Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Drucker a Hlina sa spojili: Matovič je blázon, chceme byť normálnou alternatívou pre státisíce občanov
Zdielať na

Drucker a Hlina sa spojili: Matovič je blázon, chceme byť normálnou alternatívou pre státisíce občanov

BRATISLAVA / Stalo sa to, čo nikto nečakal. Politickú spoluprácu ohlásila strana Dobrá voľba Tomáša Druckera. Jej členom sa stane Platforma umiernených, za ktorou stojí odídenec z KDH Alojz Hlina. Zo strany odišiel po tom, čo Kresťansko-demokratické hnutie nedokázal, ako predseda, úspešne priviesť do parlamentu.

Dohodli sa na spojení. Nové politické spojenectvo vytvorili strany Dobrá voľba Tomáša Druckera a Platforma umiernených konzervatívcov Alojza Hlinu. "Rozprávať nestačí, dôležité sú činy. Našim cieľom je posilniť rozumnú stredovú politickú alternatívu. Chaos a nekompetentnosť ani populizmus a extrémizmus ľuďom na Slovensku život nezlepšia," poznamenal Drucker na svojom oficiálnom profile na sociálnej sieti. 

"Dobrá voľba a Platforma umiernených konzervatívcov sa spája. Kto môžete držte prípadne palce. Ak máte potrebu zahejtovať, skúste prípadne napočítať do desať. Keď aj potom Vás chuť neopustí, skúste ešte raz," reagoval aj Alojz Hlina. 

"Sme presvedčení́, že umiernenosť je v politickom aj občianskom živote tmelom spoločnosti ako aj nástrojom udržateľného rozvoja a spoločenského zmieru. Politický extrém, populizmus a radikalizmus v ktoromkoľvek politickom prúde vedie k spoločenskému rozvratu a ohrozuje základy demokratického štátu" uviedli v spoločne podpísanej dohode, ktorá každému zaručuje aj individuálnu politickú identitu. 

V dokumente zdôraznili aj to, že len vzájomná́ tolerancia a slobodná súťaž̌ konkurenčných demokratických ideológií, koncepcií a programov vedie k ekonomickému, sociálnemu a kultúrnemu pokroku. "Snaha zničiť̌ jeden druhého z ktorejkoľvek časti ideologického spektra vedie k zvyšovaniu napätia a spoločenskému rozvratu. Súčasná́ vláda ani parlamentná́ opozícia nereprezentuje skupinu občanov politického stredu, ktorí́ sú́ znechutení́ zástupnými spormi, populizmom bez reálnych výsledkov a celkovým spôsobom vedenia politiky z oboch strán," uvádza dokument ďalej. 

Veľké očakávania a minimálne preferencie?

Exminister zdravotníctva a vnútra Tomáš Drucker pre Noviny PLUS TV JOJ uviedol, že on ako osoba je pomerne jasne poznateľný. "To, že sa nám nedarí vytvoriť niečo, čomu by ľudia verili, je možno aj tým, že tých strán je strašne veľa," poznamenal Drucker a dodal, že s Alojzom Hlinom a jeho platformou ho spája podobný svetonázor a obaja sa zhodli aj na programe a hodnotových veciach.  

"Chceme byť alternatívou voči fašistom, populizmom, ale aj bláznom, ktorí tu sú," poznamenal Drucker, pričom ako blázna špecifikoval práve Igora Matoviča, ktorý stojí v čele: "Vedenie na čele s Igorom Matovičom nepovažujem za smiešne. Máme tu viac cirkusu, ako zodpovedného vedenia štátu a myslím si, že v tomto názore nie som osamotený." Drucker zároveň pre Noviny PLUS zdôraznil, že musia vytvoriť niečo silnejšie, čo má potenciál. Netajil sa ani tým, že majú v pláne otvoriť státisíce voličov a to primárne zo stredu. 

"Ja som pozitívny človek. Dá sa aj vzdať, ale to nie je výzva. Ani si nemyslím, že čím viacej prúžkov, tým viac Adidas,"reagoval pre Noviny PLUS TV JOJ Alojz Hlina reagujúc na minimálny výtlak. Cestou podľa neho nie je ani to, aby neustále vznikali spoločné subjekty. "Spájanie nie je slabosť. Spájanie je schopnosť," uviedol Hlina s tým, že všetci sme dietky božie so svojou minulosťou. Dobrý predpoklad je podľa neho práve schopnosť spojiť sa. "Nemáme v sebe kultúru spájania. Silné národy, spoločenstvá a krajiny, sú silné preto, že sa dokázali spojiť," pokračoval Alojz Hlina, ktorý si uvedomuje, že na politiku jednoduchá matematika nefunguje. 

"V politike matematické načítavania nefungujú. V matematike je 1+1 dva. V politike môže byť 1+1 päť, ale aj mínus 2," pokračoval bývalý predseda KDH a na záver dodal: "Keď sa na Slavkovskom štíte odtrhne malá gulička, tak do Lomnice príde celkom slušná snehová guľa. A o tom to je."

 

Súvisiace články

Najčítanejšie