Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Megan, ktorá kvôli väzeniu nechala doma ročného syna, je na slobode. Prezidentka jej odložila výkon trestu
Zdielať na

Megan, ktorá kvôli väzeniu nechala doma ročného syna, je na slobode. Prezidentka jej odložila výkon trestu

BRATISLAVA / Mamička Megan, ktorá sa dostala do väzenia pre drogy, je na slobode. Prezidentka Zuzana Čaputová jej odložila výkon trestu. Megan musela opustiť svojho ročného syna. Zaplietla sa do drogového biznisu kvôli svojmu priateľovi. O tehotenstve sa dozvedela len deň pred policajnou akciou. Ihneď súhlasila s dohodou o vine a treste. Nechcela totiž rodiť vo vyšetrovacej väzbe.

Prezidentka Zuzana Čaputová podľa informácií televízie JOJ rozhodla o prepustení v ďalšom podobnom prípade a v jednom odložila nástup na výkon trestu. 

"Rozhodla som sa v prípade troch mamičiek, ktoré sú matkami batoliat, rozhodnúť v jednom prípade o odložení trestu a v dvoch prípadoch o prerušení trestu," uviedla pre televíziu JOJ prezidentka Zuzana Čaputová. "Neznamená to rozhodnutie o udelení milosti. Pri tom prerušení výkonu trestu som sledovala predovšetkým záujem dieťaťa, aby maminy mohli byť pri ročných dieťatkách a malých batoľatách," dodala prezidentka. 

Rokovala aj s ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou. "Slovenská republika musí spraviť kroky dopredu, aby aj systémovo zmenila prístup k výkonu trestu matiek s deťmi. Takéto zariadenie zatiaľ na Slovensku nemáme. Je to štandard v iných západoeurópskych krajinách. Som rada, že aj pani ministerka to vníma ako silnú, akútnu potrebu. Dúfam, že už budúci rok by sa mohlo takéto zariadenie na Slovensku vyskytovať," dodala prezidentka.

Ak sa tak stane, matky s deťmi do troch rokov by mohli za istých podmienok byť spolu so svojimi deťmi. Podľa Zuzany Čaputovej by novela trestného zákona mala posilniť používanie alternatívnych trestov. Napríklad trestu domáceho väzenia. 

"Nateraz to znamená pre tieto matky byť s batoľatami doma, kým sa systémovo nevyrieši možnosť buď výkonu trestu s nimi alebo alternatívneho trestu. Neznamená to nateraz udelenie milosti," dodala na záver Zuzana Čaputová. 

O mladej mamičke Megan sme informovali koncom novembra. Matka ročného syna musela nastúpiť do väzenia. Dôvodom je obrovská chyba, ktorú oľutovala. Tento prípad naplno odkryl nedokonalosť slovenského justičného systému. 

"Dal mi Boh, že som ho videla chodiť, že som mu videla prvé zuby, že mi povedal mama," povedala v posledných chvíľach na slobode Megan di Martino, ktorá trávila posledné minúty so svojím synom. Čakal ju takmer 7- ročný trest za mrežami. Megan sa zaplietla do drogového biznisu kvôli svojmu priateľovi. O tehotenstve sa dozvedela len deň pred policajnou akciou. Ihneď súhlasila s dohodou o vine a treste. Nechcela totiž rodiť vo vyšetrovacej väzbe.

Po pôrode sa výkon trestu automaticky odložil o jeden rok. V civilizovaných štátoch Európy následne matky putujú do špecializovaného väzenia, kde môžu mať deti pri sebe. Slovensku takéto zariadenie aj napriek sľubom z minulosti chýba.

​Megan z väzenia napísala do spravodajskej redakcie TV JOJ list. "Bola som mladá a hlúpa a teraz za to nesiem následky," napísala v liste. 

"Moja prvá noc bola hrozná. Nedokázala som spať. Stále som sa iba prehadzovala a mala nočné mory. Na druhý deň som vedela, že lieky, ktoré mi boli odporučené budú potrebné, lebo tú bolesť neznesiem a totálne sa zrútim. To si ale dovoliť nemôžem, lebo chyby musím napraviť," píše v liste Megan. 

​Jej ďalší osud mala v rukách prezidentka Zuzana Čaputová. V rozhovore pre televíziu JOJ priznala, že ju prípad mladej Megan zaujal. Práve mladá žena jej totiž adresovala svoju žiadosť o zmiernenie trestu. Materiály už máme skompletizované Budúci týždeň budeme mať poradu k tejto, ale aj ďalším žiadostiam. Čiže momentálne je to v štádiu posudzovania," uviedla prezidentka Zuzana Čaputová v rozhovore začiatkom decembra. 

"Zníženie trestnej sadzby, alebo tá úľava, alebo zmiernenie trestu, ktoré prezident v rámci inštitútu môže udeliť, sa zatiaľ nedialo zmenou druhu trestu. Samozrejme sa budeme navrhovať aj touto možnosťou," dodala v rozhovore prezidentka Zuzana Čaputová. 

Väznice pre matky s nezaopatrenými deťmi na Slovensku nemáme

Slovensko pred sebou roky tlačí problém zvaný väznice pre matky s nezaopatrenými deťmi.  "Splnenie tejto úlohy je nastavené do konca roka 2023," uviedol hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla. Otázkou je ale, či aj naozaj.

Štatistiku o tom, koľko je na Slovensku odsúdených matiek s nezaopatrenými matkami, neevidujeme. "Uvedenú štatistiku nemáme k dispozícii," uviedlo v stanovisku Ministerstvo spravodlivosti SR. "Je to stará téma. Naozaj nerozumiem tomu, že prečo nie je nejaká politická vôľa toto riešiť," hovorí psychologička Sylvia Dančiaková. 

Práve preto, že štát v súčasnosti nedokáže zabrániť odlúčeniu matky od malého bábätka, mal by pri udeľovaní trestov zvažovať alternatívu. Tvrdí to ombudsmanka Mária Patakyová. "Z pohľadu zachovania práva na súkromný a rodinný život považujem za vhodnejšie nastavenie systému spôsobom, aby boli matkám maloletých detí ukladané alternatívne tresty, ktoré by boli vykonávané v domácom rodinnom prostredí," hovorí Patakyová.  

Vo vyjadreniach zachádza ešte ďalej a tvrdí, že v podobných prípadoch ako v prípade Megan, by malo byť jednoznačne preferované udelenie domáceho väzenia. "Namiesto zriadenia väzenského pavilónu pre matky s maloletými deťmi, v ktorých by malé deti vyrastali v prostredí, ktoré je spojené s represiou," hovorí z odboru Kancelária verejného ochrancu práv Michaela Pavelková. "Ja keby som mala byť desať rokov doma, sedieť doma, tak ja budem, len aby som bola  stým malým," hovorí mamička Megan. 

Súvisiace články

Najčítanejšie