Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Týždeň v politike podľa politológa: Vláda vytiahla populizmus za ktorý by sa nehanbil ani reprezentant na bežkách Fico
Zdielať na

Týždeň v politike podľa politológa: Vláda vytiahla populizmus za ktorý by sa nehanbil ani reprezentant na bežkách Fico

BRATISLAVA / Nelogický lockdown, vládny populizmus, ale aj konšpiračný status podpredsedu parlamentu za hnutie OĽaNO Gábora Grendela. Uplynulý týždeň v politike zhodnotil pre Noviny PLUS TV JOJ politológ Radoslav Štefančík. Udalosti prirovnáva k Dobšinského povestiam a tvrdí, že za bezbrehý populizmus by sa nemusel hanbiť ani Robert Fico.

Lockdown ako vládny vtip

Udalosťou týždňa je podľa politológa podoba lockdownu na Slovensku. Tie sú podľa odborníkov nedostatočné, ale aj nelogické a ako bonus poriadne deravé. Vláda sa síce aktuálne zastrája, že prehodnotí návštevu blízkych počas vianočných sviatkov, ale nič iné jej ani nezostáva. Zákaz vychádzania neplatný medzi jednou a piatou ráno dáva minimálne toľko príležitostí na presun, ako návšteva prírody mimo okres.  

"Pavol Dobšinský zozbieral prostonárodné slovenské povesti a jedna z nich sa volala Ženský vtip. V povesti sa píše, že hlavná hrdinka mala prísť k stoličnému pánovi ani oblečená ani nahá, ani na koni ani na ceste a má priniesť dar aj nie dar," začal politológ Radoslav Štefančík s tým, že práve táto povesť je veľmi podobná aktuálnej situácii na Slovensku a platným protipandemickým opatreniam.

"Nám tento týždeň skončilo niečo, čo sa dá nazvať lockdown aj nelockdown, a vlastne ani nevieme, či skončil alebo ešte neskončil, či bude pokračovať či nebude a či niečo prinesie a či neprinesie. Ženský vtip od Dobšinského ľudí možno pobavil, ale súčasná epizóda s názvom Vládny vtip musí do vývrtky vytáčať nejedného obyvateľa tejto krajiny," pokračoval Štefančík a dodal, že zrejme sa nikto nebude čudovať, ak raz budú ľudia túto vládu, obrazne povedané, hnať papekami v rukách.

"A keď sa jedného dňa na stoličný stolec posadí opäť Robert Fico, pôjdeme Igorovi Matovičovi a jeho družine pogratulovať k úspechu či neúspechu aký sa vo svete len tak nevidí," dodal na záver. 

Konšpirácie podľa OĽaNO 

Politológ upozornil. že vláda bojuje proti niečomu, čo sama šíri. "Táto vládna družina sa pýši, že bojuje proti hoaxom. Dnešné vládne strany vyčítajú tým opozičným používanie hoaxov, poloprávd, či rovno neprávd, alebo konšpiračných teórií," poznamenal odborník, ktorý za druhú udalosť týždňa označil konšpiračný status podpredsedu parlamentu a bývalého novinára Gábora Grendela. 

"Ale aby susedia z dediny nič zlé nepovedali, pridal jednu konšpiráciu aj človek z poslaneckého klubu Igora Matoviča, sám podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Stretnutie prezidentky so šéfom Hlasu vraj nie je náhoda a jeden z aktérov má údajne takú silu, že dokáže novinárov presvedčiť, aby o danej udalosti neinformovali. Aj na tomto mieste by sme mali siahnuť po starých dobrých slovenských múdrostiach. Ej veru, čo sa babe chcelo, to sa jej aj prisnilo," uviedol politológ pobavene upozornil, že Grendel si takýmto prístupom ničí svoju dobrú povesť. 

Podľa Štefančíka sa totiž Gábor Grendel doteraz javil ako ten príčetnejší vo vládnej koalícii. "Lenže politika mení zrejme aj silné nátury. Nám, obyčajným občanom (pozor nie ľuďom zo skratky OĽaNO) neostáva už nič iné, len strihať meter za vládne strany a pomaly odčítavať ich dni v tejto volebnej perióde. Ak však koaličné strany kritizujú Zuzanu Čaputovú, môže hlava štátu pokojne spávať vo svojej prezidentskej posteli. Lebo status Gábora Grendela je práve ten dôkaz, že prezidentka si robí svoju robotu dobre," dodal na záver.

Vládny populizmus na jednotku

"Že metódy opozičných strán začali používať aj vládne strany sme si povedali v predchádzajúcom príspevku. Okrem konšpiračných teórií však vláda naskočila na takú vlnu populizmu, za ktorú by sa nemusel hanbiť ani nový slovenský reprezentant v behu na bežkách Robert Fico," poznamenal Radoslav Štefančík na margo príspevkov za očkovanie pre seniorov.

"Zaočkovaným dôchodcom totiž parlament odsúhlasil, že im vláda bude do huby z helikoptéry zhadzovať pečené holuby. Teda operence to priamo nebudú, ale tri stovky na ruku šekom. Pozor, nie kešom, ako by povedal Robert Kaliňák. Doba kešu už predsa dávno pominula. Dôchodcovia teda budú mať pekné Vianoce a podnikatelia holú riť," dodal odborník na margo opatrenia z dielne koalície. Pôvodne mal však Igor Matovič v pláne dať dôchodcom až 500 eur v prípade, že sa dajú zaočkovať.

"Matovičova a Kollárova tlačovka s názvom Ponuka, ktorá sa neodmieta bola v prvom rade o pomoci. Ale nie dôchodcom, ale tým, ktorí v lockdowne trpia najviac. A síce zamestnávateľom v oblasti služieb, gastronómie, hotelierstve. Lenže zas a znovu zvíťazil populizmus. Ten prízemný politický pud, ktorý má navrch vždy, keď padajú preferencie," uzavrel politológ Radoslav Štefančík.

 

Súvisiace články

Najčítanejšie