Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Špecializovaná firma odtajnila informácie: Počas návštevy pápeža na Slovensku zneškodnili dron
Zdielať na

Špecializovaná firma odtajnila informácie: Počas návštevy pápeža na Slovensku zneškodnili dron

BRATISLAVA / Tri mesiace po návšteve pápeža na Slovensku vychádzajú na povrch zaujímavé detaily. Podľa portálu Jerusalem post mala zasahovať izraelská bezpečnostná firma. Všetko pre dron.

V Šaštíne sa 15. septembra na pútnickom mieste so svätým otcom Františkom stretlo približne 60 tisíc ľudí. Na mieste došlo k incidentu, ku ktorému sa po čase vyjadrila izraelská spoločnosť D-Fend, ktorá zabezpečovala počas návštevy hlavy cirkvi ochranu vzdušného priestoru. Správu priniesol portál Jerusalem post.com.

Potenciálne nebezpečenstvo mal vyvolať jeden z dronov, ktorý sa v blízkosti pohyboval. Ten mal byť vlastnoručne vyrobený. "EnforceAir odrazil nežiadúci dron a poslal ho späť do pôvodnej vzletovej pozície, ďaleko od veľkého davu," uviedla spoločnosť pre portál. 

Pôvodne ho bezpečnostné zložky chceli odstrániť pomocou rušičky. Nakoniec vyhodnotili, že táto možnosť by narušila priebeh. Napríklad tým, že by prerušila živý prenos a znefunkčnila miestne telefóny. To však vyhodnotili ako riziko. Nasadili preto najnovšiu technológiu proti dronom. "Enforce systém pomocou rádiových vĺn a kybernetických technológií spozoroval neznámy objekt. Pomocou systému môže používateľ lokalizovať vysielateľa signálu a preprogramovať jeho dráhu," konštatoval Robert Hilton z Globsec. 

Dron tak môže ovládane zosadnúť na inom mieste, mimo monitorovaného územia a to bol aj prípad omše v Šaštíne. "Prípad nebol vyhodnotený ako bezpečnostná hrozba. Z takticko-bezpečnostného hľadiska nie je možné uvádzať detaily," informovala hovorkyňa Ministerstva vnútra SR, Barbara Túrosová. 

Vo vzduchu bolo počas podujatí viacero dronov, tie polícia vyhodnotila ako priateľské. Komu daný dron patril, a to či sa v prípade začalo trestné stíhanie tak zatiaľ nie je známe. "Dron môže byť použitý aj ako zbraň ale nie len on môže byť použitý aj na diskreditáciu osoby a podobne. Hlavný problém s dronom je ten, že je strašne ľahko dostupný," konštatoval bývalý riaditeľ Úradu pre ochranu ústavných činiteľov a diplomatických misií, Peter Krajčirovič. 

Na zneškodnenie nebezpečných dronov sa používajú napríklad aj rušičky, či dokonca vycvičené dravce. Postupne sa zdokonaľujú aj iné technológie, ktoré hrozbu odvrátia úplne nenápadne. Tak ako tomu bolo aj v Šaštíne, kde si zásah nikto z desať tisícov účastníkov nevšimol.

Súvisiace články

Najčítanejšie