Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Umelcom došla trpezlivosť: Môžeme už "prosím" otvoriť? Ktorý minister alebo ministerka o tom rozhodne a vyjadrí sa?
Zdielať na

Umelcom došla trpezlivosť: Môžeme už "prosím" otvoriť? Ktorý minister alebo ministerka o tom rozhodne a vyjadrí sa?

BRATISLAVA / Hoci sa avizovalo, že kultúra bude po 9. januári otvorená, zatiaľ tomu nič nenasvedčuje. Divadlá a kultúrne podujatia sa stali horúcim zemiakom, ktorý si medzi sebou prehadzuje ministerstvo kultúry a ministerstvo zdravotníctva. Nezriaďovaná kultúra zatiaľ krachuje a trpezlivosť došla aj umelcom v Slovenskom národnom divadle. Prečo je kultúra zatvorená, zatiaľ čo môžete ísť do kasína?

Vyzerá to tak, že covidom sa nenakazíte vo fitnescentre, v reštaurácii, krčme, kasíne, ani v nákupnom centre. Rozhodnutie súčasnej vládnej garnitúry nasvedčuje tomu, že táto "pliaga" a povestná "hnusoba" číha na ľudí, ktorí si prídu v respirátore sadnúť na divadelné predstavenie, alebo koncert. 

V Slovenskom národnom divadle sa trpezlivosť minula

Aktuálna situácia je zúfala aj podľa generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla Mateja Drličku. "SND nemá k dnešnému dňu od kompetentných úradov a inštitúcií žiadnu relevantnú informáciu, ktorá by nám pomohla zorientovať sa v obrovskom množstve protichodných správ a pripraviť sa na ďalšie fungovanie," povedal pre Noviny PLUS TV JOJ a dodal, že od prepuknutia pandémie vníma, že mnohí obyvatelia našej krajiny nepovažujú kultúru za nevyhnutnú súčasť ich životov.

"Osobne však verím, že členovia vlády a konzília odborníkov do tejto skupiny obyvateľstva nepatria a uvedomujú si, že kultúra zamestnáva tisícky ľudí a výrazne prispieva k tvorbe HDP," pokračoval šéf prvej scény.

"Rovnako verím, že so segmentom kultúry je potrebné komunikovať rovnako ako napríklad so segmentom služieb alebo gastroprevádzok. SND zamestnáva viac ako 800 ľudí. Pre mňa ako štatutára je nevyhnutné, aby sme dostali jasné informácie, a mohli tak efektívne a zodpovedné fungovať. Zodpovedne voči našim divákom aj našim zamestnancom,"dodal na záver. 

Umelci Činohry, Opery a Baletu prišli s otvoreným listom

Situácia so zatvorenými divadlami rozhnevala aj umelcov Slovenského národného divadla. Tí sa na vládu obracajú prostredníctvom otvoreného listu a výzvy na otvorenie kultúry. Pokladajú pritom len jedinú otázku: Prečo nemôže byť kultúra otvorená?

Zatiaľ čo v okolitých krajinách kultúra funguje, hoci v prísnom režime, zdá sa, že slovenská vláda na kultúru zabudla. Za Slovenské národné divadlo nám poskytli stanovisko demi sólista Baletu SND Adrian Szelle a členky Činohry SND Jana Kovalčíková a Diana Mórová. List redakcii Noviny PLUS TV JOJ zaslal člen Činohry SND Richard Stanke. Umelci s nastavením pravidiel sa odmietajú vyrovnať a bez boja sa nevzdajú.

Celé znenie otvoreného listu si môžete prečítať tu:

Kto o tom rozhodne naozaj rozhodne?

Priznáme sa, že v tejto situácii strácame prehľad. Kto to naozaj rozhoduje o veci otvorenia divadiel? Momentálne intenzívne pátrame, kam sa obrátiť. Je to ministerstvo kultúry, ktoré presúva zodpovednosť na ministerstvo zdravotníctva? Alebo ministerstvo zdravotníctva, ktoré pátra po dátach? Alebo konzílium odborníkov? Kto o tom rozhodne? Teraz sa zdá, že hnusoba zúri iba v divadlách a v koncertných sálach, alebo že sú to najrizikovejšie miesta. Je to naozaj tak? Pomáha zavretie divadiel k udržaniu hnusoby na uzde?

Uvedomujeme si, že situácia stále nie je jednoduchá, nákaza sa stále šíri, zdravotníci sú pod obrovským tlakom, nemocnice sú pod náporom pacientov. Nie je ľahké byť v tejto situácii živnostníkom, zamestnancom a ani zamestnávateľom. Každé odvetvie v sebe momentálne pri plnej prevádzke nesie svoje riziká. Zodpovednosť je na každom jednotlivcovi.

V čase otvorenia vlekov, fitnesscentier, reštaurácií  a ďalších prevádzok je opomenutie kultúrnych inštitúcií ako sú divadlá, či filharmónie nezmyselným krokom. Skúsenosť tvorcov z posledných dvoch rokov hovorí jasne. Prevádzka divadiel je bezpečná pre divákov. Najkritickejšie sú na tom interpreti a aj tu sa dokázali nastaviť také pravidlá, aby fungovanie bolo možné. 

Kultúrne inštitúcie dokázali spustiť a udržať prevádzku v covid semafore pre kultúrne podujatia, nastavili si bezpečný režim skúšok a testovania. 

Slovenské divadlá sú pripravené na otvorenie. Môžeme už "prosím" otvoriť? Ktorý minister alebo ministerka o tom už naozaj rozhodne a vyjadrí sa?

Radi by sme sa pridali ku kolegom z Čiech, Rakúska, Maďarska, Poľska, Slovinska, Chorvátska (kde mimochodom divadlá už v tejto tretej vlne nikdy nezavreli) a ďalším, kde sú jednotlivé kultúrne ustanovizne plne funkčné. 

 P.S. Ak existuje relevantný argument odborníkov a politikov v čom sú kultúrne podujatia väčším ohrozením pre šírenie vírusu, môže to otvoriť samozrejme debatu. Ale teraz sa zdá, že máme iba dáta o tom, ako sa v divadle medzi divákmi nikto nenakazil, či ako bolo v Belgicku takéto nariadenie zrušené súdom.  

Podpísaní členovia Činohry, Opery a Baletu SND

Nezriaďovaná kultúra je na kolenách

Popri kultúrnych inštitúciách, ktoré spadajú pod ministerstvo kultúry sa v kríze ocitla aj kultúra, ktorá si financie na svoje fungovanie zháňa svojpomocne. Za divadlo Petra Mankoveckého o neúnosnosti situácie prehovoril principál divadla, Šimon Ferstl. Ten otvorene priznal, že od nového roka sa, kvôli rastúcim cenám energií, zvýšili aj nájmy za priestory. "Okrem nás sa v rovnakej situácii nachádza aj priestor A4, ale aj divadlo STOKA," poznamenal s tým, že aj on vedeniu rezortu a vláde vyčíta to, že s kultúrnou obcou nekomunikuje. "Je to dosť frustrujúce," priznal s tým, že nezriaďovaná kultúra netuší, čo ju ďalej čaká, a na čo sa má pripraviť. "Povinnosť komunikovať cez rezort, ktorý máme, sa úplne odignorovala. Tí, čo by nám mali pomáhať a vystupovať v našom mene to nerobia," dodal pre Noviny PLUS TV JOJ a zdôraznil, že má pocit, akoby rezort kultúry neexistoval. 

Aj preto sa umelci rozhodli rezortu posielať výzvy prostredníctvom sociálnych sietí. Na Instagrame vznikol profil Zachráňme kultúru, ktorý zverejňuje každý jeden príhovor a apel, a to nielen na ministerku kultúry Natáliu Milanovú, ale aj na premiéra Eduarda Hegera (obaja OĽaNO). 

K umelcom, ktorí nerozumejú aktuálnemu nastaveniu patrí aj divadelný režisér a performer Tomáš Procházka, ktorý pôsobí nielen na Slovensku, ale aj v Českej republike. Ministerku Milanovú otvorene vyzval na to, aby si "začala robiť svoju prácu"

"Ja to vnímam ako jednu z najväčších kríz a som absolútne pohoršený, že pani Natália Milanová, ktorá by mala fungovať ako ministerka kultúry, tak funguje iba na papieri," povedal Procházka pre Noviny PLUS s tým, že táto existenčná kríza sa netýka len umelcov, ale aj ďalších sprievodných profesií. "Nie je normálne, že dva roky je Slovensko zatvorené a pritom ostatné krajiny fungujú bez problémov v režime OTP a OP s prísnymi kontrolami. Ja si prajem, aby sa ministerka Milanová zobudila a začala si robiť svoju prácu," uzavrel pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Na stranu iniciatívy Zachráňme kultúra sa priklonili aj stand-up komici. Matej Adámy pre Noviny PLUS TV JOJ povedal, že na jednej strane rozumie snahe o zabránenie šírenia nákazy: "Ktovie koľko respirátorov ide automaticky dole po tom, čo sa zhasne v sále, alebo klube. Môj tip je, že nie málo," Stand-up komik však zdôraznil aj to, že je na mieste sa pýtať, prečo nemôže fungovať aj živá kultúra.
"Je na mieste sa pýtať, prečo nemôže byť otvorená, keď je otvorené to, aj ono," uviedol a dodal, že každé uvoľnenie opatrení so sebou prináša riziko. To však v tomto prípade podstupujú účinkujúci, ale aj diváci a práve pre jeho minimalizáciu sa očkujeme. "Nepamätám sa na žiadnu správu, alebo reportáž, kde by namiesto na svadby na Orave, bolo ako ohnisko nákazy spomenuté stand-up vystúpenie," doplnil s prianím aby nový semafor pre kultúru nastúpil čoskoro. 

Syndróm horúceho zemiaku

Ministerstvo kultúry pre Noviny PLUS TV JOJ uviedlo, že ešte minulý rok pripravilo systém pravidiel pre fungovanie kultúry na Slovensku pod názvom kultúrny semafor, ale po zhoršení situácie vláda pristúpila k prísnejším opatreniam, ktoré ovplyvnili všetky pravidlá a podmienky dovtedy zavedené na Slovensku pre ochranu zdravia a životov obyvateľov s prihliadnutím aj na situáciu v nemocniciach či dostupnosť zdravotnej starostlivosti.

Rezort kultúry sa ešte včera vyjadril, že ministerstvo zdravotníctva a epidemiológia evidujú požiadavky ministerstva kultúry na úpravu podmienok pre fungovanie kultúry a kreatívneho sektora. "Radi by sme uvoľnili opatrenia pre kultúrne inštitúcie a podujatia ak to pandemická situácia bude umožňovať. Zodpovednosť za monitorovanie situácie, nastavenie nových pravidiel a odporúčaní, má v kompetencii ministerstvo zdravotníctva spolu s odborníkmi a Úradom verejného zdravotníctva. Budeme očakávať ich návrhy riešenia pandemickej situácie a prognózy vývoja na najbližšie obdobie," vyhlásila hovorkyňa rezortu Natálie Milanovej pre Noviny PLUS TV JOJ. 

Rezort zdravotníctva dnes uviedol, že aktuálne je naša krajina nastavená z hľadiska opatrení v núdzovom stave pre pandémiu COVID-19. "Ďalšie prípadné uvoľňovanie bude predmetom odbornej diskusie na základe vyhodnotenia aktuálnej epidemickej situácie. Môže sa následne realizovať napríklad na základe vyhlášok ÚVZ SR, prípadne po vstupe COVID-automatu do praxe následne ním nastavenými pravidlami," uviedla hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. 

Nesedíme v kúte, odkazuje Milanová

Ministerka nepredstúpila pred média, ale svoje aktuálne stanovisko zverejnila na sociálnej sieti. "Zopakujem to aj po stýkrát. Ak by boli všetci, čo môžu zaočkovaní, tak sa nemáme o čom baviť, a žiadne dramatické opatrenia tu nemáme," zverejnila ministerka Milanová a posťažovala sa, že ju nedávno prekvapilo konštatovanie v jednom denníku, ktorý oznamoval zásadné odhalenie, že ministerstvo kultúry nevie, kedy sa živá kultúra znovu naplno otvorí.

"Po prvé, ministerstvo kultúry o pandemických opatreniach nerozhoduje a ani nikdy nerozhodovalo. Hlavné, a v podstate jediné slovo, majú autority z rezortu ministerstva zdravotníctva, respektíve Úradu verejného zdravotníctva," napísala Milanová. 

Najčítanejšie