Polojasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Porušenia tam boli: Po roku padlo rozhodnutie v kauze návštev Borisa Kollára v nemocnici
Zdielať na

Porušenia tam boli: Po roku padlo rozhodnutie v kauze návštev Borisa Kollára v nemocnici

BRATISLAVA / Verejnosť dodnes nevie ako to bolo s dámskymi návštevami Borisa Kollára v nemocnici v čase, keď platil zákaz návštev. Vo štvrtok, 9. decembra, je to presne rok a jeden deň od podania podnetu na prešetrenie zo strany nadácie Zastavme korupciu. Či a kto porušil alebo neporušil nariadenia a kto ponesie prípadnú zodpovednosť, doteraz nevedno.

"Dámske návštevy nedodržiavali žiadne pravidlá ani hygienicko-epidemiologický režim. Po oddelení chodili bez ochranných prostriedkov," uviedol Denník SME 11.12.2020. Kauzu symbolizuje tvrdenie jednej zo sestier, že odmietla návšteve uvariť čaj, čo spustilo konflikt. Námestníčku, ktorá sestrám šéfovala, kauza stála miesto.

V nemocnici Svätého Michala pracovala 35 rokov. Zlom v jej kariére tak nastal iba 2 roky pred dôchodkom. S vedením nemocnice sa dohodla, že odíde. "Bola som osobne upovedomená generálnym riaditeľom, že som sklamala jeho dôveru, keďže som sa podľa jeho názoru nemala postaviť na stranu sestier," uviedla 11. decembra 2020 v otvorenom liste Mária Idešicová. "Pevne verím, že za tým nie sú snahy riaditeľa si urobiť vlastné personálne zmeny na úkor mojej osoby," povedal 11. decembra 2020 predseda Národnej rady Boris Kollár. 

Koaliční poslanci z SaS aj Za ľudí volali po dôslednom prešetrení. Nadácia Zastavme korupciu podala podnet. "V zásade sme sa pýtali, aký bol režim návštev v danom čase a či došlo alebo nedošlo k jeho porušeniu," informuje advokát Peter Kováč.

Jednoduchá otázka, jednoduchá odpoveď. Dlhé mesiace sa ale nič neudialo. "Čo sa tam rok aj deň šetrí, netuším. Takéto dlhé prešetrovanie je pomaly na úrovni vyšetrovania vraždy," tvrdí Kováč. Po tomto rozhovore popoludní nadácia zistila, že stanovisko ministerstva vnútra dostala práve vo štvrtok, 9. decembra 2021."Vykonanou kontrolou bolo zistené porušenie všeobecne záväzných právnych predpisov a interných predpisov v súvislosti s prijímaním návštev, prítomnosťou týchto osôb na lôžkovom oddelení a ohrozením verejného zdravia," vyjadrenie Ministerstva vnútra SR pre nadáciu Zastavme korupciu. Inými slovami, návštevy Borisa Kollára v nemocnici nemali byť. Prípad ani po roku nie je uzavretý. Ministerstvo zistilo, že došlo k porušeniu, teraz zisťuje koho a ako potrestať. "Správne konanie vo Vami uvedenej veci bolo začaté dňom 04.11.2021," uviedlo ministerstvo vnútra. Spomínaná námestníčka už pracuje inde.

Medializáciu odmieta, no hovorí, že keď počúva, čo sa za múrmi nemocnice deje, je rada, že odišla. Z nemocnice už totiž odišlo 9 lekárov a podľa našich informácií sa chystajú aj ďalší. Stovka zamestnancov napísala otvorený list, v ktorom vedenie kritizuje. "V nestabilnom prostredí s kontinuálnymi destabilizačnými aktivitami aktuálneho generálneho riaditeľa je perspektívne ohrozené poskytovanie zdravotnej starostlivosti v univerzitnej nemocnici NsM," uviedla v liste Idešicová. "Otvorený list vrátane tých podpisov poslali okrem svätého otca asi každému, vrátane prezidentky," uviedol generálny riaditeľ Nemocnice sv. Michala Branislav Delej. 

Riaditeľ nemocnice šikanu či vyhrážanie odmieta. Podľa neho muselo nové vedenie nemocnicu ozdraviť. "Sme museli robiť aj niektoré opatrenia, ktoré nie vždy boli pre každého populárne," dodal Delej. Nespokojní zamestnanci žiadajú, aby zasiahol minister. Ten riaditeľa do funkcie nominoval, a tak spor zrejme bude mať verejné pokračovanie.

Súvisiace články

Najčítanejšie