Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
REMIŠOVÁ: Férový systém podpory regiónov sa stal realitou. Ani nie, reaguje poslanec a primátor Miro Kollár
Zdielať na

REMIŠOVÁ: Férový systém podpory regiónov sa stal realitou. Ani nie, reaguje poslanec a primátor Miro Kollár

BRATISLAVA / Férový systém podpory sa stal realitou. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) takto hodnotí rok 2021 v regionálnom rozvoji. Informuje o tom Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR v tlačovej správe. Primátor Hlohovca Miroslav Kollár nesúhlasí.

„Za kľúčové v oblasti regionálneho rozvoja považujem, že sme v tomto roku pripravili a presadili novelu zákona o podpore najmenej rozvinutých okresov. Slovensko sa nemôže plnohodnotne priblížiť k vyspelej Európe, ak sa jeho najzaostalejšie regióny nepriblížia k Bratislave,“ zhodnotila Remišová.

Z dotácií v oblasti podpory regionálneho rozvoja dostali okresy Kežmarok, Lučenec, Poltár, Revúca, Rimavská Sobota, Rožňava, Sabinov, Sobrance, Svidník, Trebišov, Veľký Krtíš a Vranov nad Topľou takmer päť miliónov eur. V rámci eurofondového integrovaného regionálneho operačného systému vyhlásilo ministerstvo v tomto roku 11 výziev za zhruba 220 miliónov eur.

V oblasti podpory inovácií MIRRI začalo spoluprácu s univerzitou Massachusetts Institute of Technology, vďaka čomu môžu slovenské vedecké tímy spolupracovať s expertmi danej univerzity a získať podporu do výšky 30-tisíc amerických dolárov. MIRRI sa tiež pripravovalo na čerpanie prostriedkov z Fondu na spravodlivú transformáciu (FST) pre dodržiavanie Európskej zelenej dohody a dosiahnutie klimatickej neutrality Európskej únie, pričom pre Slovensko je vyčlenená suma 459 miliónov eur.

Miroslav Kollár má iný názor

Bývalý člen strany Za ľudí, ktorý je aktuálne predsedom mimoparlamentnej strany Spolu a v parlamente sedí v opozícii, ako nezaradený poslanec, je aj primátorom mesta Hlohovec. "Chápem, že ministerka okrem iného aj regionálneho rozvoja sa chváli redistribúciou európskych peňazí do najviac zaostávajúcich regiónov, ale z môjho pohľadu bol rok 2021 z hľadiska systémovej podpory regionálneho rozvoja rokom nevyužitých šancí," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ.

Nedostatkov vidí hneď niekoľko. "Partnerská dohoda pre nové programové obdobie 2021 – 2027 stále nie je a navyše nedostatočne využívame vnútorný rozvojový potenciál regiónov. Stále zostáva na môj vkus priveľa rozhodovania o regionálnom rozvoji aj peniazoch na centrálnej úrovni namiesto toho, aby bolo viac zodpovednosti aj zdrojov pustených dolu do územia. Ale pri centralistickom a etatistickom charaktere tejto vlády ma to už vlastne ani neprekvapuje," uzavrel dosluhujúci šéf mesta Hlohovec. 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie