Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kľúčového svedka Petra Petrova v piatok prepustili, hneď zadržali a znova prepustili. Vypočúvala ho inšpekcia
Zdielať na

Kľúčového svedka Petra Petrova v piatok prepustili, hneď zadržali a znova prepustili. Vypočúvala ho inšpekcia

PEZINOK / Obvineného Petra Petrova vyšetrovateľ Úradu inšpekčnej služby po výsluchu prepustil zo zadržania. Výsluch obvineného svedka NAKA trval takmer do 22:00. Petrovovi advokáti po odchode z inšpekcie neposkytli TV JOJ žiadnu reakciu. Petrov strávil vo väzbe po augustovom zadržaní vyšetrovateľmi NAKA takmer štyri mesiace.

Peter Petrov s advokátom Miroslav Čipákom krátko pred desiatou hodinou večer opustili budovu Úradu inšpekčnej služby, ktorá vedie stíhanie Petrova pre prípad sporných svedeckých výpovedí svedkov NAKA a tímu Očistec. Podľa informácií TV JOJ Petrova vyšetrovateľ inšpekcie po výsluchu prepustili bez vznesenia obvinenia. Vypovedal k vyšetrovaniu trestnej veci krátenia poistného z roku 2016, ku ktorému sa Petrov už skôr priznal. Naďalej je stíhaný pre umelé navyšeovanie cien pri verejných obstarávaniach hasičskej techniky, uniforiem, vybavenia hasičských áut a iných nákupoch pre ministerstvo vnútra a ústredie práce. Ide o prípad, ktorý polícia označuje ako Vata. 

Petrov podľa zistení TV JOJ vypovedá o štátnych nákupoch realizovaných pod vedením ministerstva vnútra v čase, keď rezortu šéfovala Denisa Saková. Tá sa po prevalení prípadu "Vata" vyjadrila, že ak sa zmanipulované nákupy v rezorte diali, tak o tom nevedela a členov zločineckej skupiny, v ktorej Petrov, údajne na nižších pozíciách pôsobil, nepozná. Prípad vyšetrujú vyšetrovatelia tímu Fénix. 

Podľa informácií TV JOJ Ptrov očakával, že po prepustení z výkonu väzby ho pravdepodobne okamžite zadržia vyšetrovatelia inšpekcie. Jeho zadržanie ale nesúviselo s prípadom obvinenia z marenia spravodlivosti. Len pripomeňme, že Petrov je svedkom vyšetrovateľov NAKA, proti ktorým vedie Úrad inšpekčnej služby trestné stíhanie proti vyšetrovateľom Jánovi Čurillovi, Pavlovi Ďurkovi, Milanovi Sabotovi a Štefanovi Mašinovi. Tí sú stíhaní pre zločin zneužívania právomoci verejného činiteľa a zločinu marenia spravodlivosti. Aj v súvislosti s údajným manipulovaním svedkov v mediálne sledovaných kauzách. 

Petra Petrova pritom v piatok podvečer prepustili a rovno zadržali. Opätovne ho zadržala inšpekcia. "Malo by ísť o trestnú činnosť, ku ktorej sa klient proznáva, vypovedá v nej. Absolútne nerozumieme tomuto postupu inšpekcie a máme za to, že ide o ďalšie nezákonné konanie z ich strany," uviedol advokát Petra Petrova, Ivan Priadka.

"Nemáme k dispozícii uznesenie o vznesení obvinenia, nemáme k dispozícii návrh na vzatie do väzby. Zatiaľ sa nevieme s určitosťou vyjadriť k tomu, na zákalde čoho boli voči klientovi dnes (piatok, 3.12.2021, pozn. red) vykonané takéto úkony," dodal Priadka.

Vo väzbe bol pre príslušnosť k zločineckej skupine, ktorá mala profitovať na navyšovaní štátnych tendrov pre ministerstvo vnútra aj ústredie práce. 

Inšpekcia Petrova chcela ešte pred letom zadržať pre podozrenie z údajného manipulovania svedeckých výpovedí v prípadoch vyšetrovaných tímom Očistec. Hoci je Petrov obvinený samotnou políciou pre závažnú ekonomickú trestnú činnosť, súčasne spolupracuje a vypoedá aj proti sebe. 

Súvisiace články

Najčítanejšie