci si ctí dámu, môže jej do reči skákať tiež. 

Je Eduard Heger silný premiér?

Podľa predsedníčky zdravotníckeho výboru je Heger lepším premiérom, ako Igor Matovič a dokáže koalíciu zjednocovať. "Nie je fér, keď hovoríte, že nič nepresadíme," vrátila sa k Blanárovi. Matovič má podľa poslankyne dobrý úmyseľ aj cieĺ, ale myslí si, že jedine jeho cesta je správna. 

"Všimnite si, kto presadzuje 500 eur. Ani pri tom nebol. Eduard Heger je obyčajným hovorcom," poznamenal Blanár. "Ále no," opáčila Bittó Cigániková a dodala, že o čo menej je vidieť Hegera na kamerách, o to viac pracuje v koalícii. 

Podľa prieskumu považujú Eduarda Hegera za dobrého premiéra štyria z desiatich opýtaných. 

 

​​Podľa Bittó Cigánikovej dostal premiér vysvedčenie, ktoré si zaslúži celá vláda. "Edo Heger si určite zaslúži rešpekt,"doplnila. Blanár reagoval, že Smer-SD síce prieskumy nekomentuje, ale spomenul rekordnú nedôveru, ktorú aktuálna vláda získala. "Zase klamete pán Blanár," reagovala predsedníčka, keď reagovala na poznámku, že vláde neprešla žiadna reforma. 

Politici odpovedali aj na otázky vás, divákov

Súvisiace články

Najčítanejšie