Skoro jasno
11°
Bratislava
Valér
18.4.2024
O záchranu neprosí len kultúra, ale aj šport. Vláda o nich bude rozhodovať už zajtra - online
Zdielať na

O záchranu neprosí len kultúra, ale aj šport. Vláda o nich bude rozhodovať už zajtra - online

BRATISLAVA / K apelom kultúry sa pridal aj šport a gastro prevádzky v nákupných centrách. Aj tie totiž doplácajú na to nezmyselnosť určitých opatrení. Premiér Edurad Heger (OĽaNO) zvolil v reakcii na výzvy kultúrnej obce rovnaký prístup ako ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO). Tak, ako ona, ani on sa nepostavil pred občanov a vyzývateľov osobne, ale reakciu zverejnil na sociálnej sieti.

Vezmeš ma prosím do divadla? Takto začína jedno z videí na sociálnej sieti, na ktorej sa včera zástupcovia slovenskej kultúry pýtali ministerky Milanovej i premiéra Eduarda Hegera, či konečne aj oni dostanú zelenú. Petíciu za otvorenie kultúry podpísalo k dnešnému dňu už viac ako 7000 ľudí. Odpovede, či sa tak konečne stane, po pauze trvajúcej od 25. novembra, sa zatiaľ nedočkali.

Reakcia premiéra​

Na výzvy slovenskej kultúry napokon včera zareagoval aj premiér Eduard Heger. No ani on kultúre nedal konkrétny dátum kedy by sa kiná, divadlá a koncertné sály mohli otvoriť. Vo svojom statuse na sociálnej sieti iba vyzval kompetentných k dialógu. "Očakávam, že príslušné rezorty budú do konca tohto týždňa komunikovať, za akých podmienok otvoríme divadlá, koncertné sály a kiná. Verte mi, budem jedným z vašich prvých divákov," uviedol v statuse, ktorý mnohí umelci označili za výsmech. 

​Pravda je totiž taká, že pre mnohých umelcov už mlže byť neskoro. S otvoreným listom včera prišli aj členovia Baletu, Činohry a Opery Slovenského národného divadla a trpezlivosť došla aj generálnemu riaditeľovi Matejovi Drličkovi. 

Pre umelcov Slovenského národného divadla je aktuálne nastavenie opatrení neakceptovateľné. Zatiaľ, čo sa verejnosť môže vybrať do fitnescentra, pohostinstva, alebo aj do kasína, kultúra zostáva zatvorená. Vláda o nej pod tlakom bude zrejme rozhodovať už zajtra. 

​Šport, ktorý bol na okraji záujmu aj počas predchádzajúcej vlny pandémie, ostáva v rovnakej pozícii naďalej. Premiér ho vo svojom statuse nespomenul, čo mu viacerí v diskusii pod ním aj pripomenuli. A zatiaľ čo o dátume otvorenia brán kultúry a športu môžeme stále iba špekulovať, minister Sulík sľubuje foodcoortom, že od piatku sa dočkajú. A to už klasicky - statusom na sociálnej sieti.

"Ak majú byť otvorené reštaurácie tak všetky. Považoval som to za nefér a som rád, že od piatku sa to vďaka vytrvalosti rezortu hospodárstva napraví. Potrebná zmena vo vyhláške Úradu verejného zdravotníctva by mala byť zverejnená taktiež v piatok. A tak už len ostáva počkať si, či sa verejné prísľuby zrealizujú, alebo to dopadne ako v pokračovaní videa z úvodu tejto reportáže," uviedol v statuse minister hospodárstva. 

Súvisiace články

Najčítanejšie