Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Kauza mafiánskej vraždy malého chlapca a ženy. Okresný súd chce prípad posunúť na špecializovaný súd
Zdielať na

Kauza mafiánskej vraždy malého chlapca a ženy. Okresný súd chce prípad posunúť na špecializovaný súd

BRATISLAVA / V prípade mafiánskej vraždy malého chlapca a ženy z roku 2004 chce okresný súd Bratislava "jeden" dosiahnuť, aby celý proces prevzal Špecializovaný trestný súd. Zatiaľ posledná sudkyňa totiž prišla na to, že okresný súd túto úkladnú vraždu pojednávať vôbec nemá. Počas trinástich rokov sa v tomto prípade vymenili už traja sudcovia.

Len nedávno TV JOJ zverejnila rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva, ktorý priznal finančnú náhradu v sume takmer 19-tisíc eur údajným vykonávateľom vraždy v Moste pri Bratislave. Pre neuveriteľných 13 rokov súdnych prieťahov v prípade. Absurdná správa pre poškodených ale logicky znamená to, že bratislavský súd spôsobil porušenie práva nie len obžalovaným aj im, a teda aj Riškovej mame. Tá doteraz čakala od justície len spravodlivosť.

Teraz, keď bratislavský súd začal konanie o tom, že celý proces odstúpi úplne inému súdu aj ona si našla svojho právnika a bude žiadať od Slovenska tiež finančné odškodnenie. Pre neuveriteľné prieťahy na strane súdu. "Prieťahy súdu nás neuveriteľne traumatizujú. My chceme spravodlivosť," povedala Riškova mama Janka Heldová. 

Práva porušené v súdnom konaní v prípade tejto vraždy sa rozhodol pre Riškovu mamu vymôcť od Slovenska, bratislavský advokát verejnosti známy z mediálne sledovaných káuz. Ak totiž rodina zavraždeného dieťaťa pôjde so sťažnosťami na Ústavný súd a neskôr zrejme aj na Európsky súd, bez právnika to nejde. "Konanie trvá 18 rokov aj napriek tomu, že sa jedná o zložitú vec, je samozrejmé, že poškodeným by mala byť nahradená škoda," povedal advokát Miroslav Ivanovič. 

Už to, že obžalovaní na oboch súdoch uspeli zakladá predpoklad, že uspeje aj ona. "Je potrebné podať sťažnosť," uviedol Ivanič. 

V tomto prípade teraz nejde o vinu a trest ale o to, ako bratislavský súd manažoval aj viedol celé súdne konanie. V roku 2004 polícia začala vyšetrovať vraždu. Prokuratúra o 4 roky neskôr podala na súd obžalobu. Proces rozbehol súd v roku 2010 prvý sudca, ktorý obžalovaných súdil 6 rokov. Keďže išiel následne do dôchodku, prípad pridelili druhému sudcovi. Pre zdravotné problémy aj ten z prípadu išiel dole.

Vlani v lete spis skončil na stole tretiemu sudcovi. Konkrétne sudkyni, ktorá keď spis preštudovala zistila, že vraždu vôbec prejednávať na okresnom súde nemali, lebo takýto typ vraždy má prejednávať Špecializovaný trestný súd. A teraz beží konanie, či je jej právny názor správny. "V zmysle vyjadrenia sudkyne zvolí okresný súd ďalší postup," uviedol hovorca Pavol Adamčiak. 

Mama zavraždeného chlapčeka o celej veci informovala vlani aj ministerky spravodlivosti. Zásadný vplyv na rozbehnutie procesu to ale nemalo. Ak by celý prípad prešiel na špecializovaný súd, kauza začne odznova, čo by trvalo ďalšie roky. 

Súvisiace články

Najčítanejšie