Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Exkluzívny prieskum pre Na hrane TV JOJ: Každý štvrtý Slovák sa ťažko dostane k obvodnému lekárovi
Zdielať na

Exkluzívny prieskum pre Na hrane TV JOJ: Každý štvrtý Slovák sa ťažko dostane k obvodnému lekárovi

BRATISLAVA / Dostupnosť zdravotnej starostlivosti je stále problematická. Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre reláciu televízie JOJ Na hrane ukázal, že každý štvrtý opýtaný sa len ťažko dostane k svojmu všeobecnému lekárovi. Mnohí totiž ordinujú len telefonicky, alebo mailom. Podľa ministra zdravotníctva sú skrátka extrémne vyčerpaní.

Z prieskumu vyplýva, že viac ako 57 percent ľudí sa dostane k lekárovi bez problémov, takmer 25 percent ale má problém. Pre 24,7 percenta ľudí je náročné získať starostlivosť všeobecného lekára počas pandémie. Pre 11,7 percenta opýtaných je to náročné, pretože lekár ordinuje len telefonicky alebo e-mailom. Ďalších 6,7 percenta má s dostupnosťou starostlivosti problém, pretože ich lekár má veľa pacientov a treba u neho dlho čakať.  Takmer 20 percent opýtaných odpovedať nevedelo, pretože v poslednom období nepotrebovalo starostlivosť všeobecného lekára. 

TV JOJ/AKO

​Z prieskumu ďalej vyplýva, že viac ako 12 percent opýtaných vo veku od 18-33 rokov má problém dostať sa k lekárovi, pretože ordinuje len e-mailom alebo telefonicky. Vo veku 34-49 rokov má takýto problém 13 percent ľudí. Štyri percentá opýtaných vo vekových kategóriách 18-33, 34-49, 50-65 rokov považuje návštevu u lekára za náročnú, pretože potrebujú negatívny test, ktorý si nemôžu dovoliť. 

TV JOJ/AKO

​Najväčší problém s dostupnosťou starostlivosti u obvodného lekára majú ľudia v Trnavskom kraji. Nasleduje Žilinský a Košický kraj. V týchto krajoch uviedli respondenti, že je návšteva lekára náročná práve kvôli ordinovaniu cez telefón alebo e-mail. 

TV JOJ/AKO

​Mierne problémy zaznamenali skôr ženy, mladší opýtaní, menej vzdelaní a občania slovenskej národnosti. 

TV JOJ/AKO

TV JOJ/AKO

TV JOJ/AKO

​Prieskum pre reláciu Na hrane prichádza nie len v čase pandémie, ale aj v čase, keď sa politici zaoberajú reformou nemocníc. Pri hľadaní podpory minister používal príklady zo zahraničia. "Reforma Dánska spôsobila, že efektivita ambulantného sektora sa zvýšila o 50 percent. Takže reforma nemocníc musí začať ambulanciami," uviedol v novembri predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. 

Práve to bola jedna z podmienok, aby reformu podporilo aj hnutie SME RODINA. Boris Kollár so zástupcami lekárskych združení a so župami o tom podpísal memorandum. Minister odvetil, že klopú na otvorené dvere. "Súčasťou legislatívneho návrhu je aj reforma ambulantného sektora, ktorá plánuje zaviesť nový spôsob definovania minimálnej siete poskytovateľov všeobecnej ambulantnej starostlivosti pre dospelých, ako aj pre deti a dorast, s cieľom zlepšiť situáciu s nedostatkom lekárov pre obyvateľov v miestnej dostupnosti na úrovni okresov," píše sa v stanovisku ministerstva zdravotníctva. 

"Lekári ambulantní, tak ako aj všetci ostatní sú v posledných niekoľko mesiacov až rokov podstatne viac vyťažení, A sú vyťažovaní samozrejme aj očkovaním, hlavne cez víkendy," uviedol minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Zároveň dodal, že všetci robia, čo sa dá, prílev pacientov je ale veľký. Zlepší sa to podľa neho až keď bude menej pacientov. "Verím tomu, že keď tá situácia sa trochu upokojí po stránke epidemiologickej, tak sa každý dostane k svojmu lekárovi," dodal minister zdravotníctva. 

Agentúra AKO robila kvantitatívny prieskum (CATI) na vzorke tisíc respondentov v termíne od 7. do 13.12.2021. 

Súvisiace články

Najčítanejšie