Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Kauza 11- ročnej šikanovanej dievčiny v Miloslavove bude mať politickú dohru. Kollár chce predvolať Mikulca
Zdielať na

Kauza 11- ročnej šikanovanej dievčiny v Miloslavove bude mať politickú dohru. Kollár chce predvolať Mikulca

BRATISLAVA / Slovenskom otriasol otrasný prípad šikanovania maloletej dievčiny v Miloslavove pri Bratislave. Dievčinu mala skupina mladistvých opiť takmer do bezvedomia, a následne krvavo zbiť. Celý incident si pritom nahrávali na mobilné telefóny, ktoré im následne zhabala polícia.

Obvinenie v prípade maloletej a skupiny dospievajúcich ešte podľa polície môže byť zmenené a prekvalifikované z lúpeže - za ktorú hrozí až dvojciferný trest. Nie je však vylúčené, že skutok prekvalifikuje. Televízia JOJ zistila, že šikanovanie detí sa má diať už minimálne dva roky.

​Vzniknutá situácia, ale aj spoločenské reakcie znepokojili odborníkov. Extrémne agresívne komentáre na sociálnych sieťach znepokojili aj psychológa Mareka Madra. "Je zrejmé, že fyzické útoky vykonali títo mladí ľudia, ale…je v poriadku, že my dospelí sa správame k sebe agresívne, urážame sa na internete, píšeme si nenávistné komentáre, zosmiešňujeme sa a masívne zdieľame všetko, čo je namierené proti človeku s iným názorom?" napísal psychológ, ktorý prevádzkuje linku pomoci IPčko na svojom profile, kde upozornil, že dospelí mladšej generácii, aj v tomto prípade, nejdú príkladom. 

"Ak vnímajú mladí ľudia, ktorí sa formujú a „učia chodiť“ vo veľkom svete, že medzi dospelými je toto OK, tak prečo sa tak veľmi čudujeme, keď si ublížia oni medzi sebou? Ako som povedal…to, čo sa udialo je neprípustné a potrebujeme agresívnemu správaniu povedať rázne nie," pokračoval odborník. 

Grendel chce zvolávať mimoriadny parlamentný výbor

Podpredseda parlamentu Gábor Grendel (OĽaNO) o tom informoval na svojom profile na sociálnej sieti. "Otrasný prípad šikanovania 11-ročného dievčaťa z Miloslavova prerokujeme na najbližšom, mimoriadnom branno-bezpečnostnom výbore parlamentu," oznámil v statuse a dodal, že o zaradenie tohto bodu požiadal jeho predsedu, kolegu Juraja Krupu z OĽaNO.
"Preveríme všetky podozrenia, ktoré prípad sprevádzajú. Hlavne, či polícia a prokuratúra urobili všetko, čo mali. Ak máte tipy, napíšte mi prosím do správy," uzavrel príspevok za ktorý si vyslúžil poďakovanie od koaličného kolegu Jura Šeligu (Za ľudí): "Vďaka Gábor za tento postup. Detskej šikane takýchto rozmerov musíme venovať veľkú pozornosť." Presný dátum zatiaľ nie je stanovený, ale mimoriadny výbor by mohol najskôr rokovať v utorok a teda 11. januára 2022. 

Kollár chce Mikulca predvolať na koaličnú radu

O svojom zámere informoval predseda parlamentu na svojom profile na sociálnej sieti, kde zverejnil video. "Voči šikane detí sa musíme ako spoločnosť ostro ohradiť a postaviť," uviedol vo videu predseda parlamentu a líder hnutia Sme rodina.  Zároveň zdôraznil, že ministra vnútra za OĽaNO Romana Mikulca predvolá na najbližšiu koaličnú radu. Od ministra očakáva plán, ako takéto prípady riešiť v budúcnosti. "Keď to bude nutné, vyvolám zmenu Trestného zákona, aby takéto deti, ktoré iné šikanujú, skončili v reedukačných centrách až do svojej dospelosti," doplnil Boris Kollár s poznámkou, že šikanu treba radikálne riešiť. 

Mikulec tvrdí, že polícia nemá suplovať školu ani rodičov

Podľa šéfa rezortu vnútra by malo byť kľúčovou úlohou politikov vnášať do spoločnosti pokoj a rozvahu. "Šikana medzi mladistvými, či už v online priestore, alebo dokonca mimo neho, je veľmi vážna a pre všetky strany citlivá téma," napísal Roman Mikulec a dodal, že chápe záujem o tohtotýždnový citlivý prípad. Na výzvu Borisa Kollára povedal, že sa s ním rád stretne a je ochotný o téme diskutovať.  
"V tejto chvíli však považujem za mimoriadne dôležité nerozdúchavať vášne (obzvlášť v tak citlivom prípade) a nechať políciu robiť si svoju prácu. Tvrdenie, že polícia v tomto, či iných podobných prípadoch nekoná, sa absolútne nezakladá na pravde. Policajný prezident ma ubezpečil, že celému prípadu venujú maximálnu pozornosť," uviedol Mikulec a doplnil, že verejnosť nemá vedieť o každom kroku vyšetrovateľov.
"Polícia okrem represívnej činnosti pri takýchto incidentoch pôsobí významným spôsobom aj preventívne. Rovnako ako preventisti v Policajnom zbore, tak aj pracovníci prevencie kriminality majú v predškolských a školských zariadeniach prednášky venujúce sa aj témam diskriminácie, psychickej, fyzickej či virtuálnej šikane. Školské zariadenie v Miloslavove podľa mojich informácií nebolo výnimkou," uviedol ďalej a doplnil, že úlohou polície nie je suplovanie výchovy za rodičov či školu. "Práve oni sú najbližším kontaktom, ktorý dokáže pomôcť a usmerniť. Polícia nastupuje tam, kde zlyhali iní," uzavrel svoj príspevok k téme. 

Najčítanejšie