Zatiahnuté
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Šéf komory záchranárov Majerský odkazuje všetkým: Boli sme bojovať za slovenského pacienta
Zdielať na

Šéf komory záchranárov Majerský odkazuje všetkým: Boli sme bojovať za slovenského pacienta

BRATISLAVA / Chcel kolegom vybojovať vyššie platy, napokon skončil na policajnej stanici. Šéfa komory záchranárov pred parlamentom zatkla polícia. Vraj porušil zákon, keď v núdzovom stave zvolal protest. Záchranári tvrdia, že prišli každý za seba upozorniť na zlé pracovné podmienky a na to, že mnohí z nich radšej pôjdu slúžiť do zahraničia.

Krátko potom, čo pred parlamentom dozneli záchranárske sirény, polícia zadržala Františka Majerského, šéfa komory záchranárov a predviedla ho na policajnú stanicu v centre mesta. "Bol predvedený na vysvetlenie na obvodné oddelenie vzhľadom na to, že neuposlúchol výzvu príslušníka policajného zboru a platí zákaz zhromažďovania nad 6 osôb," vysvetlil minister vnútra Roman Mikulec. Prišli ho tam čakať aj kolegovia, ktorí s ním pricestovali do Bratislavy z Popradu. 

Napokon krátko pred 19. hodinou vyšiel spolu s viceprezidentom. "Žiadny protest, žiadne zhromaždenie, len poďakovanie poslancom. Dodržiavali sme platné nariadenia, mali sme všetci rúška," konštatoval viceprezident Michal Weinciller. 

Šéf komory záchranárov: My sme poslali všetkým 150 poslancom list, nikto sa neozval

Na políciu za záchranármi prišiel opozičný líder strany Smer- SD Robert Fico spolu s Robertom Kaliňákom a ponúkli šéfovi komory záchranárov pomoc. František Majerský nerozumie načo takéto činy, keď oni ako komora poslali poslancom list. "Som prekvapený, že teraz nás ide niekto z opozičných poslancov riešiť, my sme poslali všetkým 150 poslancom list. Do dnešného dňa sa nám nikto neozval," reagoval Majerský. 

Podľa jeho slov za stav, v akom sa nachádza zdravotníctvo, nemôže len aktuálna vláda, ale tieto problémy začali pred viac ako 10 rokmi. "Všetci, ktorí sú v Národnej rade SR by si mali spytovať svedomie, všetci," odkázal František Majerský. Policajtom poďakoval, správali sa k nim slušne, nerozumie ale prečo ich predviedli, a keď sa konajú masové hromadné protesty, kde sú aj starší ľudia bez rúšok tak nikoho do CPZ nezobrali. "Ja sa pýtam, prečo sme tu boli, ale hovorím ešte raz, náš odkaz bol jasný: my sme dnes prišli poďakovať všetkým poslancom - koaličným aj opozičným. Nech si na nás niekto prestane robiť politiku," odkázal všetkým. "My sme dnes boli bojovať za slovenského pacienta. Dali sme im nádej, že za nich budeme bojovať," uzavrel František Majerský. 

Viceprezident komory Michal Weinciller považuje konanie polície za absurdné. "Za to, že chceme zlepšiť podmienky záchranárov, za to, že chceme, aby o 3 či 4 roky prišla sanitka ku občanovi tejto krajiny tak za to, že sme vyjadrili názor sme skončili na 4 hodiny doslova za mrežami. To je tak absurdné. To je na zváženie, či má vôbec zmysel zostať v tejto krajine," okomentoval situáciu viceprezident Weinciller. 

Súvisiace články

Najčítanejšie