Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Posledné tohtoročné Na hrane TV JOJ: Emotívny expremiér Pellegrini (Hlas-SD) a ostrá ministerka Kolíková (nom.SaS)
Zdielať na

Posledné tohtoročné Na hrane TV JOJ: Emotívny expremiér Pellegrini (Hlas-SD) a ostrá ministerka Kolíková (nom.SaS)

BRATISLAVA / Diskusia posledných hostí pred vianočnými sviatkami bola poriadne ostrá. Kvôli povinnému očkovaniu sa Peter Pellegrini rozčúlil tak, ako ešte nikdy. Ako si s ním poradila ministerka spravodlivosti Mária Kolíková?

Peter Pellegrini (Hlas-SD) a ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (SaS) sa venovali aktuálnym témam. Na pretras prišli opatrenia, zmiernenie trestov za marihuanu, ale aj exkluzívny prieskum.

Deň boja proti korupcii

Vo štvrtok vzal Špecializovaný trestný súd do väzby dve ženy, ktoré sa mali podieľať na spreneverení koronadotácií v Pezinku. Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran potvrdil, že sú zadržané štyri osoby a indície vedú k organizovanej skupine. 

"Bližšie informácie nemám, ale myslím si, že bolo chybou, že štát zľavnil z podmienok," uviedla Mária Kolíková a dodala, že trvá na tvrdších trestoch v podobných prípadoch. "Je smutné, že si ho musíme pripomenúť tým, že Slovensko je na tom ešte horšie než bolo pred rokom," reagoval expremiér s tým, že pokles v rebríčku je výsledkom tejto protikorupčnej vlády. Pomoc zhodnotil ako pomalú, komplikovanú a neadresnú. "Určite mi zdravý sedliacky rozum hovorí, že štyri úradníčky z malého úradu v Pezinku boli schopné takéhoto podvodu na štátnych peniazoch," doplnil Pellegrini. "Je zložité sa vyjadrovať od stola, keď nevidíme popis celého skutku," skonštatovala Kolíková. 

Motivačné príspevky Igora Matoviča

"Aj keby Hlas-SD nebol hlasoval za tento návrh, tak by bol prešiel," povedal na margo toho, že koalícia mala v tejto téme dohodu. "Som rád, že sa mi podarilo zmeniť názor koalície a tá odstúpila od 500 eurových poukážok," reagoval Pellegrini a spresnil, že reagovali za polovicu ich vlastného návrhu. Hlas navrhol rozdeliť 200 eur všetkým seniorom ako kompenzáciu rastúcich energií. "Nepodporili sme Igora Matoviča alebo návrh vlády," dodal a zdôraznil, že na prvom mieste sú seniori. 

"Ja mám rozpočet do jesene, lebo v takom stave sú verejné financie. Nie je to o tom, že máme 500 eur na hlavu a nevieme čo s nimi," uviedla ministerka Kolíková a dodala, že netreba čakať, že toto by bolo jediné riešenie a okrem toho nerobiť nič. 

"Mal som slzy v očiach, keď som videl, ako ľudia na Slovensku žijú," povzdychol si Pellegrini a spomenul, že dlh bol po jeho vláde 12. v Európe a deficit bol historicky najnižší. Vláda podľa neho neinvestuje, ale peniaze len rozhadzuje a to rovno každý deň. "Samozrejme, že rozmýšľame o nástrojoch smerom k mladým rodinám," poznamenala ministerka s tým, že 60 plus sú ohrozené skupiny týkajúce sa covidu. Na Pellegriniho reagovala tým, že ona v rezorte nemala peniaze ani na tie energie. "A to som rezort prevzala po vašej vláde," poznamenala štipľavo. 

Opatrenia, opatrenia a chaos

Opatrenia majú cieľ odbremeniť nemocnice, napriek tomu sú opäť raz nelogické a deravé. "My dostaneme odporúčania v krátkom čase a v krátkom čase musíme schváliť opatrenia," zdôraznila Kolíková s tým, že to vôbec nie je jednoduché. Posledné opatrenia boli v koalícii  podľa ministerky v absolútnej zhode. Výnimkou bolo len zatvorenie škôl. "Máme vládu, ktorá bude mať novú situáciu a uvidíme, čo sa bude meniť," poznamenala Kolíková.

"Krajinu neriadi premiér, raz za čas sa niekde objaví," zaútočil Pellegrini a pripomenul nadávky v pléne, ktoré zazneli z úst Igora Matoviča. Pellegrini dodal, že vládu upozorňoval na dôležitosť komunikácie s občanmi. Opatrenia považuje za nelogické a na smiech. "Jednoznačne v rámci opatrení je jasné, že očkovanie prinesie slobodu pre očkovaných," pokračovala Kolíková a doplnila, že obavy gastra chápe a vníma. Témou je stále aj povinné očkovanie.

Povinné očkovanie a hypotetická spoluúčasť

Mária Kolíková sa povinnému očkovaniu nebráni, pripúšťa aj možnosť toho, že by sa neočkovaní spolupodieľali na zdravotnej starostlivosti. "Robíme iba analýzu a diskutujú o tom všetky európske krajiny," vysvetlila Kolíková. Peter Pellegrini o tejto možnosti nechce ani počuť. "Obéznemu človeku máme dať zaplatiť choroby, ktoré z toho vzniknú?" uviedol Pellegrini. "Vaša obezita mňa ale  nezabije," kontrovala Kolíková. 

"Sú to ľudia žijúci na Slovensku a my sa o nich musíme postarať. Prepáčte, že som emotívny, ale toto je vrchol," rozkričal sa expremiér. "Povinné očkovanie sa mi vidí, ako cesta pre Slovensko," zopakovala Kolíková a priznala, že strana SaS v tejto téme nemá jednotné stanovisko. 

V kuloároch sa hovorí, že Eduard Heger sa kvôli povinnému očkovaniu vyhrážal aj demisiou. "To som vôbec nepočula," reagovala zaskočená Kolíková.

Exkluzívny prieskum

35,7 percenta opýtaných súhlasí s tým, aby boli tresty za marihuanu miernejšie. Ukázal to exkluzívny prieskum agentúry AKO pre Na hrane TV JOJ. "To, že pre daný skutok sa zruší odňatie slobody, pripúšťa peňažné sankcie. Môže pokračovať bez zásahu do kariéry," vysvetlila Kolíková.

S jemnejšími a miernejšími trestami súhlasil aj Peter Pellegrini. "Pokiaľ sa to bude týkať, a podotýkam, že chceme vidieť finálne znenie, spomínaných prednášok, alebo zametania ulice v oranžovej uniforme, tak to podporíme," uviedol expremiér a jedným dychom dodal, že nesúhlasí so zmiernenými trestami za syntetické drogy. 

Ako hostia odpovedali na vaše otázky?

Súvisiace články

Najčítanejšie