Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Veľké zmeny v živote Megan. Ešte včera mala väzenské raňajky a dnes už mohla kupovať darčeky pre syna
Zdielať na

Veľké zmeny v živote Megan. Ešte včera mala väzenské raňajky a dnes už mohla kupovať darčeky pre syna

BRATISLAVA / Celé Slovensko sleduje príbeh mladej mamičky Megan, ktorá musela ísť do väzenia, a to v čase, keď jej synček oslávil prvé narodeniny. Mala si odpykať viac ako 6 - ročný trest za predaj drog. Ešte včera za mrežami raňajkovala, no dnes je už na slobode a môže svojho synčeka vyobjímať a kúpiť mu vianočný darček. Na slobodu sa dostala vďaka prezidentke Zuzane Čaputovej.

"Keď som vošla dnu, malý ku mne ihneď utekal, objal ma, ľahol mi na hruď," opísala prvé pocity mama Megan Di Martino. Pre malého Alexisa to mali byť veľmi smutné Vianoce. Všetko sa zmenilo, keď sa jeho mama vrátila domov. "Sa na mňa pozeral, mojkal ma, pozeral, mojkal ma. Bolo to veľmi, veľmi pekné," vyjadril sa Megan. 

Megan vo väzení predpísali lieky, aby zvládala odlúčenie od svojho synčeka. Na Vianoce mu poslala aspoň pohľadnicu. Rozhodnutie prezidentky Zuzany Čaputovej jej oznámili cez malé okienko vo dverách cely. "Pri tom prerušení výkonu trestu som sledovala predovšetkým záujem dieťaťa," okomentovala svoje rozhodnutie prezidentka Zuzana Čaputová. "Idete domov, pobaľte sa, máte prerušený výkon trestu. Ja som nevedela, čo mám skôr robiť. Ja som spadla na zem a som začala plakať a plakať. Nechcela som tomu veriť," opísala svoje prvé dojmy matka Megan. 

Megan najbližších o prepustení neinformovala, pretože ich chcela prekvapiť. Ponáhľala sa čo najskôr domov k svojmu synčekovi, keďže Alexisa mesiac nevidela. Odlúčenie od matky už na ňom zanechalo stopy. "Mám taký pocit, že mi hovorí mami kde si bola? Trošku na mňa pozabudol, slovo mama už nehovorí a bolo to len mesiac," konštatovala Megan. 

Megan nie je definitívne na slobode a jej trest sa nezrušil. Na ťahu je teraz štát, aby pre odsúdené matky s deťmi vyčlenil špeciálnu väznicu alebo umožnil použitie monitorovacích náramkov. "Myslím si, že Slovenská republika musí urobiť kroky dopredu, aby aj systémovo zmenila prístup k výkonu trestu matiek s deťmi," vyjadril sa prezidentka Zuzana Čaputová. "Že aká alternatíva sa pre mňa nájde, nie pre mňa, ale pre môjho syna, aby som s ním mohla byť," komentovala možné alternatívy Megan. Mladá rodina tak vďaka rozhodnutiu prezidentky získala pre seba spoločný čas. Ide o jeden z najcennejších vianočných darov, aké na svete existujú. "Tieto Vianoce budú fakt zázračné, budú veľmi zázračné. A navždy zostanem vďačná. Navždy, navždy," odkázala Megan. 

Celý rozhovor s Megan po jej návrate domov:

Súvisiace články

Najčítanejšie