Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Darované Vianoce: Mamička je sama na šesť detí. Má strach, že jej nezostane na lieky pre ťažko chorú Zuzku
Zdielať na

Darované Vianoce: Mamička je sama na šesť detí. Má strach, že jej nezostane na lieky pre ťažko chorú Zuzku

HUMENNÉ / Viete si predstaviť, že by ste sa sami starali o 6 detí? Aj v prípade, že by mali oboch rodičov, bola by to poriadne náročná misia. V Lackovciach pri Humennom žije 32-ročná Zuzana, a na svojich šesť detí je úplne sama. Každý mesiac zostáva rodine na živobytie necelých sto eur. Z toho musí mama kúpiť jedlo, zaplatiť deťom cestu do školy a dúfať, že sa zvýši aj na lieky pre malú Zuzku. Štvorročné dievčatko má totiž vážnu diagnózu a je v programe na transplantáciu pečene.

Malá Zuzka trpí vážnou diagnózou 

"Zuzka, ona má problémy s pečeňou," povedal Marko. Tieto slzy malého chlapca patria jeho 4-ročnej sestre Zuzke. Dievčatko žije s vážnou diagnózou a napriek tomu je to živé striebro. Práve o Zuzku majú najväčšie obavy.

"Sme v programe na transplantáciu pečene, dve operácie má za sebou," uviedla mama Zuzana. Mama každý mesiac len tŕpne, či jej ostanú peniaze na Zuzkine lieky. Na 6 detí je sama. 7 člennej rodine ostáva na živobytie žalostne málo.

Deti neboli plánované, pani Zuzana na nich nedá dopustiť

"Zostane mi sto eur a to musím počítať družinu, cestu do školy. Stále niečo chýba, buď Zuzkine lieky, drogéria, autobus do školy, mám ich šesť a som na nich sama. Najťažšie je to, že nemôžem ísť do práce na viac hodín len na nejaké brigády," vysvetlila Zuzana finančnú situáciu. 

Zuzana má 32 rokov a priznáva, že takú veľkú rodinu neplánovala, no zažila situácie, o ktorých rozhodol niekto iný. "Večer prišiel a keďže bol vyšší a svalnatý. Ja som s ním bola 24 hodín denne, tam bola bitka za bitkou, tam nebolo nič pekné," uviedla Zuzana. 

"Zuzana si prešla zlými vecami, viem, čím si prešla, čo si prechádza," povedala kamarátka Lenka. "Deti neboli plánované, ale ja ich veľmi milujem a urobím pre ne všetko. Exekútor vymáha náhradné výživné od úradu práce, pošle raz za polrok, raz za rok... 30, 40 eur, keby nebolo pomoci od ľudí, ani si to neviem predstaviť," uviedla smutne Zuzana. 

Na Vianoce hlavne zdravie 

Aj tieto deti písali list Ježiškovi. Žiadne drahé hmotné veci neprosili. Myslia hlavne na Zuzku. "Neželali si nič také, len aby sme boli spolu, zdraví, aby sme spolu niekam išli, lebo my spolu nikam nechodíme," povedala Zuzana. 

Vďaka anonymnému darcovi z Košíc sme rodinke mohli nakúpiť potraviny aj drogériu. Hoci doposiaľ si deti písali úlohy v kuchyni, teraz už majú svoje písacie stolíky. Jeden z nich sa im do izby zmestil iba vďaka tomu, že dve postele vystriedala jedna nová poschodová. A rodina vie, že to všetko iba vďaka úplne cudzej osobe, ktorú ani nepoznajú. 

Darčeky sme chceli deťom ukázať až pred Štedrým dňom. No keď malá Zuzka zbadala v dodávke ružovú škatuľu, bolo rozhodnuté. "Toto som chcela, presne také tu. Je to pekné, ale ten hrebeň je naozajstný. Tu sa budeme maľovať aj lakovať nechty. A tu bude to zrkadlo," povedala s nadšením Zuzka. 

Pod stromčekom našli aj práčku

S nadšením vynášali všetko, čo sme priviezli a trúfli si aj na najťažšie veci. Predstavte si, mama šiestich detí doteraz prala bielizeň v rukách. Doma síce práčku mali, no nefungovala. "Ja keď som videla tú práčku, ja som ani slov nemala. Je to úžasné a veľmi pekne za to ďakujem," uviedla Zuzana. 

V tomto dome síce chýba to, čoho je niekde ide prebytok, no lásky majú na rozdávanie. Dokazovali nám to každou chvíľou strávenou u nich doma. A najviac emócií bezprostredne prejavila tá, o ktorú majú najväčší strach. "Sú skromný, strašne dobre vychované, milé deti, slušné. Aj keď nemajú všetko, vedia sa podeliť aj s jedným cukríkom," uviedla Lenka. "Veľmi si to vážim a nikdy na túto pomoc nezabudnem fakt, že sú to darované Vianoce. Krásne je to," dodala Zuzana. 

Najčítanejšie správy