Zatiahnuté
12°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) chce otvoriť diskusiu o eutanázii a dôstojnom umieraní
Zdielať na

Poslanec Andrej Stančík (OĽaNO) chce otvoriť diskusiu o eutanázii a dôstojnom umieraní

BRATISLAVA / Poslanec Andrej Stančík z OĽaNO chce otvoriť diskusiu o eutanázii a dôstojnom umieraní. O svojom pláne informoval na sociálnej sieti. Podľa neho by sa o eutanázii mala začať viesť aspoň odborná diskusia. Ako tvrdí mladý liberál z OĽaNO - človek by mal mať právo na dôstojnú smrť a ukončenie utrpenia.

"Ak nám niečo kompletne patrí, je to náš život a naše telo," začal mladý člen poslaneckého klubu OĽaNO na svojom profile na sociálnej sieti. Zároveň však trpko poznamenal, že si je vedomý toho, že na debatu o dobrovoľnej smrti nie je politická vôľa. 

Stančík ďalej uviedol, že počul o desiatkach prípadoch, kedy pacient trpel v nekonečnej agónii, bez šance na zlepšenie a vyzdravenie. "Pri živote bol udržiavaný a trpel napriek prianiu seba a najbližšej rodiny o ukončenie jeho nezmyselného trápenia. Lekári a sestry sa bezmocne na utrpenie prizerali, keďže zákon neumožňoval nič spraviť a utrpenie sa len umelo predlžovalo. Je to tragédiou pre zomierajúceho, tragédiou pre rodinu," napísal poslanec, ktorý patrí do liberálneho krídla strany OĽaNO a zdôraznil, že človek by mal mať právo rozhodnúť o ukončení svojho života a ušetriť bolesť sebe aj svojej rodine.

"Pri čítaní článku o “kapsule” budú určite niektorí hovoriť o “nedôstojnosti” takéhoto umierania, no ja sa pýtam či je dôstojnejšie sledovať celé dni človeka, ktorý nemá nádej na vyliečenie a prežíva silné bolesti. Chápem, že na Slovensku je táto téma tabu a politicky nepriechodná," doplnil s tým, že napriek tomu by sme sa o tejto téme mali seriózne rozprávať. "Som si vedomý nástrah tejto témy a argumentov o “šikmej ploche”. Je to téma, ktorá je zároveň veľmi citlivá, a preto k nej treba pristupovať opatrne," doplnil. 

Viac sa dozviete v rozhovore, ktorý poslanec poskytol Novinám PLUS TV JOJ: