Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Zmeny v poslaneckých kluboch: Juraj Šeliga do KDH?
Zdielať na

Zmeny v poslaneckých kluboch: Juraj Šeliga do KDH?

BRATISLAVA / Ani minulý rok nebol pre koalíciu jednoduchý a nezhody lídrov sa odrážali aj priamo v parlamentných kluboch. Najviac poslancov stratilo premiérovo hnutie Obyčajných ľudí, neisté je to aj s poslancom Linhartom z hnutia Sme rodina a veľké šachy boli v klube Liberálov, kde nakoniec skončilo krídlo Márie Kolíkovej po svojom odchode zo strany Za ľudí.

V klube OľaNO sa pre odlišné hlasovania opozíciou dlho hovorilo o vylúčení poslanca Čepčeka - aj sa tak na jeseň stalo. Nateraz je konzervatívny poslanec medzi nezaradenými. Pravdou ale je, že úzko spolupracuje s Jánom Podmanickým, ktorý odišiel zo Smeru-SD a poslancami, ktorí sa do parlamentu dostali na kandidátke kotlebovcov. "Zatiaľ je táto otázka je otvorená. Vylúčiť to nemôžem, ale ani potvrdiť," odpovedal na otázku, či niekam vstúpi Martin Čepček. 

Odchod poslanca pre obvinenia zo sexuálneho zneužívania

Z parlamentu pre vážne podozrenia musel odísť poslanec Ján Herák - jeho miesto ale obsadil náhradník a tak o poslanca klub neprišiel. Definitívne zbohom hnutiu ale dal po opakovanej kritike Igora Matoviča dnes už nezaradený poslanec Krošlák. "Práveže som rád, že som odišiel a potvrdzuje sa mi to stále pri každom jednom nejakom počine pána Matoviča, že som dobre urobil ako to bolo pri tých 500 eurovkách naposledy," vyjadril sa k svojmu odchodu Ján Krošlák. "Myslím si, že po roku, či po dvoch máme z 53 poslancov stále 51 tak to je veľmi silná súdržnosť," okomentoval svoj klub Igor Matovič. 

Opakovane kriticky sa k viacerým koaličným návrhom vyjadruje aj poslanec hnutia Sme rodina Linhart - ten najnovšie dokonca oficiálne požiadal o presadenie k poslancom opozície, hnutie ale zjavne zatiaľ neopúšťa. Naopak kollárovci dlhodobo avizujú skôr posilnenie klubu. "Ja som sa tiež viackrát vyhranil voči koalícii a neodchádzam. U nás sa počty budú meniť jedine smerom nahor," uviedol poslanec Peter Pčolinský. "Zatiaľ neplánujem zakotviť nikde," uzavrel Krošlák.

Nezaradený poslanec Juraj Šeliga do KDH?

Veselo bolo i medzi SaS a stranou Za ľudí po tom, čo po straníckej kríze strana Veroniky Remišovej prišla o poslanecký klub a ostali jej 4 poslanci v Národnej rade SR. A naopak odídencov pod krídlami Márie Kolíkovej prichýlila strana Richarda Sulíka. "Pozdravujem tých, ktorí šuškajú takéto veci a o nich neviem. Áno, som nezaradený, pretože nám zanikol klub. Keby sme mali klub, tak som poslanec Za ľudí oficiálne. Ja chcem robiť všetko preto, aby táto koalícia vydržala," reagoval poslanec Juraj Šeliga na informácie, že by vstúpil do KDH. 

Odchod krídla Márie Kolíkovej do SaS otvorili otázku, či nie je potrebné zmeniť koaličnú zmluvu i pomery rozdelenia ministerstiev. Zdá sa, že nakoniec pre udržanie koalície sa táto téma zatlačila do úzadia. Veronika Remišová a Mária Kolíková zostávajú na svojich postoch a nateraz sa nič nebude prerozdelovať. "Vláda v tomto zložení je uzavretá téma. Samozrejme, ak sa čokoľvek vyskytne čomu majú čeliť ministri, tak tomu budú čeliť a sa s tým vysporiadajú," vyjadrila sa ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. 

Súvisiace články

Najčítanejšie