Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spúšťa sa očkovanie detí: Lekár hlavného mesta Tomáš Szalay vysvetľuje, na čo by sa mali rodičia pripraviť
Zdielať na

Spúšťa sa očkovanie detí: Lekár hlavného mesta Tomáš Szalay vysvetľuje, na čo by sa mali rodičia pripraviť

BRATISLAVA / Vo štvrtok 6. januára spúšťa Bratislavský samosprávny kraj (BSK) očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov.Aplikuje sa typ vakcíny špeciálne schválený a určený pre túto vekovú kategóriu. Oproti štandardnej dávke pre dospelého človeka predstavuje len tretinovú dávku. Očkovať sa bude vo Veľkokapacitnom očkovacom centre v Národnom futbalovom štadióne. 

Doposiaľ bolo očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov určené len na základe odporučenia lekára pri riziku ťažkého priebehu ochorenia. Takouto formou ich bolo zaočkovaných niekoľko stoviek.

Župa informovala aj o tom, že registrácia na očkovanie je dostupná na stránke NCZI. Následne bude pridelené najbližšie možné miesto a termín očkovania, ktoré budú komunikované štandardne, formou SMS a e-mailu. 

Čím sa bude očkovať?

Na základe schválenia Európskou liekovou agentúrou (EMA) je vakcína Comirnaty od výrobcu Pfizer/BioNTech v súčasnosti už dostupná aj pre túto vekovú kategóriu bez obmedzenia. Zaregistrovať deti je teda možné aj bez odporúčania lekára. Pre deti sa aplikuje typ vakcíny špeciálne schválený a určený pre túto vekovú kategóriu. Oproti štandardnej dávke pre dospelého človeka predstavuje len tretinovú dávku.  

Prvé očkovanie už vo štvrtok

Prvé očkovanie detí vo veku od 5 do 11 rokov začína vo štvrtok 6. januára, teda na sviatok Troch kráľov. V tento deň bude samosprávny kraj očkovať výlučne deti v spomínanej vekovej kategórii a iba vopred zaregistrovaných. Prvá časť záujemcov už dostala pozvánky z Národného centra zdravotníckych organizácií.

„Očkovať začíname bezodkladne po tom, ako sa nám úspešne podarilo dotiahnuť všetky administratívne a zmluvné náležitosti so štátom. Tento týždeň predpokladáme, že spolu so spoločnosťou BIONT zaočkujeme všetkých, ktorí sa dosiaľ cez NCZI prihlásili do Čakárne v Bratislave. Pokračovať v očkovaní detí budeme 17. januára a potom podľa záujmu,“ upresnil Tomáš Szalay, riaditeľ odboru zdravotníctva BSK. 

Lekár Szalay odpovedá na základné otázky

Bratislavský samosprávny kraj upozornil rodičov, že posilňovacia (booster) dávka vakcíny proti COVID-19 je aktuálne určená len pre osoby od 18 rokov (vrátane).

Deťom sa v súčasnosti posilňovacia dávka nepodáva. Tzv. detská dávka sa podáva iba vo veku od 5 do 11,99 roka. Po dovŕšení 12 rokov už dieťa dostane plnú dávku. Vakcína sa podáva podľa veku, nie podľa hmotnosti. Rozhodujúcim kritériom je totiž vyzretosť (vek) imunitného systému. 

Lekár Tomáš Szalay, ktorý už rok vedie očkovanie v Bratislavskom kraji priznal, že očkovanie detí si vyžaduje úplne iný prístup, ako to je v prípade dospelých. "Je to komplikovanejší proces, detská vakcína a preto v ten deň nemôžu prísť ani staršie deti, ani dospelý," povedal Szalay s tým, že je dôležité, aby sa rôzne druhy vakcín, ale aj vekových skupín nemiešali. 

Lekár upozornil aj na to, že detský pacient vyžaduje úplne iný prístup, ako dospelý. "Musíme sa k nim správať citlivo, netlačiť na nich. Sú to 5 ročné deti a teda úplne iná cieľovka. Musíme s nimi zaobchádzať v rukavičkách," pokračoval Tomáš Szalay a uviedol, že župa pracuje aj na špeciálnom zábavnom programe, ktorý deťom pomôže prečkať dobu po vakcinácii.

Hlavný lekár bratislavského samosprávneho kraja upozornil aj na to, že pri očkovaní osôb mladších ako 18 rokov musí byť prítomný zákonný zástupca. Jeho osobnú prítomnosť nahradí iba notárom overené splnomocnenie. "Neprichádza teda do úvahy, aby rodičia s dieťaťom poslali starých rodičov, alebo staršieho súrodenca," zdôraznil Tomáš Szalay.

Lekár zároveň upozornil, že je nevyhnutné, aby deti po očkovaní boli v kľudovom režime. "Pri malých deťoch je veľmi dôležité, aby ich rodičia týždeň po očkovaní udržali v kľude, bez dvojfázových tréningov," uzavrel lekár pre Noviny PLUS TV JOJ. 

 

 

Súvisiace články

Najčítanejšie