Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Súd rozhodol o peniazoch po nebohom Františkovi Böhmovi: Pol milióna eur prepadne štátu
Zdielať na

Súd rozhodol o peniazoch po nebohom Františkovi Böhmovi: Pol milióna eur prepadne štátu

BRATISLAVA / Prípad korunného svedka prokuratúry a NAKA Františka Böhma pokračuje aj po jeho samovražde. Úrad špeciálnej prokuratúry žiadal Špecializovaný trestný súd o zhabanie finančných prostriedkov v sume 500 tisíc eur. Súd vyhovel prokurátorovi a peniaze prepadnú štátu. Böhm sa po začatí vyšetrovania zločineckej skupiny takáčovcov, ktorú Böhm finančne podporoval aj z kšeftov s vratkami DPH a obchodmi s minerálnymi olejmi. V skupine s Böhmom NAKA stíha aj bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

ŠTS skončil pred 14:00 rozhodovanie o zhabaní Böhmových 500 tisíc eur. Prokurátor žiadal, aby peniaze prepadli štátu. Pol milióna bolo zaistených do trestného konania a nie je dôvod pochybovať o tom, že peniaze pochádzajú z trestnej činnosti Böhma, uviedol krátko pred rozhodnutím súdu prokurátor. Sudca špecializovaného trestného súdu Marian Mačura rozhodol vo veci nebohého tak, že sumu 500 tisíc eur bude zhabaných v prospech štátu. 

"Súd rozhodol o zhabaní vecí, a to o finančnej čiastky, ktorú vydal do trestného konania nebohý František Böhm. Súd skonštatoval, že tieto peniaze mali pochádzať z jeho trestnej činnosti ku ktorej sa priznával. Jednalo sa o ekonomickú trestnú činnosť," informoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Michal Šúrek. 

​Podľa uznesenia súdu je nepochybné, že skutky, pre ktoré bol Böhm trestne stíhaný sú trestnými skutkami. To ale neznamená, že ostatné osoby, ktoré sú s Böhmom naďalej stíhané, skutky aj spáchali. O tomto dnešné rozhodnutie súdu nie je. Podľa sudcu, dedici po Böhmovi voči uzneseniu súdu môžu podať sťažnosť, prokurátor sa sťažnosti vzdal. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné. 

Böhmovi trestné stíhanie v roku 2021 zastavili trestné stíhanie, pretože zomrel. Böhm vyšetrovacím orgánom v začiatkoch stíhania sám vydal pol milióna eur, o ktorých dobrovoľne vyhlásil, že sú jeho a pochádzajú z jeho trestnej činnosti. Sudca žiada od prokuratúry návrh dôkazov pre preukázanie jeho tvrdení. Ide o súdne rozhodnutia o trestnom stíhaní. Sudca chce ale najmä preveriť dôkazne, že peniaze naozaj pochádzajú z trestnej činnosti. 

Budú sa preto čítať zápisnice z prvotných výsluchov 28.9.2020 a ďalšie, ktoré Böhm poskytol polícii a prokuratúre počas svojho života v postavení trestne stíhanej osoby. Ďalej budú čítať zápisnice Mateja Zemana zo dňa 19.8.2020 a iné. Taktiež budú na súde čítať aj zápisnicu z výpovede svedka Csabu Dömötöra z 20.8.2020 a aj zápisnicu svedka Petra Kaňucha.

Súvisiace články

Najčítanejšie